Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ INNY] A6 3.0TDI 2005 Usunięcie DPF. Mniejsze spalanie w mi

Silniki wysokoprężne
A6FunTom
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ INNY] A6 3.0TDI 2005 Usunięcie DPF. Mniejsze spalanie w mi

Post autor: A6FunTom » 31 gru 2011, 19:16

Witam, na co dzień jeżdżę moją Audiczką po mieście, 10km do pracy i 10km z powrotem do domu - większość czasu stojąc we wrocławskich korkach. Kilka razy w roku muszę wyskoczyć na autostradę aby „przeczyścić filtr DPF”. Spalanie po mieście wynosi pomiędzy 12-14 l/100km.

Czy usunięcie filtra DPF może zaszkodzić temu autu ?
Czy usunięcie filtra DPF może zmniejszyć spalanie w ruchu miejskim ?

Pozdrawiam.

Peter22
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotrek
Rocznik: 2011
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 5.2 435KM
Napęd: 4WD
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Peter22 » 01 sty 2012, 09:19

usuniecie Dpf-a nie zaszkodzi
spalanie moze byc mniejsze bo nie bedzie sie włanczac procedura wypalania

mkfryzjer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: A6 3.0TDI 2005 Usunięcie DPF. Mniejsze spalanie w mi

Post autor: mkfryzjer » 01 sty 2012, 23:00

A6FunTom pisze:
Czy usunięcie filtra DPF może zaszkodzić temu autu ?

Opinie są podzielone jedni mówią, że tak inni, że nie. Ja osobiście nie usunąłbym DPF
A6FunTom pisze:Czy usunięcie filtra DPF może zmniejszyć spalanie w ruchu miejskim ?
Zdecydowanie nie, aby proces wypalania nastąpił muszą być spełnione pewne warunki, które w ruchu miejskim korki, światła itd. nie zostaną spełnione i proces nie nastapi. Więc tutaj nic w spalaniu się nie zmieni.

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TuneFORCE » 06 sty 2012, 16:44

Po usunięciu DPFa spalanie zawsze będzie mniejsze. Proponuje pojeździć sobie po mieście z podłączonym VCDSem i obserwacje parametrów związanych z DPFem.

Jeśli usuniesz DPFa w dobrej firmie to po usunięciu DPFa Twój samochód będzie dokładnie tak samo się zachowywał jak auto fabrycznie nie wyposażone w DPF.

Przecież wychodziły A6ki z DPF i bez DPFa...podobnie można zrobić w druga stronę...do auta bez DPFa można zamontować filtr, włączyć obsługę filtra w ECU i tyle :)

Ja bym to porównał do montażu i demontażu np. tempomatu czy halogenów...

Piszę tutaj oczywiście o modyfikacjach wykonanych tylko na oryginalnym sofcie!!!
Chiptuning, serwis DPF, Hamownia 4x4 MAHA - Poznań/Trójmiasto/Wałbrzych
tuneforce.pl
serwisdpf.pl

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 20 sty 2012, 15:58

TuneFORCE pisze:Po usunięciu DPFa spalanie zawsze będzie mniejsze. Proponuje pojeździć sobie po mieście z podłączonym VCDSem i obserwacje parametrów związanych z DPFem.
dość było stwierdzić, iż w trakcie procedury wypalania podnoszona jest (wymagana jest) temperatura spalin kosztem zwiększenia dawek paliwa (płaci kierowca) a proces jest inicjowany niezależnie czy miasto czy też autostrada
TuneFORCE pisze:Przecież wychodziły A6ki z DPF i bez DPFa...podobnie można zrobić w druga stronę...do auta bez DPFa można zamontować filtr, włączyć obsługę filtra w ECU i tyle :)

Ja bym to porównał do montażu i demontażu np. tempomatu czy halogenów...

Piszę tutaj oczywiście o modyfikacjach wykonanych tylko na oryginalnym sofcie!!!
czyli w przypadku A6 3.0 z DPF wystarczy wgrać do ECU mapę z innego egzemplarza o tym samym kodzie silnika ale takiego który wyjechał z fabryki bez DPF ?

TuneFORCE
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: TuneFORCE » 20 sty 2012, 22:19

Nie, pisałem już o tym wcześniej, jest różnica osprzętowa i tego nie przeskoczysz, pewnie po uaktywnieniu funkcji DPFa w aucie bez DPFa nie funkcjonowało by to jak poprawnie ze względu na jakieś tam różnice, ale samą funkcje da się zakodować, w praktyce nie testowałem....za to wieeelu ludzi testowało to co sugerujesz i niestety wyszła lipa.
Można powiedzieć że soft do DPFa jest bardziej "wypasiony" i żeby zastąpił go inny trzeba by było go odpowiednio zmodyfikować, co jest bezsensowne i zbyt czasochłonne.
DLatego zawsze pracuje sie na oryginalnym software zgranym z auta, przewidzianym do danego silnika, osprzęty, ECU itd.
Ostatnio bawiłem się nowym paskiem CR i tam nawet skrzyni biegów nie zakodujesz czy klimatronika....do każdej wersji wyposażeniowej jest inny software i nie banglaja zamiennie.
Chiptuning, serwis DPF, Hamownia 4x4 MAHA - Poznań/Trójmiasto/Wałbrzych
tuneforce.pl
serwisdpf.pl

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 20 sty 2012, 23:21

TuneFORCE pisze:DLatego zawsze pracuje sie na oryginalnym software zgranym z auta, przewidzianym do danego silnika, osprzęty, ECU itd.
no tak, i stąd mój wniosek aby się nie męczyć z modyfikowaniem mapy silnika (nawet jeżeli ECU Safe zrobiłby to w kilka sekund) tylko wgrać od razu mapę pochodzącą z samochodu o tym samym kodzie silnika (i wyposażenia: skrzynia) ale wyposażonym w katalizator miast DPF. Jedyna różnica w osprzęcie silnika jak widzę, to dwa czujniki (sondy) na samym DPF a te nie przeszkadzają, i tak trafią na półkę po całej operacji.

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 20 sty 2012, 23:26

TuneFORCE pisze:Ostatnio bawiłem się nowym paskiem CR i tam nawet skrzyni biegów nie zakodujesz czy klimatronika....do każdej wersji wyposażeniowej jest inny software i nie banglaja zamiennie.
tylko że to jest trochę inny przypadek, tutaj fabryka sama z siebie nie wypuszcza dwóch wersji tego samego silnika w wariancie z DPF i bez jak w rozpatrywanej sytuacji z Audi 3.0TDi. Czyli wariant bez DPF trzeba albo zrobić samemu albo wytargać z labu VW.

No ale mocno skomplikowali sprawę z tym VW jeżeli już na sam kształt wsadu ECU ma przełożenie klima, no bo skrzynia to oczywiste.

mkfryzjer
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: mkfryzjer » 21 sty 2012, 01:59

Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co Tuneforce napisał bo chyba nie rozumiesz.

Awatar użytkownika
innova
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: innova » 21 sty 2012, 11:46

mkfryzjer pisze:Przeczytaj jeszcze raz dokładnie co Tuneforce napisał bo chyba nie rozumiesz.
rozumiem, iż pewien krąg nie jest zainteresowany aby ktokolwiek to zrozumiał

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja