[a6 c6]zdarte opony od zewnatrz po obu stronach
[a6 c6]zdarte opony od zewnatrz po obu stronach
witam wszystkich,dzis rano zauwazylem ze mam zdarte opony po obu stronach(przod strona zewn.opony maja okolo 10 miesiecy i dosyc sporo jezdze dodam ze po rondach.nie wiem co o tym myslec(zbieznosc a moze .cisnienie nie prawidlowe.....itd .jak macie panowie jakies pomysly to bog zaplac dzieki.
- S-krobek
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sylwester
- Moje auto: Q7
- Rocznik: 2013
- Nadwozie: Van
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Re: [a6 c6]zdarte opony od zewnatrz po obu stronach
Może warto sprawdzic ,co?warka pisze:nie wiem co o tym myslec(a moze .cisnienie nie prawidlowe.....itd .
nawigacja-fabryczna-c6/ Nawigacja MMI Audi
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Moje auto: A6 C4
- Rocznik: 1994
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Witam, jam mam tak samo. Jeździłem na zimówkach przez lato i zewnętrzna część opon z przodu jest zadarta. Dzisiaj byłem na komputerowej zbieżności i geometrii z której wynikło że nie była ona przyczyną zużycia opony. Usłyszałem że jest to wynik cytuje "driftu" chociaż autem jeździła żona przez ostatnie 5 miesięcy, ja byłem za granicą.
-
- Forum Audi A6 / A7
Miałem podobny przypadek, z tym że mi brało zewnetrzną krawędź tylko lewej opony i okazało się że to pochrzaniona geometria i zbieżność, teraz mam nowe zimowki i ustawioną laserowo zbieżnosc z geometrią i póki co nie zauważyłem darcia oponki.
Co do ciśnienia opon, jeżeli za oponka jest napompowana za bardzo - zdziera środek opony,
jeżeli opona ma zbyt mało powietrza, zdziera krawędzie opon.
Podsumowując, warka warto sprawdzić ciśnienie opon, prawidłowe wartości powinieneś mieć na naklejce przy wlewie paliwa, jeśli masz niestandardowy rozmiar to musisz zorientować się u dobrego oponiarza lub, jak to niektórzy robią, "na oko: jeśli oponka lekko się ugina to jest ok". Powodzenia.
Pozdrawiam.
Co do ciśnienia opon, jeżeli za oponka jest napompowana za bardzo - zdziera środek opony,
jeżeli opona ma zbyt mało powietrza, zdziera krawędzie opon.
Podsumowując, warka warto sprawdzić ciśnienie opon, prawidłowe wartości powinieneś mieć na naklejce przy wlewie paliwa, jeśli masz niestandardowy rozmiar to musisz zorientować się u dobrego oponiarza lub, jak to niektórzy robią, "na oko: jeśli oponka lekko się ugina to jest ok". Powodzenia.
Pozdrawiam.
After Honda...AUDI