Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C4 światła przeciwmgielne TYÂŁ - pomocy :(

Elektryka
silnor3ki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: silnor3ki » 28 gru 2011, 23:32

Widziałem naście samochodów z ori 2 światłami przeciwmgielnymi tył, nóweczki samochody 2010/2011 rok, nie pamiętam marek. Więc sprawa przepisów i problemów z tym odpada (tak mi się przynajmniej wydaje). A co do 15W zamiast 21W to jeszcze nie wiem jak to będzie świeciło dopóki nie zakupię żarówek. Może znajdę czas jutro. Nie wydaje mi się aby 21W a 15W robiło aż tak wielką różnicę. Porobię foty z jednymi i drugimi i zamieszczę. Będziecie mogli porównać.
Wiem jakie ma zadanie światło przeciwmgielne w samochodzie :) i oczywistą sprawą dla mnie jest to, że nie ma ono mieć jasności jak światła mijania tylko ma być widoczne we mgle.

Pozdro.

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 29 gru 2011, 22:56

Przemyśl jeszcze ten koncept.

1. Zakładamy że tylnych świateł przeciwmgielnych używa się wyłącznie gdy widoczność spada poniżej 50m - wszystkich zapalonych "latarników", spawających czerwienią po oczach przy byle mżawce nie lubimy.

2. Przy widoczności poniżej 50m mało kto zauważy piękno i urodę Twojego rozwiązania, bo oprócz czerwonych kropek nie zauważy pożądanej symetrii ani tego, jak elegancko rozmieszczenie świateł pasuje do sylwetki samochodu, bo we mgle tak gęstej że można ją kroić nożem nie będzie jej widział.

3. Sytuacje, w których powinieneś zgodnie z prawem użyć tylnego światła zdarzają się dość rzadko, chyba że mieszkasz w okolicy jezior/bagien.

4. Ty prawdopodobnie nigdy osobiście nie zobaczysz na własne oczy swojego samochodu jadącego we mgle z włączonymi dwoma światłami przeciwmgielnymi, więc chyba nie będziesz miał możliwości tego docenić.

Na prawdę jest sens tam grzebać? <rotfl>

silnor3ki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: silnor3ki » 29 gru 2011, 23:35

Hejka,
Masz całkowitą rację.
Ale jakbym tak sobie tłumaczył każdą małą rzecz czy pomysł który chcę wykonać lub wnieść w życie to bym nic nigdy nie zrobił bo przecież pod wszytko można podciągnąć jakąś tam teorię tylko po to aby zrezygnować.
Dlatego też skończę to co mi się podoba i co zacząłem, tylko po to aby maksymalnie 2 razy w roku wciskając przycisk przeciwmgielnego tylnego mieć tą świadomość, że mam dwie palące się żarówki a nie jedną ;) I będę się z tego cieszył sam w duchu, a reszta jadąca za mną i patrząca na to czy nie mi obojętna :D

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mwx
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2000
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: mwx » 30 gru 2011, 03:05

Jak chcesz. Ale pamiętaj, żeby łączyć te żarówy równolegle, bo z szeregowym połączeniem to zły pomysł.

silnor3ki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: silnor3ki » 30 gru 2011, 15:45

Nie ma nigdzie w sklepie żarówek 15W. Zamówiłem na alledrogo za 2,30 zł sztuka. Jak przyjdą to dopiero założę i porobię fotki jak obiecałem.

Pzdr.

keri11
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: keri11 » 02 sty 2012, 12:58

silnor3ki pisze:Witam,
Problem rozwiązany.

Wyjąłem włącznik, przeczyściłem styki u jego dołu (tam gdzie się przesuwają po pinach wchodzących do gniazda) i działa.
Stwierdzam, że nie mogą być 2 żarówki 2 x 21W podpięte pod ten włącznik bo w moim przypadku nie ma ori przekaźnika, a więc za duże obciążenie na włącznik i się przypaliły styki w nim pewnie.
Inna sprawa przy okazji to taka, że włącznik przeciwmgielnego tył z innego A6 C4 (włącznik też pod żółtego koloru gniazdo), był zupełnie inny niż ten u mnie, co mnie strasznie zdziwiło kiedy to chciałem podmienić na próbę czy sprawny.
Nawet nie wchodzi w gniazdo bo inne wycięcia w kostce, kto by pomyślał :) a z zewnątrz identyczne.

Kupię 2 żarówki po 15W i zobaczę jak to będzie świeciło i czy wystarczająco, będzie mniejsze obciążenie na włącznik i może będzie OK. Innym rozwiązaniem byłoby podpięcie przekaźnika ale komu by się chciało grzebać z tym pod tak rzadko używane światła przeciwmgielne :)
Ja już to przechodziłem podpinając przód w zderzaku, wystarczy mi :)

Szczęśliwego Nowego Roku przy okazji :)

Pozdro.

kolego w/g polskich przepisów swiatło tylne przeciwmgłowe jest jedno i zarówka musi miec 21 w....trafisz na służbiste " miska" i ci dowód zabierze

Adriang92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adriang92 » 02 sty 2012, 13:11

I będę się z tego cieszył sam w duchu, a reszta jadąca za mną i patrząca na to czy nie mi obojętna :D
I beda myslec ze ciagle wciskasz habel. Po to jest normalnie jedno zeby nie mylic ze stopem.. A potem jedziesz za takim i niewiadomo czego sie spodziewac..

Awatar użytkownika
Bedlam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bedlam » 03 sty 2012, 00:17

No właśnie niestety są mody i są głupie pomysły. Ja też wpadłem na ten głupi pomysł zamontowania żarówki, nawet w sklepie z elektrycznymi mi typ pomysły podsuwał co i jak. Poczytałem jednak i stwierdziłem, że jak bym ja miał za takim jechać.. <wnerw>
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem <okok>

silnor3ki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: silnor3ki » 03 sty 2012, 21:03

Witam,
Panowie chyba nie czytacie co napisałem wcześniej. Widziałem pełno samochodów, nowych z salonu 2008 i wyżej, które mają oryginalnie od nowości z fabryki 2 x przeciwmgielne tył. Poza tym jak można we mgle pomylić stop z przeciwmgielnym ? Kto jeździ na stopie cały czas wciśniętym i przyspiesza ? Pomyśleliście trochę :) ?? A nawet jakby się świeciło (że niby hamuje) a on przyspiesza tak jak mówicie to co się ma stać ? Przecież według was przyspiesza więc nie wjedziecie w niego. A jak hamuje to świeci się stop i hamujecie i tyle (tak czy siak hamujecie :) ). Poza tym większość aut ma teraz trzecie na szybie światło stopu (jak wiadomo A6 C4 ma takowe). Nie popadajcie w paranoje :)
Ja jeżdżę na przeciwmgielnym tylko w poważnej mgle, w żadnym innym przypadku.

Przyszły mi dzisiaj żarówki i tak dla zakończenia tematu porobiłem te obiecane fotki z dwoma 21W i dwoma 15W i jedną taką i taką na raz.
Nie ma większej różnicy pomiędzy 21 a 15, oczywiście jest ale nie aż taka olbrzymia i światło będzie spełniało swoją rolę.
A co do tego czy się przełącznik przyfajczy czy nie to się okaże, że tak powiem w praniu.

Pooglądajcie i ponadawajcie jeszcze trochę ;) Mnie się podoba.
Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Bedlam
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bedlam » 03 sty 2012, 23:48

Kolego wali po oczach, pamiętaj kiedy się używa przeciwmgielne tylne. To są właśnie warunki w których rozróżnienie tych świateł jest trudniejsze i ocena sytuacji może być niewłaściwa. Przy manewrach na drodze, zmianie pasa w ruchu przy pewnych prędkościach nikt nie będzie się zastanawiał nad tym czy Ty przyspieszasz czy hamujesz, tylko będzie działał odruchowo. Ja jakoś nie widziałem w nowszych autach żeby były obie żarówy, a nawet jeśli to albo ktoś sobie je domontował, albo są zdecydowanie słabsze niż stopu i wyjechały z salonu. To trochę jak z szybami, jak przyciemnisz przód więcej niż bodaj 5% to drapiesz, a jak z salonu wyjedzie 10-15% to są legalne. Rób co chcesz, ja stwierdziłem, że nie warto.
Jeśli Ci pomogłem nie wciskaj "pomógł", po prostu Ty pomóż następnym razem <okok>

Adriang92
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Adriang92 » 05 sty 2012, 19:06

Tak po mojemu jak juz chciales sie tak bawic to trzeba było wsadzic 2wloknowe zarowki takie jak masz w naroznych i podpiac slabsze wlokno pod pozycje zeby sie ciagle swieciły a przeciwmgielne zostawic w spokoju. Lub dorobic oddzielna zarowke i podpiac pod postoje zeby sie ciagle w klapie swiecił ten pasek, duzo lepszy efekt by był

silnor3ki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: silnor3ki » 07 sty 2012, 12:25

Ne bardzo Cię rozumiem. Trochę dziwny pomysł masz jakiś.
Po co mi 4 światła pozycyjne ??!!
Poza tym jakbym założył tak jak mówisz 2 włóknowe, i w trakcie mgły zapalił przeciwmgielne to z 4 pozycyjnych by mi się zrobiły 3 pozycyjne takiej samej jasności i 1 przeciwmgielne mocne - to dopiero by chamsko wyglądało :/
Teraz jest jak było a jak będzie mgła to zapalam sobie 2 przeciwmgielne i jest ładnie fajnie symetrycznie.

Piszesz, że "chciało mi się bawić"
Pociągnięcie kabla długości 80 cm w klapie bagażnika i przylutowanie do istniejącego tam gniazda żarówki zajęło mi jakieś 15 min i zero rozbierania czy rozkręcania czegokolwiek.
To co Ty zaproponowałeś to by była dopiero "zabawa" - ciągniecie kabla przez klapę i gumowe złącze ( to w rogu z przewodami) do wnętrza auta nie wspominając o rozbieraniu boczków klapy i boczków w bagażniku aby się wpiąć pod pozycyjne w lampie w nadkolu - świetny pomysł, gratuluję.

Pzdr.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja