[ AYM 2.5 155 KM] Z jakich marek skompletować rozrząd ?
-
- Forum Audi A6 / A7
[ AYM 2.5 155 KM] Z jakich marek skompletować rozrząd ?
Witam.
Jestem świeżym posiadaczem Audi A6 2.5TDI AYM. Oczywiście po zakupie trzeba zrobić serwis silnikowi. I tu moje pytanie, czytałem kilka tematów o rozrządach, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jakich marek mam kupić części ? Czy kupić np http://allegro.pl/rozrzad-pompa-audi-a4 ... 38502.html taki zestaw ? Czy skompletować sobie części w sklepie motoryzacyjnym typu Intercars, ARPOL ?
Jestem świeżym posiadaczem Audi A6 2.5TDI AYM. Oczywiście po zakupie trzeba zrobić serwis silnikowi. I tu moje pytanie, czytałem kilka tematów o rozrządach, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Jakich marek mam kupić części ? Czy kupić np http://allegro.pl/rozrzad-pompa-audi-a4 ... 38502.html taki zestaw ? Czy skompletować sobie części w sklepie motoryzacyjnym typu Intercars, ARPOL ?
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2001
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Kolego przemko2211
Jeżeli chodzi o rozrząd polecam ORI Audi dają gwarancję na 24msc. Reszta części polecam INA, Pompy wody bym nie proponował innej niż ORI Audi na wymianę takową dostaniesz w ASO, jeżeli chodzi o termostat to również z ASO ORI, chyba, że trafisz Wahler-a, bo takie właśnie są montowane w fabryce.
Paski polecam DAYCO, ale poczekaj może inni się wypowiedzą.![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)

Jeżeli chodzi o rozrząd polecam ORI Audi dają gwarancję na 24msc. Reszta części polecam INA, Pompy wody bym nie proponował innej niż ORI Audi na wymianę takową dostaniesz w ASO, jeżeli chodzi o termostat to również z ASO ORI, chyba, że trafisz Wahler-a, bo takie właśnie są montowane w fabryce.
Paski polecam DAYCO, ale poczekaj może inni się wypowiedzą.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
odezwij sie na forum a4 do gościa TOM77 ja kupuje u niego czeto, masz pewność części i dobre ceny. Ja za rozrząd z pompa wody Hepu oraz ramię napinacza zapłaciłem 1100zł . Lepiej ciężko znaleźć. Jest kierownikiem dużej hurtowni. Bierz u niego komplet plus paski wielorowkowe i oleje filtry. Szybko, tanio i bezproblemowo.
Proponuje rozrząd ori z ASO, ale można też poskładać go na rolkach i napinaczach INA (INA robi części na pierwszy montaż), paski Dayco lub Conti.
Jeżeli wybierzesz rozrząd ori z ASO to na klimę i alternator proponuje żebyś wybrał INę i paski z Conti (będzie na pewno taniej niż ori z ASO - w moim przypadku tak było właśnie).
Pompę wody proponuje kupić ori w ASO ze zniżką za zwrotem starej, termostat również bierz z ASO.
Pozdrawiam
Jeżeli wybierzesz rozrząd ori z ASO to na klimę i alternator proponuje żebyś wybrał INę i paski z Conti (będzie na pewno taniej niż ori z ASO - w moim przypadku tak było właśnie).
Pompę wody proponuje kupić ori w ASO ze zniżką za zwrotem starej, termostat również bierz z ASO.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
Większość osób proponuje części z ASO, minusem jest to że do ASO mam kawałek drogi
Możecie powiedzieć ile plus minus kosztują części w ASO ? Jeśli wymieniłbym rozrząd na częściach z ASO to ile km mogę na tym zrobić ? Z tego co wyczytałem 120tyś tak ? A co do odmy to czytałem że w tym silniku nie zagląda się już do niej...
Cin możesz podać mi jakieś dokładniejsze namiary na użytkownika TOM77 ? Np nr GG lub nr tel.
Dziękuje wszystkim za odpowiedź

Cin możesz podać mi jakieś dokładniejsze namiary na użytkownika TOM77 ? Np nr GG lub nr tel.
Dziękuje wszystkim za odpowiedź

- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
kup/poszukaj na ALLEDROGO taniej niż w ASO a części z ASO ha haprzemko2211 pisze:minusem jest to że do ASO mam kawałek drogi

Ja za ORI rozrząd na ALLEDROGO dałem 600pln, termostat 80pln, pompa na wymianę z ASO nie całe 40€, resztę kupiłem na aukcji.przemko2211 pisze:Możecie powiedzieć ile plus minus kosztują części w ASO
tak na ORI z 24msc gwrancją lub wymieniasz co 5 latprzemko2211 pisze:Z tego co wyczytałem 120tyś tak ?
jeżeli masz tę plastikową to nie ale przy okazji i pracy przy silniku proponuję wyczyścićprzemko2211 pisze:A co do odmy to czytałem że w tym silniku nie zagląda się już do niej...

