Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ MANUAL+Q] [A6 C5 2.5 TDi AKE z Q] Typ TorSena A? B? C?

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
KarolB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ MANUAL+Q] [A6 C5 2.5 TDi AKE z Q] Typ TorSena A? B? C?

Post autor: KarolB » 25 lis 2011, 13:07

Nowy klubowicz wita wszystkich!
od jakiegoś czasu jestem przeszczęśliwym posiadaczem wymarzonej A6 w QUATTRO z 2002r. <lol> Jak na razie (i niech tak zostanie) nie zarejestrowałem żadnych większych ani mniejszych problemów z autem. Są może jakieś drobnostki ale z nimi sobie radzę i niech tak zostanie! <luzik>

Pytanie moje jak w temacie: jaki typ TorSena mam w aucie?

Proszę nie wyjaśniajcie mi na czym polega Quattro, czym to się je i jakie ma zalety. Naczytałem się o tym dość a od jakiegoś czasu doświadczam tego osobiście ku swojej radości.
Jeśli orientujecie się w temacie napiszcie proszę, który typ TorSena mam u siebie? Jestem na 99% przekonany, że TYP 1 (A) z QUATTRO IV generacji. Jeśli tak nie jest wyprowadźcie mnie proszę z błędu.

Pozdro i dzięki!!

:]
KarolB

piotrek24dm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2002
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7T 230KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: piotrek24dm » 30 lis 2011, 09:37

Ja nie słyszałem o czymś takim jak Torsen A,B czy C. Torsen to torsen. Jeżeli chodzi o sprzęgło lepkościowe typu Haldex to się zgodzę bo było ich sporo obecnie chyba jest 5 generacja haldexa montowana miedzy innymi w passatach i skodzie. Wiem że ta ostatnia generacja przypomina napęd stały quattro. <lol> Pierwsze generacje były rozłączalne

PS: gdybyś miał heldex to były to II generacji rozłączalny napęd. Ale w tych modelach było quattro.
Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html

KarolB
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: KarolB » 30 lis 2011, 10:29

Witam!
powiem CI tak, naczytałem się tego mnóstwo w necie i wszelkie dane na niebie i ziemi wskazują, że istnieją podtypy TorSena czyli ABC lub jak kto woli 123.

Tu masz linka: http://en.wikipedia.org/wiki/Torsen

Wygląda więc na to, że TYP C czyli TYP 3 montowano w Audi od rocznika 2006 czyli moje A6 z 2002r. musi mieć niższy typ TorSena. Jeśli o TYP 2 nic nie znalazłem stąd wniosek, że może u mnie jest TYP 1 ?

Wogóle nie mówmy tu o Haldexie bo to są 2 całkowicie różne tematy i wszyscy wiemy, który system jest porażką, a który nie ;p

Pozdro i czekam na polemikę jeśli się mylę :)
KarolB

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja