witam , mojemu kumplowi padł AKE i przyszedł do mnie aby zrobić przeszczep na 1.9 .
Koledzy ma ktoś może wiadomości czy podejdzie taki przeszczep do oryginalnej skrzyni Quattro czy i co trzeba jeszcze wymieniać ? Proszę o pomoc , gdyż też chcę kolesiowi pomóc , ze dwa lata temu on mi pomagał w wymianie ake na bau w mojej Audi więc czas się odwdzięczyć.
[ AKE 2.5 180 KM] Wymiana silnika 2.5 ake na 1.9
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Jesli bys miał manuala to nie ma z tym żadnych problemów ( silnik, osprzet, wiazki itp ogólnie dużo rzeczy ) lecz skrzynia zostaje bez problemu pasuje. Ale jesli automat to jest problem bo z innych czujników szczytuje komputer i trzeba naprawdę dużo zmieniać nie opłacalne. Sam sie zastanawiałem mam gościa co robi to za 7 tys zł i zostawia ci silnik i skrzynia reszta idzie na podmiankę.
Pozdrawiam
PS: jedynie mowimy o 130KM. wtedy skrzynia pasuje inaczej trzeba by sprawdzac.
Pozdrawiam
PS: jedynie mowimy o 130KM. wtedy skrzynia pasuje inaczej trzeba by sprawdzac.
Witam ja myślałem o czymś takim
Ale nie znalazłem mechanika ,który by się mi tego podioł. Wszyscy tylko "Nie da się, bez sensu, kupa roboty, nie opłacalne, tona kabli, itp <szok>
Co mnie irytuje w 2,5TDI V6 to to, że kupa pojemności a mocy żadnej (150PS)
Gdzie 1,9TDI (bardziej ekonomiczny) dwa gary mniej i tylko 20PS różnicy....
Gdzie sens i logika (pytanie retoryczne bo bardziej do konstruktorów).
I jeszcze jaką opinie ma ten motor <szok>
Co ja zrobiłem?
Rozebrałem motor,
Wałki były ok nawet bardzo OK! wysłałem je do :http://www.heinrich-tuning.pl/
Poddałem procesowi "Kucia" i ostrzejsze krzywki.
Wysłałem komputer do napisania lepszej mapy pod nowe konty krzywek (Czip)
Przy okazji nowy termostat bo jest baaaardzo głęboko w silniku...
Nowy rozrząd, napinacz, rolki, itp.
poskładałem i chodzi gitara. przyspieszenie nagram i kiedy wrzucę
Wymieniłem też, przepływomierz, i wtrysk sterujący.
Ale no Quattrem jeżdżę na codzieĂą i mimo że to nie jest auto dla skner to wolałbym ,żeby mniej palił bo to jednak TDI a teraz łyka mi 9L (dwa baki w miesiącu) czyli: 1400km. a to bagatela : 756zł na samą ropę do auta miesięcznie... I ÂŻyj tu....

Ale nie znalazłem mechanika ,który by się mi tego podioł. Wszyscy tylko "Nie da się, bez sensu, kupa roboty, nie opłacalne, tona kabli, itp <szok>
Co mnie irytuje w 2,5TDI V6 to to, że kupa pojemności a mocy żadnej (150PS)
Gdzie 1,9TDI (bardziej ekonomiczny) dwa gary mniej i tylko 20PS różnicy....
Gdzie sens i logika (pytanie retoryczne bo bardziej do konstruktorów).
I jeszcze jaką opinie ma ten motor <szok>

Co ja zrobiłem?
Rozebrałem motor,
Wałki były ok nawet bardzo OK! wysłałem je do :http://www.heinrich-tuning.pl/
Poddałem procesowi "Kucia" i ostrzejsze krzywki.
Wysłałem komputer do napisania lepszej mapy pod nowe konty krzywek (Czip)
Przy okazji nowy termostat bo jest baaaardzo głęboko w silniku...
Nowy rozrząd, napinacz, rolki, itp.
poskładałem i chodzi gitara. przyspieszenie nagram i kiedy wrzucę

Wymieniłem też, przepływomierz, i wtrysk sterujący.
Ale no Quattrem jeżdżę na codzieĂą i mimo że to nie jest auto dla skner to wolałbym ,żeby mniej palił bo to jednak TDI a teraz łyka mi 9L (dwa baki w miesiącu) czyli: 1400km. a to bagatela : 756zł na samą ropę do auta miesięcznie... I ÂŻyj tu....

Usunięto - Pkt. 29. oraz Pkt. 32c. Regulaminu Forum
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam. Dzięki koledzy za podpowiedź . Cin czy możesz przesłać namiary do tego mechanika za 7 koła ? Dam kumplowi może się z nim dogada.
Tak myślałem ,że 1.9 nie był w Quattro ale patrzyłem na portalu gdzie sprzedają samochody i kilka osób opisuje ,że ma 1.9 4x4, no ale widać ,że nie wiedza co mają...
Tak myślałem ,że 1.9 nie był w Quattro ale patrzyłem na portalu gdzie sprzedają samochody i kilka osób opisuje ,że ma 1.9 4x4, no ale widać ,że nie wiedza co mają...
Witam serdecznie klubowiczów.
Jestem tu nowy(a raczej stary-często tutaj zaglądałem ale bez logowania
)
Panowie temat ciekawy,sprecyzuje - sam zabieram się za wymianę silnika z 2.5 tdi ake na 1.9 115 PD
Wszystkie graty do 1.9 mam,pozostaje mi komputer do 1.9 i nie wiem dokładnie jak z wsadem bo mysle aby zrobic od razu na 130ps.
Chętnie podzielę się swoimi uwagami i spostrzeżeniami z kolegami po fachu gdyz widzę ze temat całkiem swieży:)
pozdrawiam
Jestem tu nowy(a raczej stary-często tutaj zaglądałem ale bez logowania

Panowie temat ciekawy,sprecyzuje - sam zabieram się za wymianę silnika z 2.5 tdi ake na 1.9 115 PD
Wszystkie graty do 1.9 mam,pozostaje mi komputer do 1.9 i nie wiem dokładnie jak z wsadem bo mysle aby zrobic od razu na 130ps.
Chętnie podzielę się swoimi uwagami i spostrzeżeniami z kolegami po fachu gdyz widzę ze temat całkiem swieży:)
pozdrawiam