[A6 C6 ALL] Ciekawe kodowania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Ta opcja (Gauge Test/Needle Sweep) dla zegarów 3G dostępna jest chyba z zielonego menu, można też VCDS'em :
test zegarów
Wchodzimy w [17 - Instrument Cluster].
Przechodzimy do [Coding - 07].
Przy pomocy [Long Coding Helper] szukay bajtu, w którym jest możliwość zaznaczenia [Gauge Test/Needle Sweep active] i zaznaczamy tą opcję.
[Do It!] Zapisujemy zmiany.
włączenie Lap Timera
Przy pomocy [Long Coding Helper] szukay bajtu, w którym jest możliwość zaznaczenia [Lap Timer active] i zaznaczamy tą opcję.
test zegarów
Przy pomocy [Long Coding Helper] szukay bajtu, w którym jest możliwość zaznaczenia [Gauge Test/Needle Sweep active] i zaznaczamy tą opcję.
włączenie Lap Timera
Przy pomocy [Long Coding Helper] szukay bajtu, w którym jest możliwość zaznaczenia [Lap Timer active] i zaznaczamy tą opcję.
MaTyS pisze:Ta opcja (Gauge Test/Needle Sweep) dla zegarów 3G dostępna jest chyba z zielonego menu, można też VCDS'em :
test zegarów
włączenie Lap Timera
Wielkie dzięki za podpowiedzi, a jak to zrobic poprzez zielone menu? Bo pewnie ciezko to znalezc bez konkretnego opisu. LAP TIMERA mam, ale napewno ktos z Twojej podpowiedzi skorzysta, tak pozatym to fajna rzecz ten lap timer.
A wiecie może jak ustawic obrazek powitalny na fis-ie? Bede wdzieczny za podpowiedzi.
Pozdrawiam
- wozio
- Forum Audi A6 / A7
A czy wiecie jak zmienić czułość wycieraczek. Chodzi mi o dostrojenie czujnika deszczu - w tej chwili za szybko wycieraczki śmigają i tak naprawdę nie jestem w stanie wykorzystać kolejnych pozycji regulacji wycieraczek na manetce, ciągle mam pierwsze położenie.
Dajcie znać jak to zakodować. Coś o tym wypowiadał się jakos78 ale nie podał szczegółów.
Dajcie znać jak to zakodować. Coś o tym wypowiadał się jakos78 ale nie podał szczegółów.
Było:
wiele różnych w tym kilka AUDI
Jest:
AUDI A6 C7
Jest:
AUDI A6 C7

- wozio
- Forum Audi A6 / A7
Dziś uruchomiłem u siebie Audi Parking System Plus - wizualne pokazywanie odległości przy parkowaniu. Ze względu iż mam tylko czujniki cofania z tyłu to też tylko tam mam wizualizację.
Aby włączyć APS+ należy:
wejść w sterownik asystent parkowania - 76-Park Assist
potem wejść w kodowanie i w miejscu drugiej cyfry ustawić wartość 2 (X 2 X X X X X) - ja wcześniej miałem tam 0
To wszystko. Teraz pozostaje tylko cieszyć się z wyświetlania graficznego podczas cofania
Grafika włącza się sama po włączeniu wstecznego, natomiast zmiana na inny bieg powoduje automatyczne wyłączanie podglądu.
Dodatkowo w zakładce CAR w opcjach parktronika pojawia się dodatkowa funkcja włączenia/wyłączenia wizualizacji .
Z tego co wyczytałem na forum czasami trzeba jeszcze po zmianie kodowania zrobić reset MMI czyli wciskamy jednocześnie przyciski:
SETUP
Potwierdzenie (duże pokrętło)
Górny prawy przycisk przy pokrętle
Po puszczeniu przycisków MMI resetuje się i funkcja powinna się uaktywnić.
Jeśli kodowanie nie pokaże na MMI grafiki wówczas pozostaje wymiana modułu parkowania lub konsultacja z kobra7 - on wszystko wie w tym temacie
Aby włączyć APS+ należy:
wejść w sterownik asystent parkowania - 76-Park Assist
potem wejść w kodowanie i w miejscu drugiej cyfry ustawić wartość 2 (X 2 X X X X X) - ja wcześniej miałem tam 0
To wszystko. Teraz pozostaje tylko cieszyć się z wyświetlania graficznego podczas cofania

Grafika włącza się sama po włączeniu wstecznego, natomiast zmiana na inny bieg powoduje automatyczne wyłączanie podglądu.
Dodatkowo w zakładce CAR w opcjach parktronika pojawia się dodatkowa funkcja włączenia/wyłączenia wizualizacji .
Z tego co wyczytałem na forum czasami trzeba jeszcze po zmianie kodowania zrobić reset MMI czyli wciskamy jednocześnie przyciski:
SETUP
Potwierdzenie (duże pokrętło)
Górny prawy przycisk przy pokrętle
Po puszczeniu przycisków MMI resetuje się i funkcja powinna się uaktywnić.
Jeśli kodowanie nie pokaże na MMI grafiki wówczas pozostaje wymiana modułu parkowania lub konsultacja z kobra7 - on wszystko wie w tym temacie

Było:
Jest:
AUDI A6 C7
Jest:
AUDI A6 C7