Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 2.5TDI] twarde hamulce + utrata mocy

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 2.5TDI] twarde hamulce + utrata mocy

Post autor: Firebee » 04 sie 2009, 22:00

Witajcie. dzis podczas powrotu z trasy do domu nagle hamulce stały się twarde (tak jakby auto było holowane - bez wspomagania), oraz samo auto straciło ogrom mocy. dojechałem jakos do domu starajac sie wyhamowywac dwoma nogami:), obejzalo to paru fachowcow i tak: nie ma cisnienia na tym wezu od hamowania(taki gruby co przy scianie grodziowej na wysokosci zbiorniczka plynu hamulcowego jest) i wg fachowcow walnieta jest prawdopodobnie ta pompka co jest przy silniku i to wszystko jest ze soba powiazane...

pytanie brzmi, czy zgadzacie sie z ich stwierdzeniem, oraz jak fachowo nazywa sie ta pompka i gdzie jej szukac/ew. czy mozna ja jakos naprawic... przy zakupie czy mógłbym prosic o symbol takiej pompki? A6 C5 2.5TDi 2002r. 163KM automat...

pozdrawiam i z gory dziekuje za wszelka pomoc <piwo>

Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Firebee » 05 sie 2009, 09:12

<piwo> i dziękuję Wam bardzo:) Vaku pompka, to jej szukam. A juz wystraszylem sie, ze nagle poszla mi turbina i wszystko na raz:/

Dzięki!

Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Firebee » 05 sie 2009, 09:20

czyli lepiej zrobię zdjęcie mojej pompki zanim coś zakupię... bo ostatnio kupowałem skrzynię automatyczną do e32 i tez kupiłem po symbolu, a potem doczytałem, że w różnych latach były różne...

jeszcze jedno. czy ostrożne jezdzenie po miescie (bo na trase to strach) przez pare dni cos mi bardziej popsuje w aucie? Czy padło vaku koniec kropka i nic więcej?

i jeszcze jedno:) Macie na forum jakąś giełdę, gdzie by można kupić używki od tzw. pewniaków?
Ostatnio zmieniony 05 sie 2009, 09:27 przez Firebee, łącznie zmieniany 1 raz.

Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Firebee » 05 sie 2009, 09:29

tu masz racje. nie bede ryzykowal lepiej. wg kolegi remontowany był silnik i stało się to po tym właśnie (właściwie to remontował wszystko oprócz automatu), być może skoro zadko się to staje zostało to uszkodzone przez mechaników, z drugiej strony autko ma nastukane 300tys.

http://www.allegro.pl/item683624839_aud ... _vaku.html

A to! okazja? Brać? co to znaczy BDG?

Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Firebee » 05 sie 2009, 12:49

dobra dzięki Waszej pomocy zamówiłem w sklepie nówkę... Jako że mój kumpel ze sklepu oglądając auto stwierdził, że kierowcę można poznać po klockach hamulcowych i podsumował, że tym autem "byle kto nie jeździł" :), więc zdecydowałem się na nową pompkę:). mam tylko nadzieję, że to na pewno ona broi:)

Pytanie ostatnie - czy mając odpowiednie narzędzia poradzę sobie z wymianą pompki czy jechać do warsztatu jakiegos? Jest w tym jakaś filozofia? Nie mam kanału tylko.
pozdr

Darek 2.5tdi
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Radosław
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 136KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: Darek 2.5tdi » 05 sie 2009, 20:56

tak z ciekawości ile taka pompka? bo ja tez mam ponad 300tyś i jak by w razie przyszło wymienić... ;-)

Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Firebee » 06 sie 2009, 09:12

Piotruś pisze:
Koniecznie wymień oringi uszczelniające (obydwa) - duży uszczelniający vacuum w głowicy i ten malusi - wchodzący do dziurki :-P w wałku rozrzadu ... .

<ok>
a te oringi dostane w komplecie? czy trzeba je dokupic?
Pozdr

[ Dodano: 2009-08-06, 09:17 ]
Darek 2.5tdi pisze:tak z ciekawości ile taka pompka? bo ja tez mam ponad 300tyś i jak by w razie przyszło wymienić... ;-)
ja zakupiłem za jakies 600zł, więc coś koło tego.

Firebee
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Firebee » 06 sie 2009, 21:18

Oringi są, ale wielka prośba Panowie, rano do Warszawy, fachmen mnie olał, a chce sprobowac dzis w nocy albo jutro rano to wykrecic...

Probowalem dobre 2 godziny juz, ale problem z dojsciem do ten sruby dolnej.. jest tam cholernie ciasno.. odkrecilem taką osłone ale nadal nic.. jest takie wielka rura:), moge ja jakos tez odkrecic? to do wydechu idzie czy gdzie? bo jakbym sie tego na chwile pozbyl to odkrecenie tej dolnej srubki było by pikuś.. pomozcie jak zdazycie:)

pozdr i sorki za wieśniackie tłumaczenie..

[ Dodano: 2009-08-08, 09:59 ]
no i fajnie. ta gwiazdka co jest najniżej jest ukręcona przez jakichś super fachowców..
to sobie pojezdze troche bez hamulców jeszcze:/ :evil:

Awatar użytkownika
lachtom
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: lachtom » 14 gru 2011, 15:35

Witam odświeżę trochę:) cieknie mi prawdopodobnie z oringu na wacu. Mój samochód chyba stęsknił się za wyciekami bo już pół roku jeździ wyremontowany i pewnie boi się żeby nie zgnić:P:P:P Podajcie mi jakieś numery potrzebnych oringów bo z tego co wyczytałem to są tam 2 szt. a skończyła mi się etka także nie mogę sobie sam znaleźć. Aha no i czytałem tu że jest jakiś problem z odkręceniem dolnej śruby to prawda czy fałsz? z góry dzięki. auto to 2,5 tdi AFB z 98
Było Audi A6 2,5 TDI AFB 203 KM, Jest Passat B5 FL 1.9 TDI AVF 131 KM

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja