(Audi A6 2,5 TDI quattro) - wymiana sprężyn na wyższe
(Audi A6 2,5 TDI quattro) - wymiana sprężyn na wyższe
Audi A6 2,5 TDI avant quattro 1996 r. - wymiana sprężyn na wyższe. Czy jest to możliwe? Jakie ewentualnie sprężyny pasują? Celem jest podniesienie auta, aby bardziej go "uterenowić". Jakie mogą być tego skutki uboczne?
Myślę, że największym skutkiem ubocznym będzie kiepski wygląd, ale to już rzecz gustu.
Auto będzie niestabilne na zakrętach (dużo wyższy środek ciężkości), może też podskakiwać jak osioł na wybojach. Nie wiem jak z wymianą sprężyn na wyższe, mało kto tak robi, większość ludzi obniża zawiechę. Możesz też założyć gumy pod sprężyny, doda to kilka centymetrów w górę
Auto będzie niestabilne na zakrętach (dużo wyższy środek ciężkości), może też podskakiwać jak osioł na wybojach. Nie wiem jak z wymianą sprężyn na wyższe, mało kto tak robi, większość ludzi obniża zawiechę. Możesz też założyć gumy pod sprężyny, doda to kilka centymetrów w górę

No własnie nikt nie podwyższa, stąd mało o tym informacji. Wygląd trudno przewidzieć, ale może do allroada się wtedy upodobni? 
Tak powaznie to jak sie maja sprawy z tymi gumami? Możesz cos więcej mi napisać? Może to jest lepsze rozwiązanie (i tańsze)?
Zależy mi na tych paru centymetrach bo jeżdżę po górskich drogach i zdarza mi się szorować brzuchem po śniegu lub przy najazdach na garb zadzierać zderzakami.

Tak powaznie to jak sie maja sprawy z tymi gumami? Możesz cos więcej mi napisać? Może to jest lepsze rozwiązanie (i tańsze)?
Zależy mi na tych paru centymetrach bo jeżdżę po górskich drogach i zdarza mi się szorować brzuchem po śniegu lub przy najazdach na garb zadzierać zderzakami.
Do allroada sie raczej nie upodobni, allroad jest sporo szerszy i ma kilka dodatków świadczących o innym przeznaczeniu niż zwykły Avant (m.in. płyty pod silnikiem i podwoziem) 
Na temat gum Ci duzo nie powiem, ponieważ sam ich nigdy nie używałem i nikt mi znajomy ich nie używa. Wiem tylko, że można dokupić gumy, które zakłada się pod sprężyny. Auto jest wtedy wyższe

Na temat gum Ci duzo nie powiem, ponieważ sam ich nigdy nie używałem i nikt mi znajomy ich nie używa. Wiem tylko, że można dokupić gumy, które zakłada się pod sprężyny. Auto jest wtedy wyższe

- SIDNEY85
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Ja mialem gumy na sprezynach ale auto nie jest wyzsze tylko twardzsze, sprawdz w kodach wyposazenia moze masz auto seryjnie obnizone tak jak ja i auto bodajrze siedzi 2 cm w dol, ale szczerze mowiac jak podniesiesz zawieszenie to oprucz strasznego wygladu
m bedzie rowniez niestabilne przy wiekszych predkosciach,i szybszych manewrach jak juz ktos u gory napisal.
Reasumujac twoje auto twoj wybor <mikołaj> <mikołaj>

Reasumujac twoje auto twoj wybor <mikołaj> <mikołaj>
usunieto pkt 29 regulaminu
AUDI 80 Competition quattro
Czyli wychodzi na to, że gumy raczej utwardzają zawieszenie. To logiczne tak myślę, tak jak dla przykładu w amortyzatorach rowerowych dokręcenie regulatora w dół utwardza (ściska) sprężynę - a nie wydłuża jego skoku (podwyższa).
Chyba pozostaje wymiana sprężyn, ale to dość ryzykowne chyba, zwłaszcza że nikt tego nigdy nie robił
Dzięki za uwagi.
Chyba pozostaje wymiana sprężyn, ale to dość ryzykowne chyba, zwłaszcza że nikt tego nigdy nie robił

Dzięki za uwagi.
- Jarecki
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
hej wiess to bądz pierwszy i sprobuj wkrecic po jednej gumie w sprezyne
koszt gumy to pare zlociszy
tu masz linka http://moto.allegro.pl/item482483857_gu ... aniej.html te gumy usztywnia Ci Audi ale moze nie bedzie tak siadac po wpakowaniu ekipy do Audi 

- SIDNEY85
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dzwonilem do tej firmy w mojej sprawie bo chce kupic gumy do moich sprezyn aby usztywnic i pytalem sie ze jak chcialbym podniesc zawieszenie, czy sie da dzieki tym gumom i koles powiedzial ze maja gumowe podkladki pod sprezyny, ale trzeba sprezyny podniesc w ilozycp pod nie, za 10 zl sztuka i podniosa one samochod dlatego zadzwon do nich i wszystko ci wyjasnia profesjonalnie tak jak mi, najlepiej najpierw zmierz sprezyny odwod zewnetrzny i wewnetrzny i podaj mu przez tel pozdro
usunieto pkt 29 regulaminu