[A6 C5 tiptronic] przejście w tryb awaryjny
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
[A6 C5 tiptronic] przejście w tryb awaryjny
witam ponownie. jak już wcześniej pisałem po wymianie rozrządu pojawiły się dziwne objawy. albo silnik albo skrzynia przechodzi w tryb awaryjny. nie wiem dokładnie co ale po przejechaniu paru kilometrów biegi na wyświetlaczy zakreślają się na czerwono (nie migają),po podłączeniu vaga wychodzi: w silniku za wczesny kąt wtrysku-sporadycznie,w skrzyni-błąd sterowania silnikiem. byłem u magików którzy to robili i ustawili kąt z 1.5 na 1.2 czy nawet mniej. jeden dzień autko sprawowało się bez zarzutu,ale następnego dnia dwa razy powtórka-tryb awaryjny,następnego dnia trzy razy. dodam że codzień robie tyle samo kilosów. jutro znów powrót do warsztatu. jeżeli znowu kąt wtrysku to niestety muszą ustawiać,ale nie to mnie martwi. jadąc sobie po prostej,równej drodze następuje gwałtowne szarpnięcie skrzynią( jakby w manualu ktoś na chwilę wcisnął sprzęgło i gwałtownie puścił. podczas tego szarpnięcia jednak obroty nie wzrastają ani nie maleją i po tym właśnie zdarzeniu biegi świecą się na czerwono. pytanie- czy to normalne objawy przejścia w tryb awaryjny? bo bardzo obawiam się o skrzynię,choć po za tym błędem ,który napisałem w na vagu nic nie wychodzi.
- piotrekkawa
- Forum Audi A6 / A7
dopiero co wymieniłem olej i filtr,wraz z wymianą rozrządu. szopki zaczęły się właśnie po tym zabiegu. byłem u mechaników i przestawili kąt na 4.5. teraz nie ma szarpania ani błędów ale strasznie ciężko silnik pali z rana,a jak już zapali to przez moment tak kopci na jasno niebiesko że nic z tyłu nie widać. wie ktoś może ile powinien wynosić kąt wtrysku w silniku 2.5 tdi w tiptroniku? kod silnika o ile dobrze pamiętam to AFB. 150 KM.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
piotrekkawa nie pochwalil sie w watku jak sie zakonczyl jego temat, lecz bylbym mocno zdziwiony gdyby wina lezala po stronie tiptronika.bledu pisze:Mam to samo i nie mam pojęcia jak sobie tym poradzić.
bledu jezeli objawy u Ciebie sa podobne (wlacznie z bledem 'wysterowania kata poczatku wtrysku' - 550) to nalezy przyglanac sie pompie wtryskowej.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI AVF 131KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
tez sie 'zapedzilem'Przemcio pisze:piotrekkawa, na dzien dobry sprawdz stan oleju w skrzyni, moze wyleciało troche przy zdejmowaniu frontu,
Ja miałem takie akcje jak Ty ale to był problem z zalaniem sterownika, tez warto sprawdzic czy czasem pod dywanikiem pasażera nie jest mokro.

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7