[a6c6] wymiana oleju w skrzyni manualnej 6biegowej
- Quattrorulezz
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Przemek
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A8 D3
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 ASG 299KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
No to może rozczaruję niektórych ale normy jakie olej ma spełniać to wbrew pozorom ważny temat. Nie liczy się tylko lepkość (czyli oklepane 75W/90). Jeżeli synchronizatory będą się za bardzo kleić to właśnie będzie taki problem jak u kolegów wyżej. Oleje mają różne dodatki i z jakiegoś powodu np HIPOL norm VW nie spełnia-no może to taki skrajny przypadek. Chyba że to tylko już względy komercyjne - nie wiem.
A tak na marginesie w C4 z roku 1991 skrzynia chodziła jak masło na starym oleju - kto wie iloletnim, a po wymianie na nowy wspomniany Castrol TAF-x w zimie dramat, nie da się biegów zmieniać przez kilka pierwszych kilometrów.
Ja zalałbym chyba zamiennik spełniający normę 501.50 Pamietajmy że w tym oleju kompie się także torsen.
A olej spuszczamy korkiem z dołu, a wlewamy przez korek z boku, koło przegubu półosi, tak długo aż się wyleje, zakręcamy koreczek i jazda.
A tak na marginesie w C4 z roku 1991 skrzynia chodziła jak masło na starym oleju - kto wie iloletnim, a po wymianie na nowy wspomniany Castrol TAF-x w zimie dramat, nie da się biegów zmieniać przez kilka pierwszych kilometrów.
Ja zalałbym chyba zamiennik spełniający normę 501.50 Pamietajmy że w tym oleju kompie się także torsen.
A olej spuszczamy korkiem z dołu, a wlewamy przez korek z boku, koło przegubu półosi, tak długo aż się wyleje, zakręcamy koreczek i jazda.
Było: C3 2.0D (chyba za kare), C3 2.3E NF 136KM, C4 2.3E AAR 133KM powered by BLOS, A6 C5 2.5TDI Quattro
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi Iwo
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Odświeżam temat czy ktoś wie ile wchodzi oleju do skrzyni manualnej w 2.7 TDI 180 KM. Mam nalatane 220 tyś km i myślę że to juz czas na wymiane oleju w skrzyni. Jaka specyfikacja oleju tam wchodzi ?
Z tego co się dowiedziałem z ASO do 2.7 TDI 180 KM wchodzi 3 litry oleju na sucho. Cena 75 zł za 0,5 litra
Numer katalogowy ori : G052911A1
Z tego co się dowiedziałem z ASO do 2.7 TDI 180 KM wchodzi 3 litry oleju na sucho. Cena 75 zł za 0,5 litra
Numer katalogowy ori : G052911A1
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Kurcze też mam dylemat... Sam niewiem co myśleć o wymianie oleju w skrzyni... C6 chce, żeby długo ze mną była 
Juz zamiawiałem olej do skrzyni ale koles ze sklepu spytał się "ale po co?", no to mówie mu, że z chemicznego punktu taki olej po 10 latach i nalatanych 200k km na pewno traci swoje właściwości...
Fakt faktem, że nie mam jakiś problemów ze skrzynią biegów, niemam też odniesienia czy ciężko wchodzi czy nie bo nie mam innej takiej C6. Jedyne co to raz na miesiąc za pierwszym razem mi "jedynka" ale po puszczeniu sprzęgła i wciśnięciu już wchodzi więc to raczej nie olej.

Juz zamiawiałem olej do skrzyni ale koles ze sklepu spytał się "ale po co?", no to mówie mu, że z chemicznego punktu taki olej po 10 latach i nalatanych 200k km na pewno traci swoje właściwości...
Fakt faktem, że nie mam jakiś problemów ze skrzynią biegów, niemam też odniesienia czy ciężko wchodzi czy nie bo nie mam innej takiej C6. Jedyne co to raz na miesiąc za pierwszym razem mi "jedynka" ale po puszczeniu sprzęgła i wciśnięciu już wchodzi więc to raczej nie olej.
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: patryk
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
Witam czytam ten wątek i mogę dodać tylko tyle ze miałem szybciej seata a4 i wymieniałem olej na castrol w buteleczkach 0.5 ale nie znam parametrów teraz jestem w związku z a6 już drugi tydz i wymieniam olej w skrzyni też dużo słyszałem o tym że się nie wymienia moim zdaniem to głupota olej po czasie traci swoje parametry nie wierze że do skrzyni są oleje nie powodujące zmian parametrów TO tylko moje zdanie ..
Ja zmienię olej tak samo jak zmienia sie w silniku chociaż pewnie są inne temperatury i w ogóle ..
Tak samo w każdym motoryzacyjnym w katalogu sprawdza ile wchodzi w skrzynie ja zawsze 0.5 litra więcej biorę niż zalecają ..
Tez nie trzeba kupować z aso wystarczy parametry oleju jaki zalecają w aso i te parametry zapisać i do motoryzacyjnego i kupić jakiś dobrej marki i po kłopocie dodam jeszcze ze wcześniejszej adzi biegi po wymianie wchodziły perfekcyjnie delikatnym popchnięciem jednym paluszkiem....
Prosiłbym tylko o podanie norm oleju do skrzyni manualnej ..2.0 tdi
Ja zmienię olej tak samo jak zmienia sie w silniku chociaż pewnie są inne temperatury i w ogóle ..
Tak samo w każdym motoryzacyjnym w katalogu sprawdza ile wchodzi w skrzynie ja zawsze 0.5 litra więcej biorę niż zalecają ..
Tez nie trzeba kupować z aso wystarczy parametry oleju jaki zalecają w aso i te parametry zapisać i do motoryzacyjnego i kupić jakiś dobrej marki i po kłopocie dodam jeszcze ze wcześniejszej adzi biegi po wymianie wchodziły perfekcyjnie delikatnym popchnięciem jednym paluszkiem....
Prosiłbym tylko o podanie norm oleju do skrzyni manualnej ..2.0 tdi
jest 3.0 tdi bmk s-line i to co zawsze mi się marzyło quattro
licznik q7 2014 wersji PL
zmiana klimatronika
było 2.0 tdi blb
mody
licznik q7 2011r.
zmiana dekorów
s-line wewnętrzne
zmiana wewnątrz na led
zmiana klimatronika
było 2.0 tdi blb
mody
licznik q7 2011r.
zmiana dekorów
s-line wewnętrzne
zmiana wewnątrz na led
Każdy olej się zużywa i traci swoje własciwości po latach - wiec warto wymienić.Adxs pisze:Kurcze też mam dylemat... Sam niewiem co myśleć o wymianie oleju w skrzyni... C6 chce, żeby długo ze mną była
A6 2,0 ABK 115 95rok AVANT Było A6 2,8 ALG 193 98rok SEDAN Było
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion
A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro
A6 2,5tdi BAU 179 04rok AVANT Quattro Było
VW GOLf 1.9tdi AJM 115 00rok Jest i 4motion

A6 3.0tdi CDYA 240 2008 AVANT Jest i Quattro

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: patryk
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
jutro zamawiam olej do skrzyni jakie parametry muszą być oleju
[ Dodano: 2014-08-17, 16:11 ]
Witam mam pytanko do kolegów pacjent audi a6 c6 2.0 tdi blb manual olej zakupiony ale nie wiem gdzie się go wlewa potrzebuje waszej pomocy dziękuje
[ Dodano: 2014-08-17, 16:11 ]
Witam mam pytanko do kolegów pacjent audi a6 c6 2.0 tdi blb manual olej zakupiony ale nie wiem gdzie się go wlewa potrzebuje waszej pomocy dziękuje

jest 3.0 tdi bmk s-line i to co zawsze mi się marzyło quattro
zmiana klimatronika
było 2.0 tdi blb
mody
licznik q7 2011r.
zmiana dekorów
s-line wewnętrzne
zmiana wewnątrz na led
zmiana klimatronika
było 2.0 tdi blb