Witam forumowiczów,
Mam problem z moją Sunią a mianowicie za każdym razem po odpaleniu zimnego silnika gdy włączy się ssanie to strasznie głośno mi chodzi odgłos podobny jakby był dziurawy wydech ale wydech jest ok. Zjawisko to trwa ok minutę i gdy ssanie się wyłączy to nastaje cisza. Może mi ktoś coś poradzić??
[ ABC 2.6 150 KM] Głośna praca silnika na ssaniu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2002
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7T 230KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Każde auto na ssaniu jest głośniejsze to normalna rzecz moja 2.8 też jest głośniejsza do tego uruchamia się pompa powietrza wtórnego i słychać gwizd. Radio głośniej i ruszasz powoli rozgrzewając płyn i olej w silniku. 

Piotrku... spójrz, to jest naprawdę proste z ustawieniem profilu auta: nowosci-i-komunikaty/poprawki-nowe-foru ... 00518.html
Cieplik, Chyba nie ma się czym przejmować tą głośną pracą silnika. Mam identycznie gdy rano odpalam i chodzi na ssaniu przez około półtorej minuty w dość dużym hałasie. Jednakże gdy obroty spadną chodzi cichutko. Zawsze jest tak, że nim ruszę czekam aż spadną obroty i jadę. Również mam automat, ale działa wszystko normalnie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 BMK 224KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
Witam. Moja audi też tak "ryczy" na zimnym silniku. Trochę to irytujące. Po wyłączeniu ssania mruczy jak kotek. Też mnie to denerwuje. W innych samochodach ssanie podnosi tylko obroty. Ten silnik na zimnym dosłownie ryczy. Może ktoś ma na to patent żeby tylko obroty były większe a nie było tego wycia?