W moim przypadku rozrząd - oryginał z ASO tzn. paski, rolki, napinacz hydrauliczny, dźwigienka napinacza, pompa wody, termostat to jakieś 1500 PLN.przemko2211 pisze: Możecie powiedzieć ile plus minus kosztują części w ASO ?
Na klimę i alternator kupowałem poza ASO bo było za drogo, paski Conti, reszta INA to jakieś 600 PLN.
Odmę należy sprawdzić i jak coś wymieniać a nie słuchać, że się do niej nie zagląda.
hemiV8 pisze:Ja za ORI rozrząd na ALLEDROGO
hemiV8 przepraszam ale nie do koĂąca wierzę w tą oryginalność na Allegro, sam zobacz, czemu na allegro sprzedają za 600 kiedy w ASO wychodzi bez pompy i termostatu jakieś 1100PLN. Skąd aż prawie 100% różnicy w cenie?

pozdrawiam
- hemiV8
- Forum Audi A6 / A7
Nie będę się sprzeczał z Tobą, jeżeli nie zdajesz sobie sprawy, dlaczego ASO ma tak wysokie ceny to pozostaje Ci tylko pozostać w nieświadomości. Rozrząd kupowałem 10msc temu za taką cenę jak podałem u człowieka, który sprzedaje części VAG ma sklep i serwis i nie jest to sklep w domu. Idiotą nie jestemgelu79 pisze:przepraszam ale nie do koĂąca wierzę w tą oryginalność na Allegro

Tutaj masz zdjęcie opakowania, jak chcesz mogę zrobić jeszcze jakieś
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 2d5ff.html
hemiv8, nie ma o co się sprzeczać i dobrze zdaje sobie sprawę dlaczego ASO ma takie ceny, nie mam 5 lat. Chodzi mi po prostu o to że dobrze wiesz, że można się naciąć na zakupy Allegro, opakowanie opakowaniem a co w środku sam nie wiesz, nie mówię że tak jest w twoim przypadku bo pewnie znasz osobę u której kupujesz i możesz mieć zaufanie.
Wiesz dobrze hemi że "przekrętaczy" jest wielu i łatwo dać się wkręcić, pisząc ten post chodziło mi tylko o odniesienie cen ASO-Allegro, jeżeli w ASO są takie ceny to dlaczego oryginał na allegro miałby być aż 100% taĂąszy, rozumiem 30-40%, myślę, że może teraz rozumiesz o co chodzi.
Jest taki paradoks na allegro, możesz zobaczyć to sam, koleś proponuje wałki rozrządu + komplet hydrauliki, wszystko ori z ASO za 2650 PLN, a jak wiemy same wałki ori to koszt w ASO ok. 4500PLN, a gdzie hydraulika? Jeżeli wszyscy wiemy dobrze jakie są poziomy cenowe w ASO na te właśnie części to ten koleś musi być mocno oderwany od rzeczywistości proponując taką cenę, pomyśl sam a wtedy złapiesz o czym chciałem powiedzieć.
pozdrawiam i miłego weekendu
Wiesz dobrze hemi że "przekrętaczy" jest wielu i łatwo dać się wkręcić, pisząc ten post chodziło mi tylko o odniesienie cen ASO-Allegro, jeżeli w ASO są takie ceny to dlaczego oryginał na allegro miałby być aż 100% taĂąszy, rozumiem 30-40%, myślę, że może teraz rozumiesz o co chodzi.
Jest taki paradoks na allegro, możesz zobaczyć to sam, koleś proponuje wałki rozrządu + komplet hydrauliki, wszystko ori z ASO za 2650 PLN, a jak wiemy same wałki ori to koszt w ASO ok. 4500PLN, a gdzie hydraulika? Jeżeli wszyscy wiemy dobrze jakie są poziomy cenowe w ASO na te właśnie części to ten koleś musi być mocno oderwany od rzeczywistości proponując taką cenę, pomyśl sam a wtedy złapiesz o czym chciałem powiedzieć.

wiem ze pasowało by zakonczyc juz ta dyskusje ale nie mozna uznawać ze ceny ASO za wyznacznik jakikowiek,
tak samo nie mozemy uznac wszystkich sprzedawców z allegro za krętaczy (tylko jakieś 3/4 )
wiadomo ze czesci z aso to pierwszy sort u producenta ale jego cenna w aso nijak sie ma do jego ceny rzeczywistej.
Części z aso z powodzeniem możemy zastąpić dobrej jakości zamiennikami często odpowiadającymi tym co szło na pierwszy montaż.
tak samo nie mozemy uznac wszystkich sprzedawców z allegro za krętaczy (tylko jakieś 3/4 )

wiadomo ze czesci z aso to pierwszy sort u producenta ale jego cenna w aso nijak sie ma do jego ceny rzeczywistej.
Części z aso z powodzeniem możemy zastąpić dobrej jakości zamiennikami często odpowiadającymi tym co szło na pierwszy montaż.
Ja za wszystkie rolki INA paski DAYCO (czy jakoś tak) pompa RUVILLE, termostat Wachler oraz 24 popychacze INA zapłaciłem po rabatach 1500 zł.
Oryginał też jest INA tylko dodatkowo ma znaczek Audi więc w serwisie opłaca się tylko wtedy jak u nich też wymieniasz , zresztą teraz są takie czasy że prawie każdy lepszy mechanik to zrobi![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
Oryginał też jest INA tylko dodatkowo ma znaczek Audi więc w serwisie opłaca się tylko wtedy jak u nich też wymieniasz , zresztą teraz są takie czasy że prawie każdy lepszy mechanik to zrobi
-
- Forum Audi A6 / A7
Co do rozrządu podjąłem decyzję i kupiłem cały rozrząd skompletowałem go z pasków DAYCO rolek INA a pompa wody SKF, do tego od razu kupiłem olej wraz z filterm a i zapomniałem jeszcze o termostacie, kupiłem termostat Wahlera. Za całość mam do zapłaty 1354zł razem z dostawą do domu. Cena myślę że dobra
A co do odmy, od którego roku zaczęła wchodzić odma plastikowa, którą się tylko czyści ?

A co do odmy, od którego roku zaczęła wchodzić odma plastikowa, którą się tylko czyści ?