Witam
Od jakiegoś czasu mam problem ze skrzynią biegów. Pojawiają się następujące objawy:
1)Skrzynia będąc w trybie tiptronica potrafi zrzucić bieg na 4 z 5tego jak poczuje jakieś obciążenie, nie musi byś wielkie( w sensie momentu obrotowego)
2) jak jest na półbiegach(lock-up nie załączony) to na 2 i 3 potrafi wydawać dżwięki metalicznego tarcia(można to ominąć poruszając się na tiptronicu i zmieniając biegi np przy 2,5tys. obrotów)
3) przy wrzucaniu 3 w trybie D przy prekościahc35-40km/h potrafi mocno uderzyć po nadwoziu(wale napędowym)
Zrobiłem dzisiaj odczyt Vagiem( w jakimś stopniu potwierdził moje obawy) otrzymałem następujący błąd
17125 Uszkodzenie konwertera sprzęgła możliwości lub odcięty
brak osprzętu / nie związany ze sprzętem - BÂŁÂĄD SPORADYCZNY
Jak w opisie błędu nie występuje on zawsze. Zdarza się, że auto jeździ bez problemu(ale coraz cześciej nie). Zmienia biegi ok natomiast po dojściu do 5tego, jechaniu 80km/h i dodaniu gazu traci połączenie i zrzuca na 4ke. Jeśli raz tak zrobi to już to utrzymuje do czasu wyłączenia silnika.
Stąd poniższe pytanie:
Konwerter do wymiany czy coś jeszcze?
[ A6 C5] Problem ze skrzynią biegów
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz A6 Forum
- Rocznik: 2006
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
powiem Ci że tematu skrzyni Tiptronic nie opanowało jeszcze nawet Aso...
konwerter raczej na pewno... regeneracja lub nowy
natomiast co jeszcze to chyba po rozkręceniu skrzyni by mógł ktoś ocenić...
może sama regeneracja konwertera i wymiana oleju pomoże...
jak sie pytałem o taka usługę to kolo mi powiedział że jeszcze wymieni kosz i cena 6 tysi jak sam konwerter to gwarancji nie da...
konwerter raczej na pewno... regeneracja lub nowy
natomiast co jeszcze to chyba po rozkręceniu skrzyni by mógł ktoś ocenić...
może sama regeneracja konwertera i wymiana oleju pomoże...
jak sie pytałem o taka usługę to kolo mi powiedział że jeszcze wymieni kosz i cena 6 tysi jak sam konwerter to gwarancji nie da...