Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Szalejąca deska rozdzielcza 1.9 Tdi 130 KM

Elektryka
ODPOWIEDZ
lukashos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Szalejąca deska rozdzielcza 1.9 Tdi 130 KM

Post autor: lukashos » 19 gru 2011, 20:00

Witam wszystkich klubowiczów.
Siedzę już kilka dobrych godzin szukając podobnego tematu,niestety nic nie pasowało do tego co dzieje się w moim autku, mam nadzieję że dobra dusza pomoże :) Problem wygląda następująco:

Na początku przy zimnym silniku wariowało ładowanie aku od 0 do 12V i migało podświetlenie klimy i radia ( audi ori) ,po przejechaniu kilkudziesięciu km wszystko się uspokajało,ładowanie około 14V. Ostatnio doszły zegary, obrotomierz i prędkościomierz ,zacinały się spadały do 0 i podnosiły sie tak kilka razy ,po jakimś czasie działały jak należy.Byłem u elektryka mówił ze ładowanie jest ok a wina to sam licznik( wyświetlacz) czy wymiana zegarów pomoże ? i czy migające oświetlenia radia i klimy jest powiązane z zegarami? rozglądałem się za zegarami ale ciężko dostać ,a w ciemno nowego nie chce kupować :| Słyszałem ze można zrobić próbę zegarów pod vagiem, tylko czy to ma sens jak szaleje cała deska rozdzielcza:/ Jeśli ktoś miał podobny problem, byłbym wdzięczny za pomoc.Pozdrawiam

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 19 gru 2011, 20:04

lukashos, witam naprawde dziwna usterka elektryk podlączył auto pod vaga czy sprawdził napięcie miernikiem.

lukashos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukashos » 19 gru 2011, 20:12

Nie wiem co on tam dokładnie robił, informacje przekazywał mi mechanik, ja też bym skłaniał sie przy liczniku , kiedyś w A4 miałem podobnie zegary pokazywały podwójnie obroty i prędkość, drugi licznik i git!! A tu jakieś cyrki się dzieja, oświetlenie wariuje nawet nie wiem od czego zacząć:/

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 19 gru 2011, 20:15

lukashos, sprawdź regulator napięcia w alternatorze najlepiej zacznij od podłączenia audiczki pod vaga taka moja sugestia kolega miał podobny przypadek tylko w oplu.

lukashos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukashos » 19 gru 2011, 20:27

Z tego co mówił ten elektryk to ładowanie alternatora jest ok ,musiał to sprawdzać i niby problem tkwi w liczniku,póki co nie mam dostępu do vaga , jutro wracam do domu będę z tym walczył. Może ktoś zna dobrego elektryka w Olsztynie ew w Bydgoszczy?

lukashos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukashos » 20 gru 2011, 22:02

olo_gsm a miałeś taki przypadek ?? to zawsze się dzieje gdy odpalam auto i jest tak jakiś czas, coś pyka z lewej strony licznika i robią się takie anomalie gdy sie rozgrzeje ,przejade kilka km wszystko wraca do normy. Nie chce robić prezentów dla mechaniorów(nie mam zaufanego) póki co spróbuje problem rozwiązać sam,może miałby ktoś jakies cenne uwagi <mysli>

piter

Post autor: piter » 20 gru 2011, 22:24

Kolego miałem to samo. Płyta główna zegarów jak była zamarznięta po nocy dawała właśnie takie objawy i bez wymiany licznika się nie obeszło. Zwróc tylko uwagę przy zakupie aby miały oznaczenia VDO a nie MM gdzyż te drugie są bardziej awaryjne. podro

lukashos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lukashos » 20 gru 2011, 22:40

rozumiem kolego ze kupowałeś używkę, jaki to koszt? i gdzie go znalazłeś, bo allegro i na pobliskich szrotach nie ma , zostaje sklep.

[ Dodano: 2012-07-13, 06:22 ]
Ten temat to mozna zamknac problem nie jest rozwiązany ale na 100% zegary ..zostały rozebrane okazało sie ze poprzedni własciciel niezle przy nich dłubał , nie nadaja sie do naprawy ,teraz kwestia znalezienia drugich a to szukanie igły w stogu siana:/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja