Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 ] Odnowa lamp - przednich.

Warsztat
Awatar użytkownika
blackstr8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blackstr8 » 01 lis 2011, 11:04

co do soczewek to racja co do odbłyśników koledzy to w połowie tez racja ale jeśli są wypalone to sory ale żadne szyszenie tu nie pomoże tylko regeneracja wiec zależy o której ze spraw mówimy ;) co do czyszczenia tez się zgodzę ze jeśli nie masz odbłyśników wypalonych i chcesz żeby tam nawet ziarenka brudu nie było to fakt lepiej rozebrać całkiem ale jeśli zależy ci na czasie i ogólnemu czyszczeniu to wystarczy płukanko <luzik> i kolego romanS po myciu nic tam nie spłynęło a xenony mam fabryczne i nikt ich na pewno nie wymieniał nie wiem jak u ciebie <okok> ..powiedzcie mi tylko bo widzę ze coś tam wiecie czy da się coś zrobić z tymi soczewkami bo po mojemu to one są już wypalone ale da się samemu jakoś je przeczyścić czy lepiej tego badziewia nie dotykać? <mysli> druga sprawa jeśli wymienić to jakie byście lampy polecili bo tak jak już mówiłem te soczewki to w c5 porażka przynajmniej przy jeździe w nocy :( i co sadzicie o takich np. http://moto.allegro.pl/lampy-reflektory ... 87575.html te czarne odbłyśniki zdają wogole efekt? <mysli>
Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Motostacja
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2011, 11:59

blackstr8, po tym co piszesz to nie wiem, czy jest sens zabierac głos bo i tak wiesz lepiej :)

Ale spróbuje <okok> :
blackstr8 pisze:i kolego romanS po myciu nic tam nie spłynęło a xenony mam fabryczne i nikt ich na pewno nie wymieniał nie wiem jak u ciebie
Jeżeli sugerujesz, że ktoś u mnie wymieniał lampy na starsze to widac, że pływasz w temacie. Auto mam z 2000 roku, czyli tzw. półlift, a zatem lampy moglyby byc starsze max o pół roku. <okok> (bo wczesniej były montowane przedliftowe- to tak dla jasności).
blackstr8 pisze:powiedzcie mi tylko bo widzę ze coś tam wiecie czy da się coś zrobić z tymi soczewkami bo po mojemu to one są już wypalone
Jak i się soczewki wypaliły to już w ogóle nie komentuję <okok>

Zastanów się jak szklane soczewki mogą się wypalić ???
blackstr8 pisze:te czarne odbłyśniki zdają wogole efekt?
te czarne są tylko częściowo odbłysnikiem, tzn. dla swiateł długich (ale akurat tam chyba nie są czarne). Dla mijania odbłyśnik masz kolego za soczewką i zaręczam Ci że nie są bynajmniej czarne.

Widać, że warto jednak by było abyś rozebrał taką lampe, wiedziałbyś jak jest rzeczywiście zbudowana, a może i jak działa. I nie trzeba by z Toba tu dyskutować <okok>
Części samochodowe online - Motostacja pl

OKKrystian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OKKrystian » 01 lis 2011, 12:23

W zestawie PowerBall 4Lights mamy 236ml mleczka mi na dwie lampy poszło może 50ml, takze nie jest zle. :)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2011, 12:50

OKKrystian, napisz jak to kupiłeś ? zamawia się ze strony www ?, jakieś allegro ? czy może dostepne jest to w sklepach ?

Awatar użytkownika
blackstr8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blackstr8 » 01 lis 2011, 13:56

hehe no ok ja tez już nie będę dyskutował ale żebym wiedział lepiej to bym nie pytał chyba co i jak <luzik> i mówiąc ze się wypaliły miałem na myśli ten osad dla jasności weź szkło zapalniczkę opal je trochę to będziesz wiedział o co mi chodzi ;) a dla całej jasności nie mowie komuś co ma robić tylko zaproponowałem swoja propozycje i po to wstawiałem znaki zapytania żeby było wiadomo co dla niektórych ze to jest tylko sugestia jak ja to zrobiłem i ze jest dla mnie lepiej a nie ze ogólnie tak jest lepiej w porównaniu jak inni robią no ale ok niech będzie mój błąd sory ;) co do twoich lamp to był tylko mały sarkazm bo zasugerowałeś ze ,,u mnie ktoś kiedyś może wymieniał'' ale powiem tak:nie wymieniał bo nie był bity,przynajmniej nie centralny przód <lol> no ale z tym tez się nie zrozumieliśmy ;) a pytając kolegów jakie lamy wybrać nie oczekiwałem odpowiedzi w jaki sposób są skonstruowane no ale ok rozbiorę i będę patrzał jak jest zbudowana i jak działa lampa to mi na pewno pomoże w doborze firmy i modelu <lol> ..kończę temat i niech każdy robi po swojemu więcej się nie udzielam,ale jak by ktoś wstawiał inne lampy niż fabryczne to daj cie znać czy się opłaca,pozdrawiam ;)
Nigdy nie wymuszaj pierwszeństwa, ani nie zajeżdżaj drogi starszemu samochodowi. Tamten gość prawdopodobnie nie ma nic do stracenia.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2011, 14:45

blackstr8, co do czarnych odbłysników to Ci napisałem konkretnie, że nie moga dać żadnego dobrego efektu, bo (napisze jeszcze raz, trochę inaczej) przy światłach mijania w ogóle nie biorą udziału w odbijaniu strumienia swietlnego, dla długich biora ale tam nie są czarne.

3 lata temu miałem dylemat: regenerować swoje czy wymienić na nowe. Nowe Hella to wtedy było coś 1800/szt, a obecnie chyba ponad 2000 zl. Szukałem zamienników, byly ze 2 typy ale po dokładnym zapoznaniu sie zdecydowałem, że zregenerowane Helle (napylanie odbłysników) będą lepsze <okok> Już 3 lata świecą jak nowe <okok>

Może po tych latach które mineły od tego czasu ktoś rozpoczał produkcję lepszych zamienników ? Szczerze wątpię, bo do 10-11 aut ?

Ale czemu chcesz zmieniać swoje ? jeśli mycie dało lepszy efekt od czyszczenia i regeneracji ?

Awatar użytkownika
blackstr8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: blackstr8 » 01 lis 2011, 15:19

No a jaki jest koszt tego ,,napylania''?? ..efekt jest światło jest czystsze jaśniejsze ale mimo to krotko świeca i nie to ze są za nisko ustawione czy coś porostu w nocy nie ma jazdy i nie wiem czy to przez te soczewki czy przez co innego..

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2011, 16:17

Co do kosztów to ja zapłaciłem 250 zł za obydwa reflektory. W tym: rozebranie, czyszczenie, napylanie odbłysników, ponowny montaż. Było to 3 lata temu, więc cena może być troche nieaktualna. Czyszczenie trudno ocenić bo musiałbym rozebrać reflektor, ale przedtem jeden rozbierałem i przy próbie czyszczenia odbłysnika za soczewką spłyneła cała warstwa napylana (szary proszek). Po regeneracji zaglądałem od strony otworu gdzie montuje sie palnik i widziałem lustro jak nowe <okok>

Po objawach, które opisałeś wygląda, że masz to samo i czeka Cię regeneracja tych odbłysnikow <mysli>

dunga
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: dunga » 01 lis 2011, 16:26

RomanS, kilka postów temu jeden z kolegów podawał link http://www.samochodowekosmetyki.pl/pl/p ... n-kit.html

Ja znalazłem jeszcze 2 inne firmy które mają podobne zestawy, tylko ze juz nie w PL.
http://www.carclean.nl/product/Meguiars ... 01272.aspx

http://www.carclean.nl/product/Turtle_W ... 01965.aspx

OKKrystian
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: OKKrystian » 01 lis 2011, 16:48

Ja kupiłem to w firmowym sklepie internetowym http://mothers.tradoro.pl/power-produkt ... mp/p,65463, na paczke czekalem dość długo (tydzień) chociaż wybralem przesyłkę kurierską. Ale gdy szukałem tego zestawu widziałem go tez w innych sklepach z kosmetykami samochodowymi.
Czyszczenie wykonałem zgodnie z instrukcją:

Pozdrawiam i powodzenia.

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Motostacja pl » 01 lis 2011, 16:51

dunga, wiem, widziałem i pytałem czy kolOKKrystian, kupował własnie tam czy moze jest to w sklepach jakichś. Poszedlbym i kupil po prostu <okok>

EDIT, OKKrystian dzieki za podpowiedź, jak pisałem tego posta to nie widziałem Twojej odpowiedzi :)

kajmo1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kajmo1 » 16 lis 2011, 17:37

RomanS pisze:blackstr8

3 lata temu miałem dylemat: regenerować swoje czy wymienić na nowe. Nowe Hella to wtedy było coś 1800/szt, a obecnie chyba ponad 2000 zl. Szukałem zamienników, byly ze 2 typy ale po dokładnym zapoznaniu sie zdecydowałem, że zregenerowane Helle (napylanie odbłysników) będą lepsze <okok> Już 3 lata świecą jak nowe <okok>
Ja też mam zamiar zregenerować. Piszesz że świecą jak nowe. Ale ja nie wiem jak swieciły od nowości bo kupiłem auto używane. Chodzi mi tylko czy dużo poprawiła się widoczność w nocy po regeneracji odbłyśników bo ja na moich ledwo widze i nie wiem czy nie kupić nowych. Dodam że mam zwykłe h1 ale jak porównam z mondeo z 97 r to tak jakby mondeo jeździło na ksenonach (jasność!!!) a moje świecą na żółto i słabo. Pozdr!

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: diabeelek » 17 lis 2011, 12:47

U mnie jest taka sprawa, ze soczewka od strony pasażera jest w super stanie a ta po stronie kierowcy też nie jest najgorsza ale nie jest aż tak przezroczysta jak ta po stronie pasażera. Macie jakiś patent co tam się mogło stać i jak to ewentualnie wyczyścić bez wyciągania lampy?

sidewind76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Seweryn
Rocznik: 2005
Silnik: 3.2 FSI 255KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: sidewind76 » 17 lis 2011, 13:58

patent jest taki że jak jest zamglona znaczy że utleniło się już lustro możesz delikatnie próbować przetrzeć czymś długim samą soczewkę od środka tylko nie dotykaj lustra szmatką lub to coś czym będziesz przecierał możesz zwilżyć delikatnie wodą destylowaną

diabeelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Filip
Rocznik: 2000
Moje auto: Allroad C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BFC 163KM
Skrzynia: S-tronic

Post autor: diabeelek » 17 lis 2011, 15:21

Oki będę próbował ale jak piszesz ze to lustro się utleniło to pewnie soczewka jest czysta... :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja