Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

(Audi A6 2,5 TDI quattro) - wymiana sprężyn na wyższe

Zawieszenie
ODPOWIEDZ
wiess
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

(Audi A6 2,5 TDI quattro) - wymiana sprężyn na wyższe

Post autor: wiess » 19 lis 2008, 09:55

Audi A6 2,5 TDI avant quattro 1996 r. - wymiana sprężyn na wyższe. Czy jest to możliwe? Jakie ewentualnie sprężyny pasują? Celem jest podniesienie auta, aby bardziej go "uterenowić". Jakie mogą być tego skutki uboczne?

macieja910

Post autor: macieja910 » 19 lis 2008, 13:07

Myślę, że największym skutkiem ubocznym będzie kiepski wygląd, ale to już rzecz gustu.
Auto będzie niestabilne na zakrętach (dużo wyższy środek ciężkości), może też podskakiwać jak osioł na wybojach. Nie wiem jak z wymianą sprężyn na wyższe, mało kto tak robi, większość ludzi obniża zawiechę. Możesz też założyć gumy pod sprężyny, doda to kilka centymetrów w górę ;-)

wiess
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wiess » 19 lis 2008, 15:01

No własnie nikt nie podwyższa, stąd mało o tym informacji. Wygląd trudno przewidzieć, ale może do allroada się wtedy upodobni? ;-)

Tak powaznie to jak sie maja sprawy z tymi gumami? Możesz cos więcej mi napisać? Może to jest lepsze rozwiązanie (i tańsze)?

Zależy mi na tych paru centymetrach bo jeżdżę po górskich drogach i zdarza mi się szorować brzuchem po śniegu lub przy najazdach na garb zadzierać zderzakami.

macieja910

Post autor: macieja910 » 19 lis 2008, 16:04

Do allroada sie raczej nie upodobni, allroad jest sporo szerszy i ma kilka dodatków świadczących o innym przeznaczeniu niż zwykły Avant (m.in. płyty pod silnikiem i podwoziem) ;-)

Na temat gum Ci duzo nie powiem, ponieważ sam ich nigdy nie używałem i nikt mi znajomy ich nie używa. Wiem tylko, że można dokupić gumy, które zakłada się pod sprężyny. Auto jest wtedy wyższe :-)

Awatar użytkownika
SIDNEY85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: SIDNEY85 » 19 lis 2008, 16:38

Ja mialem gumy na sprezynach ale auto nie jest wyzsze tylko twardzsze, sprawdz w kodach wyposazenia moze masz auto seryjnie obnizone tak jak ja i auto bodajrze siedzi 2 cm w dol, ale szczerze mowiac jak podniesiesz zawieszenie to oprucz strasznego wygladu <beczy> <beczy> <beczy> m bedzie rowniez niestabilne przy wiekszych predkosciach,i szybszych manewrach jak juz ktos u gory napisal.
Reasumujac twoje auto twoj wybor <mikołaj> <mikołaj>
usunieto pkt 29 regulaminu
AUDI 80 Competition quattro

wiess
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wiess » 20 lis 2008, 08:28

Czyli wychodzi na to, że gumy raczej utwardzają zawieszenie. To logiczne tak myślę, tak jak dla przykładu w amortyzatorach rowerowych dokręcenie regulatora w dół utwardza (ściska) sprężynę - a nie wydłuża jego skoku (podwyższa).

Chyba pozostaje wymiana sprężyn, ale to dość ryzykowne chyba, zwłaszcza że nikt tego nigdy nie robił ;)

Dzięki za uwagi.

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 20 lis 2008, 10:01

hej wiess to bądz pierwszy i sprobuj wkrecic po jednej gumie w sprezyne :-) koszt gumy to pare zlociszy ;-) tu masz linka http://moto.allegro.pl/item482483857_gu ... aniej.html te gumy usztywnia Ci Audi ale moze nie bedzie tak siadac po wpakowaniu ekipy do Audi :-)

Awatar użytkownika
SIDNEY85
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: SIDNEY85 » 20 lis 2008, 12:13

Dzwonilem do tej firmy w mojej sprawie bo chce kupic gumy do moich sprezyn aby usztywnic i pytalem sie ze jak chcialbym podniesc zawieszenie, czy sie da dzieki tym gumom i koles powiedzial ze maja gumowe podkladki pod sprezyny, ale trzeba sprezyny podniesc w ilozycp pod nie, za 10 zl sztuka i podniosa one samochod dlatego zadzwon do nich i wszystko ci wyjasnia profesjonalnie tak jak mi, najlepiej najpierw zmierz sprezyny odwod zewnetrzny i wewnetrzny i podaj mu przez tel pozdro
usunieto pkt 29 regulaminu
AUDI 80 Competition quattro

wiess
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: wiess » 27 lis 2008, 14:07

Dzięki za porady. Spróbuję dzwonić i zamówię. Zdam relację.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja