Witam!
Mam pytanie odnośnie wpływu chipa na pompę wtryskową. Czy znaczne podniesienie mocy silnika może uszkodzić pompę lub jej sterownik (150 KM=>196KM=zdecydowałem się na taki przyrost mocy ponieważ silnik mojego autka jest w bardzo dobrej kondycji) czy może to też być przypadek lub inna przyczyna bo taki mam właśnie problem? Podkreślam że chip montowany był w profesjonalnej firmie z gwarancją a pompa jest już po zaliczonej regeneracji z powodu słabej jakości paliwa. Na dzień przed awarią pompy miałem wymienianą hydraulike silnika (wszystko inne zostało wymienione wcześniej) i na nowo ustawiony rozrząd i kąt wtrysku. Być może był tam jakiś bład???
Proszę o odpowiedzi.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2008-11-15, 14:04 ]
Dodam że dzień przed awarią sterownika pompy czyli po wymianie hydrauliki zrobiłem jakieś 30 km. Auto odstawiłem do garażu i następnego dnia rano podczas odpalania padł sterownik. Pompa jest na gwarancji więc nic mnie to nie będzie kosztowało. Jeśli chodzi o wtryski to też są po regeneracji (zrobiłem to przed zamontowaniem chipa). Chodzi mi głównie o to że mechanik usiłuje mi wmówic że to moja wina a moim zdaniem jest to po prostu przypadek ponieważ wiem że te pompy nie należą do bezawaryjnych.
Jeśli chodzi o pierwszą awarię pompy to stało się to również podczas porannego odpalania (jeszcze bez chipa). Powiedziano mi wtedy że to przez złe paliwo a ja non-stop tankuję na Orlenie lub na BP. Sam już nie wiem...
[A6 C5 2.5 TDI] Wpływ chipa na pompe wtryskową?
witam
te pompy poprostu padają i tyle ....większy wpływ na uszkodzenie maja złe paliwo oraz zpowietrzenie pompy niż sam chiptuning
gdyby padanie pomp wtryskowych z powodu tuningu było regułą ...wierz mi że firmy tuningowe wiedziały by o tym pierwsze ....a nikt przecież nie jest samobujcą
wiele aut na pompie vp44 poddawane jest tuningowi ...bo przecież nie jest ona momtowana tylko w audi ....i mają sie dobrze
inna sprawa to regeneracja pompy ...niektórzy wymieniają tylko tranzystorek w elektronice pompy...i auto hula ....tylko na jak długo???
te pompy poprostu padają i tyle ....większy wpływ na uszkodzenie maja złe paliwo oraz zpowietrzenie pompy niż sam chiptuning
gdyby padanie pomp wtryskowych z powodu tuningu było regułą ...wierz mi że firmy tuningowe wiedziały by o tym pierwsze ....a nikt przecież nie jest samobujcą
wiele aut na pompie vp44 poddawane jest tuningowi ...bo przecież nie jest ona momtowana tylko w audi ....i mają sie dobrze
inna sprawa to regeneracja pompy ...niektórzy wymieniają tylko tranzystorek w elektronice pompy...i auto hula ....tylko na jak długo???
Usunięto - pkt. 29 regulaminu forum
jak również -pkt.30,pkt.35,pkt.37,pkt.49,pkt.169 regulaminu
jak również -pkt.30,pkt.35,pkt.37,pkt.49,pkt.169 regulaminu
Autko jest już naprawione i jest wszystko ok. Mechanik zapewniał że padł sterownik pompy wtryskowej i że to przez chipa. Pompa została wysłana do serwisu ponieważ była na gwarancji. Po tygodniu wróciła z powrotem i okazało się że pompa jest w porządku więc przyczyny trzeba szukać gdzieś indziej (trwało to ponad tydzień).
Przyczyną mojego problemu był błąd mechanika czyli złe złożenie rozrządu po wymianie hydrauliki. Krótko mówiąc rozrząd przeskoczył o 1 ząbek. ÂŚmiechu warte a auto stało prawie dwa tygodnie.
Pozdrawiam
Przyczyną mojego problemu był błąd mechanika czyli złe złożenie rozrządu po wymianie hydrauliki. Krótko mówiąc rozrząd przeskoczył o 1 ząbek. ÂŚmiechu warte a auto stało prawie dwa tygodnie.
Pozdrawiam