Witam, poczytałem trochę o problemach z tiptronikiem, ale nie znalazłem podobnego do mojego. Zaznaczam, że to mój pierwszy automat którym jeździłem więcej niz raz więc może to zachowanie normalne a ja niepotrzebnie panikuje i zawracam Wam głowę.
Podaczas normalnej jazdy niezależnie od prędkości kiedy puszczę gaz to tak jakby silnik jednak hamowal - następuja bardzo delkikatne ale wyczuwalne szarpnięcia, widać to równiez na obrotomierzu. Porównałbym to do efektu kiedy w manualnu wcisnę sprzęłgło do koĂąca a następnie delikatnie zacznę je odpuszczać w regularnych odstepach.
Oprócz tego skrzynia jeździ dobrze, ładnie sie zbiera, jedynie biegi dla mnie długo zmienia ale moze to dlatego że to mój 1szy automat i to subiektywne odczucia.
Za niedługo jadę w dość daleką trasę i nie chcę zostać na poboczu.
Z góry dzięki, czekam na Wasze uwagi.
[ TIP+Q] bardzo delikatne szarpniecia
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
U mnie kolego bylo to samo tylko szarpnięcia dość mocne zmieniłem ojej plus reset skrzyni i jest oki.najpierw sprawdż poziom oleju potrzebny vas/vcds to pomiaru temp.
Ja zrobiłem jak tu all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm
plus reset tak : kanał 0 i wyskoczył komunikat --czy wykasować wartości wyuczone?- klikam tak dalej i pojawia się komunikat -wykasowano z powodzeniem.TIP którego skazałem już na straty teraz biega jak szalony.(przebieg 300,000 km, )
opis vas
02 -skrzynia
012-dopasowanie
kanał 0
potwierdż Q
wyskakuje pytanie czy wykasować wartości wyuczone ?
dalej strzałką >
wyskakuje wykasowano
powrót
ps spalanie też spadło
link -a6-c6-falujace-obroty-vt39612,180.htm
Ja zrobiłem jak tu all-tiptronic-zf-zbior-wiedzy-wymiana-f ... t10267.htm
plus reset tak : kanał 0 i wyskoczył komunikat --czy wykasować wartości wyuczone?- klikam tak dalej i pojawia się komunikat -wykasowano z powodzeniem.TIP którego skazałem już na straty teraz biega jak szalony.(przebieg 300,000 km, )
opis vas
02 -skrzynia
012-dopasowanie
kanał 0
potwierdż Q
wyskakuje pytanie czy wykasować wartości wyuczone ?
dalej strzałką >
wyskakuje wykasowano
powrót
ps spalanie też spadło
link -a6-c6-falujace-obroty-vt39612,180.htm
Naprawa Audi A6 C6.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.
Forum Audi A6
Problem Audi A7.
szczerba2, olej niedawno zmieniany bo kupiłem auto z uszkodzonym TIPem, była dość duża naprawa: kosz, sterownik(?), jakieś tarczki - do mechanika mam kompletne zaufanie.
Jest coś nie tak jeszcze z przepustnicą podobno, będę robił to ale juz w przyszłym tyg, twierdzą, że efekt o którym mowa wyżej to wina przepustnicy.
Przy okazji zmiany oleju mają zerknąć na przepustnicę.
Jest coś nie tak jeszcze z przepustnicą podobno, będę robił to ale juz w przyszłym tyg, twierdzą, że efekt o którym mowa wyżej to wina przepustnicy.
Przy okazji zmiany oleju mają zerknąć na przepustnicę.
igorw, moim zdaniem zachowanie się skrzyni w Twoim przypadku jest poprawne... u mnie także lekko hamuje.... i nawet zmienia biegi w dół... Widoczne to szczególnie jest po upgradzie softu na nowy... także jestem po pełnej wymianie oleju, uprgadzie i adaptacji... w Twoim przypadku polecał bym, jak już wspomniał kolega szczerba2, zrobienie adaptacji bazowej...
Być może u Ciebie w ramach prac także go wykonali...
Poza tym poczytaj tematy o tipie w C6... jest tam sporo wiedzy...
Być może u Ciebie w ramach prac także go wykonali...
Poza tym poczytaj tematy o tipie w C6... jest tam sporo wiedzy...
0x4B25A, zmienia biegi w dół ok, dokładnie tak pomyślałem jak to zobaczyłem ale: to nie jest tylko w momencie zmiany biegu w dół a częściej, może 3-4 razy na bieg.
Niestety nie mam kompa żeby zresetować TIPa
A jakiś zjazd za tydzieĂą jest planowany w W? może ktoś wziąłby kompa z szanownych kolegów i sprawdził moje autko? Bo do moich mechaniorów zaufanie mam pełne, ale mała kontrol nie zaszkodzi, tym bardziej że coś mówią o przepustnicy.
Niestety nie mam kompa żeby zresetować TIPa

A jakiś zjazd za tydzieĂą jest planowany w W? może ktoś wziąłby kompa z szanownych kolegów i sprawdził moje autko? Bo do moich mechaniorów zaufanie mam pełne, ale mała kontrol nie zaszkodzi, tym bardziej że coś mówią o przepustnicy.
igorw, no tak... zmieniać powinno... ale delikatnie... szczególnie, gdy rozgrzany... Czy przy wymianie oleju sprawdzałeś obecność glikolu w nim? Moim zdaniem warto zawsze sprawdzić czy chłodnica gdzieś nie przepuszcza...
Tak... w przyszłym tygodniu spotkanie. Wejdź w dział grupy lokalnej i tematu o spocie i zapytaj... bo ostatnimi czasy żadko ktoś jest
Tak... w przyszłym tygodniu spotkanie. Wejdź w dział grupy lokalnej i tematu o spocie i zapytaj... bo ostatnimi czasy żadko ktoś jest