Witam wszystkich
Mam kłopot ze swoim mało udanym nabytkiem, mianowicie C4 2.8 z 1994 roku. Otacza mnie w nim ciemność. Absolutna ciemność. Począwszy od nie działającego oświetlenia kabiny bagażnika itd. do zupełnie ciemnej nie świecącej w żadnym miejscu prócz przycisków od podgrzewania tylnej szyby, przycisków szyb czy świateł przeciwmgielnych. Deska rozdzielcza ciemna bez żadnego najmniejszego śladu światła, to samo pokrętła panelu sterowania nawiewami. Nic zupełna ciemność. Na dodatek z całego zestawu 7 zegarów tylko jeden z nich działa, a jest nim obrotomierz. Wskaźnik paliwa leży i nie drga, to samo prędkościomierz, wskaźnik temperatury, wskaźnik ładowania i ciśnienia oleju oraz zegarek. Nic. Zupełna głusza i pustka. A na domiar złego zapalniczki również nie działają.
Proszę o pomoc! Czy jest tu ktoś kto z czymś takim się spotkał? Czy ma ktoś jakiś pomysł co i jak zrobić żeby usunąć te usterki? Dodam że dodatkowo szaleństwo w postaci zupełnie przypadkowych komunikatów w tym okienku pośrodku w postaci awarii świateł stop ( które akurat działają ) oraz innych dziwnych komunikatów. Nawet nie wiem czy w tym aucie istnieje coś takiego jak wskaźnik temperatury zewnętrznej bo pośród całkowicie martwej deski rozdzielczej jedyne co żyje to obrotomierz i okienko z komunikatami ( pojęcia nie mam jak to się fachowo nazywa bo chyba nie komputer )
Z góry przepraszam jeśli powielam temat, ale wydaje mi się że nie spotkałem tu podobnego problemu jeśli chodzi o C4
[ AFC 2.8 174 KM] Ciemność widzę! Widzę ciemność! Pomocy
Andi 2.5 tdi pisze:jackall, witam ,kwestia taka aby sprawdzic bezpieczniki (kontrolka , a nie wizualnie) ,
skoro cos w zegarach swieci , tzn. ze reszta zarowek przepalona = (trzeba wyjac zegary posprawdzac i powymieniac) innej opcji nie ma.
od wyswietlania temp .zewn. jest maly prostakatny wyswietlacz na dole zegarow (o ile wogole jest) ma inna zarowke niz wszystkie (taka malutenka ,ktora trzeba lutowac)
Swiatla stop -sygnalizacja szwankuje bo byc moze czujnik stop jest uszkodzony
Wyjąć zegary i wszystkie po kolei sprawdzać? W takim razie żarówki popalone absolutnie wszystkie? Te od podświetlania pokręteł nawiewów, te od oświetlenia wnętrza kabiny itd.? Kurcze sporo tych żarówek być musi
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)

W każdym razie dziękuję za podpowiedzi Andi 2.5 tdi

Cóż, w kwestii bezpieczników to owszem jeden taki się znalazł. Dopiero po dokładniejszej analizie okazał się przepalony dzięki czemu mam teraz oświetloną kabinę oraz działają zapalniczki.
Reszta tj wskaźniki zegary itd nadal ciemne i nie funkcjonują. Cholera nawet temperatury silnika nie znam
Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Czy jest jakiś bezpiecznik który tylko za wskaźniki odpowiada? Czy szukać gdzie indziej?

Reszta tj wskaźniki zegary itd nadal ciemne i nie funkcjonują. Cholera nawet temperatury silnika nie znam

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły? Czy jest jakiś bezpiecznik który tylko za wskaźniki odpowiada? Czy szukać gdzie indziej?
Przyczyną niedziałającego wskaźnika temperatury u mnie był uszkodzony czujnik czteropinowy - często opisywany na forum. ( a przy okazji ma wpływ na wiele innych rzeczy np niedziałającą klimę).jackall pisze: Cholera nawet temperatury silnika nie znam![]()
Gra miłosna jest jak jazda samochodem:
kobiety wolą objazdy, mężczyźni - skróty.
kobiety wolą objazdy, mężczyźni - skróty.