[ A6 C6 ]Jak wyjać lampe,rozmontować ją i wyczyścić soczewki
-
- Forum Audi A6 / A7
Witam,tak jak w temacie.Muszę wyjąć lampy,jakoś je rozmontować i wyczyścić soczewki bo są mocno zabrudzone a nie wiem jak to zrobić,pomoże ktoś jak to zrobić??
aby wyciągnąć lampy musisz odkręcić 2 górne śruby i 2 dolne najlepiej by było jak byś zdjoł zderzak będzie ci lepiej je wyciągnąć a co do lamp to tak musisz ściągnąc klosze przeżroczyste to znaczy ja to robiłem tak
-wziołem opalarke i delikatnie gorącym powietrzem grzałem z daleka tam gdzie klej wokoło rantu klosza a następnie delikatnie odchylałem
-po ściągnieciu klosza muśisz ostrożnie wyciagnącśsrodek ten cały element odblaskowy rób to ostrożnie abyś nie zdarł powłoki odblaskowej
-potem od strony tylnej tam gdzie wymiena się żarówki masz 4 srubki odkręcasz je i wyciągasz całą soczewke z elemętem trzymającym soczewke
z resztą sobie poradzisz
a jeszcze jedno jk będziesz mył odblaskową częśc to uwaga bardzo delikatnie aby nie uszkodzić powłoki to tyle
powodzenia
-wziołem opalarke i delikatnie gorącym powietrzem grzałem z daleka tam gdzie klej wokoło rantu klosza a następnie delikatnie odchylałem
-po ściągnieciu klosza muśisz ostrożnie wyciagnącśsrodek ten cały element odblaskowy rób to ostrożnie abyś nie zdarł powłoki odblaskowej
-potem od strony tylnej tam gdzie wymiena się żarówki masz 4 srubki odkręcasz je i wyciągasz całą soczewke z elemętem trzymającym soczewke
z resztą sobie poradzisz
a jeszcze jedno jk będziesz mył odblaskową częśc to uwaga bardzo delikatnie aby nie uszkodzić powłoki to tyle
powodzenia
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
:lol: Jargut, to jest C6
Tutaj żeby wyjąć lampę musisz ściągnąć zderzak. Bezapelacyjnie. No chyba że masz palce jak kosmici (około 80 cm długie i bez stawów w nich 8-) ).
Lampy są na 3 śrubach a owe śruby siedzą w takich francowatych mimośrodach.
No i w C6 klosze są z jakiegoś dziwacznego poliwęglanu. I nie są wklejone klejem który byłby podatny na temperaturę.
Ja kiedyś wkur.... się i sprawdzałem czy można to "rozgrzać". Stopił się plastik lampy i nadtopił poliwęglan klosza. "Klej" pozostał nienaruszony...
Według mnie lamp od C6 nie da się rozmontować.... no ale cały czas liczę na to że w końcu znajdzie się sposób inny od termicznego... 8-)
Tutaj żeby wyjąć lampę musisz ściągnąć zderzak. Bezapelacyjnie. No chyba że masz palce jak kosmici (około 80 cm długie i bez stawów w nich 8-) ).
Lampy są na 3 śrubach a owe śruby siedzą w takich francowatych mimośrodach.
No i w C6 klosze są z jakiegoś dziwacznego poliwęglanu. I nie są wklejone klejem który byłby podatny na temperaturę.
Ja kiedyś wkur.... się i sprawdzałem czy można to "rozgrzać". Stopił się plastik lampy i nadtopił poliwęglan klosza. "Klej" pozostał nienaruszony...

Według mnie lamp od C6 nie da się rozmontować.... no ale cały czas liczę na to że w końcu znajdzie się sposób inny od termicznego... 8-)
Witam
Mam pytanko czy ktoś się uporał z czyszczeniem soczewek ? , Ma podobny problem auto z 2005 r , żarniki od nowości , światła mocno kiepskie zastanawiam się czy wymiana na nowe żarniki rozwiąże problem czy ewentualnie czyścić soczewki ( które nie są przezroczyste , a raczej mleczne ) myślałem aby wyjąć lampy , następnie zdemontować żarnik i jakimś sposobem wyczyścić ( od środka ) soczewkę , np za pomocą jakiejś długiej "pałeczki" z nawiniętym czyściwem .
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Mam pytanko czy ktoś się uporał z czyszczeniem soczewek ? , Ma podobny problem auto z 2005 r , żarniki od nowości , światła mocno kiepskie zastanawiam się czy wymiana na nowe żarniki rozwiąże problem czy ewentualnie czyścić soczewki ( które nie są przezroczyste , a raczej mleczne ) myślałem aby wyjąć lampy , następnie zdemontować żarnik i jakimś sposobem wyczyścić ( od środka ) soczewkę , np za pomocą jakiejś długiej "pałeczki" z nawiniętym czyściwem .
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Norbert
witam kolegow,jesli ktos ma bixenonki bez doswietlania zakretow to prosze bardzo:http://www.motor-talk.de/forum/scheinwe ... st30463025 gorzej jak doswietlanie jest to wtedy jest tak jak kolega tmr wyzej napisal.pozdro
Witam byłem w serwisie z moimi lampami a serwis na to kup pan nowe lampy to będą świeciły dobrze bo te śą nie rozbieralne i kicha. Ale inny pan w poczekalni serwisu dał mi wskazówke co robić, naprawić te lampy ale szukać firmy co podejmią się tej roboty w a6 c6 bo są klejone. Koledzy macie jakieś namiary na takie firmy ale pewne pomocy
luki