[A6 C5 1.9 TDI 110km] ciężko wchodzi drugi bieg
Maksiu sprzęgło zawsze trzeba wcisnąć do koĂąca jakiekolwiek zmieniasz biegi bo je zaryjesz. Niestety problem z dwójką jest dość pospolity i ciężko dotrzeć co to jest, zważywszy że zazwyczaj występuje jak jest zimny silnik (głównie w zimie) i tylko na początku czyli do kilku, kilkunastu kilometrów (zatem dla mało jeżdżących wrażenie, że tak jest cały czas). Ja obstawiałem kilka rzeczy i dałem sobie spokój. Mam diesla więc i tak go muszę trochę rozgrzać przed jazdą, na wciśniętym sprzęgle trochę zmieniam biegi i wtedy chodzą gładko (oczywiście jak jadę to dwójka jeszcze ciężkawo wchodzi, ale jest lepiej). Generalnie dałem sobie spokój i po rozgrzaniu jest lepiej, po prostu ten typ tak ma.
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mi hał
- Rocznik: 2015
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Automat
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Wszystko zależy od eksploatacji.
U mnie dwójka cały czas źle wchodzi więc wiem, że coś jest nie tak, ale powoli się poddaje.
Mam seata cordobę 98r 170kkm i biegi wchodzą idealnie.
Faktycznie jak po rozgrzaniu jest lepiej to nic bym nie robił bo ciężko jest znaleźć przyczynę.
U mnie dwójka cały czas źle wchodzi więc wiem, że coś jest nie tak, ale powoli się poddaje.
Mam seata cordobę 98r 170kkm i biegi wchodzą idealnie.
Faktycznie jak po rozgrzaniu jest lepiej to nic bym nie robił bo ciężko jest znaleźć przyczynę.
A6 C5 2,4 v6, Peugeot 508 i powrót do Audi a6 c7:)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
- Motostacja pl
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Motostacja
- Rocznik: 2004
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Maksiu, masz odpowietrznik na wysprzęgliku, taki jak przy hamulcach i odpowietrza się tak samo.
Co prawda wątpie aby stamtąd wyciagnął stary płyn, bo niby jak
? Musiałby wypompować przez ten właśnie odpowietrznik
A swoją drogą jak możecie szukać przyczyny złego wchodzenia 2 biegu w sprzegle lub co bardziej dziwne w płynie <szok> <szok> <szok>
Przecież gdyby sprzegło było zje...chane to wszystkie biegi by haczyły a tu wszystkie są OK tylko 2 bieg nie bardzo ?
Sprzęgło nie lubi tylko 2 biegu ?
Poza tym mam nadzieję, że każdy chyba umie poznać oznaki padającego sprzęgła ?
No i jak jest padające to nalezy coś z nim zrobić
A nie mysleliście, że ten 2 bieg ma przyczynę taką, jaka zazwyczaj bywa ? Tzn. macie przejechanie te parę tys. km
, sa pewne luzy na łożyskach, kołach przesuwnych, wodzikach itp, w pewnym stopniu zuzyte synchronizatory, luzy na elementach ruchomych, zimny olej na poczatku, itp no i nierozgrzany mechanizm, a jeszcze nie wiecie czy ktos wcześniej zmieniał biegi jak ja to robię czy raczej jak robi to moja żona
(ale faceci bywaja tez tacy zdolni <szok> ) i to wszystko razem wychodzi właśnie na 2 biegu (bo może jego koło jest w takim miejscu, że podlega bardziej któremuś z tych czynników
?
Co prawda wątpie aby stamtąd wyciagnął stary płyn, bo niby jak

A swoją drogą jak możecie szukać przyczyny złego wchodzenia 2 biegu w sprzegle lub co bardziej dziwne w płynie <szok> <szok> <szok>
Przecież gdyby sprzegło było zje...chane to wszystkie biegi by haczyły a tu wszystkie są OK tylko 2 bieg nie bardzo ?
Sprzęgło nie lubi tylko 2 biegu ?
Poza tym mam nadzieję, że każdy chyba umie poznać oznaki padającego sprzęgła ?

A nie mysleliście, że ten 2 bieg ma przyczynę taką, jaka zazwyczaj bywa ? Tzn. macie przejechanie te parę tys. km

Części samochodowe online - Motostacja pl