[A6 C4] Instrukcja webasto A6 C4
[A6 C4] Instrukcja webasto A6 C4
Witam, nie jestem pewien czy w odpowiednim dziale pisze jeśli nie to przepraszam. Szukałem na forum ale nie znalazłem tego co mnie interesuje jest tylko na temat A6 C5. Mianowicie posiadam w swojej Audi A6 C4 Webasto sterownik znajduje się w drzwiach kierowcy na dole bez pilota. Nie mam pojęcia jak go się ustawia i który przycisk do czego służy. Może ma ktoś jakąś instrukcję polską lub po prostu niech ktoś napisze jak tym się obsługiwać
1 usustawiamy czas pierwszy strzałkami czyli ustawienie o której godzinie włączy się ogrzewanie
2 jak wyżej, drugi czas
znak zegara ustawienie zegarka strzałkami
znaczek ognia ręczne włączenie ogrzewania
I to właściwie tyle, maksymalny czas grzania to 60minut jeśli jest oryginalny piec BBW50 lub BDW50.
Brak możliwości sterowania pliotem w tej wersji pieca (teoretycznie da się zrobić T100HTM ale sam pilot kosztuje z instalacją około 1500zł
2 jak wyżej, drugi czas
znak zegara ustawienie zegarka strzałkami
znaczek ognia ręczne włączenie ogrzewania
I to właściwie tyle, maksymalny czas grzania to 60minut jeśli jest oryginalny piec BBW50 lub BDW50.
Brak możliwości sterowania pliotem w tej wersji pieca (teoretycznie da się zrobić T100HTM ale sam pilot kosztuje z instalacją około 1500zł
Zależnie jaką masz wersję pieca i elektroniki. Generalnie wyłączy się po nagrzaniu płytu do około 60stopni jednak nie później niż po 60 minutach. Czyli na dużym mrozie -20 po godzinie nagrzeje do tych około 40-50 i się wyłączy w lecie 60stopi złapie nawet po 5 minutach. Zależnie od zastosowanej elektornik próg może być inny.
Ja bym zaczął od zlokalizowania samego pieca i sprawdzenia czy to thermotop czy starsza konstrukcja. jak thermotop to na stonie webasta mozna pobrać za darmo oprogramowanie do diagnostyki a pasuje interfejs od VAG każdy jeden, wystarczy podać 12V i podłaczyc linię K albo L (nie pamietam). Nieużywane niszczeje i w 99% trzeba piec rozebrać naczęsci pierwsze i wyczyscić potem złożyc i diagnozować dalej. większosc to analogowe więc sprawdzać i testować mozna na stole wystarczy podać paliwo, 12V i na odpowiednim pinie sygnał 12V np. również z akumulatora i sprawdzic jak siezachowuje a najlpeiej pod porgrmaem webasta. Ogólnie obłsug jest mcno ksozsotwan ze wzgledu na koszt cżęści. jaqk juzbedzie wiadomo, że piec 100% można szukać dalej co jest jak się nie chce właczac, albo z drugiej strony podejsć wziac miernik i sprawdzić czy dochodzi napiecie i sygnał właczania z pilota, bo jak nie to piec nie ruszy.