Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

A6 C5 Avant 2.5 TDi by michal

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
michal87tg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C5 Avant 2.5 TDi by michal

Post autor: michal87tg » 19 paź 2011, 13:26

Witam

Jestem na forum już od paru miesięcy tak długo jak kupiłem Audiczkę pierwszą i muszę przyznać że bardzo zadbaną wszystko było robione na czas i poprzedni właściciel bardzo o nią dbał od 4 lat w kraju jeden właściciel, drugi to już ja. Silnik 2.5 TDi przebieg aktualny to 238 000 wyposażenie to chyba tak jak w każdej A6:
- klimatronik
- 4 x ele. szyby
- ele. lusterka + podgrzewanie
- ele. szyberdach
- ele. regulowane siedzenia w dwóch płaszczyznach
- ABS i ASR
- centralny zamek + auto alarm
a reszta tak jak w pozostałych

Plany:

Część moich planów już zrealizowałem zresztą zdjęcia to potwierdzą brakuje zdjęć zaraz po zakupie ale możecie sobie wyobrazić stalówki + kołpaki i seryjne zawieszenie. Co chce zrobić jeszcze i co jest już zrobione:

- alufegi 18" BORBET przód 8" tył 9" + polerowane ranty + nowe opony przód 215/40 tył 225/40 <okok>
- chip
- intercoller <okok>
- wydech 2" <okok>
- xenony
- malowanie zacisków
- wymiana tylnej blendy na wersje po FL <okok>
- montaż car audio <okok>
- wymiana tarcz przód + tył na sportowe nacinane i nawiercane + nowe klocki

Rzeczy które jeszcze są w przemyśleniach czy zrobić:

- dodatkowe wskaźniki po chip-ie
- ciemne szyby wszystkie

Poniżej fotki auta

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dzień 14.09.2011

No i zaczęło się :) przyszła parę dni temu następująca rzecz :)

Obrazek
Obrazek

I później się zaczęło rozbieranie, które nie było takie łatwe jak myślałem trochę czasu mi zeszło ze zdjęciem zderzaka i wyciągnięciem lamp to potrwało najdłużej ale jak coś się robi pierwszy raz to tak bywa ale uporałem się z tym i dałem radę :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Chciałem wyciągnąć oryginalny IC żeby było więcej miejsca i spokojnie można było montować nowy IC ale niestety moje plany legły bo nie było jak zamocować skraplacza z klimy i musiałem poskładać to z powrotem zacząłem zajmować się zderzakiem żeby dopasować IC do zderzaka i po kilku godzinach pracy z narzędziem tnącym ukazał się taki widok ;D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I na tym prace się zakończyły ponieważ czasu brakło no i nie miałem wszystkich rzeczy potrzebnych do dalszych prac dzisiaj powinny dotrzeć łączniku sylikonowe muszę jeszcze dokupić opaski i odebrać rurę która dzisiaj przyszła ale wątpię żebym zdążył i odwlecze się wszystko o jeden dzień niestety...

Na dzień 15.09.2011

Niestety mało pracy udało się zrobić ponieważ wezwali mnie do pracy i przez 1,5h nie udało się za dużo zrobić no i zostało na tym że tylko rozebrałem stare rury z IC

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do tego udało się odebrać rurę wraz z kolanami :)

Obrazek
Obrazek

Oraz wieczorem czekała na mnie paczka w domu ;D

Obrazek

Na dzień 16.09.2011

Trochę bieganiny bo miał przyjechać kolega, który miał mi pospawać wszystko do kupy w związku że dzień wcześniej pracowałem tak krótko nie udało się skończyć tego co chciałem usunąłem stary wydech co nie było takie proste jednak się wydawało i udało się pospawać 3/4 wydechu i pospawał mi rury do przymiarki rur z IC i on na tym zakończył a ja zabrałem się za dopasowywanie IC do zderzaka co nie było takie proste ale coś się udało zrobić lecz to mnie nie zadowala i będę jeszcze to poprawiał dzisiaj...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Po założeniu wszystkiego i odpaleniu auta wszystko było ok ale w drodze do domu okazało się że czujnik który był zamontowany w oryginalnym IC okazał się bardzo potrzebny ponieważ komputer miał zły odczyt i auto na odcinku 10km pokazała mi spalanie na poziomie 15l/100km po uporaniu się i zamontowaniu czujnika miejsce nie było ważnie na szczęście. Później auto miało już spalanie ok ale wszystkie łączenia które są pod wpływem ciśnienia jakie się zrobiło w dolocie, opaski się ześlizgiwały i trzeba było wszystko na nowo zrobić żeby było ok ale opanowałem i działa wszystko na dzień dzisiejszy :) Pierwsze wrażenie jak się depnie bezcenne ;D czuć zmianę na lepsze idzie lepiej niż wcześniej no i ładnie mruczy w dodatku ;D na program się już umówiłem i mam w tym tygodniu się zgłosić z autem zobaczymy co z tego wyjdzie wykresik na pewno dodam :) a poniżej fotki jak wygląda na dzień dzisiejszy:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na dzień 16.12.2011
Od poprzedniego razu nic wielkiego się nie działo wymieniłem świece żarowe na nowe wszystkie do tego wywiozłem przednie lampy do regeneracji do Piekar ÂŚląskich z powodu tego że jedna lampa parowała efekt po odbiorze :ok: wyglądały jak nowe jak zobaczyłem je na półce to nie wierzyłem że to moje lampy ale były moje :D robią na prawdę świetną robotę za dwie lampy zapłaciłem 210zł a za tą kwotę zregenerowali soczewki, wypolerowali klosze i zregenerowali odbłyśniki od świateł drogowych + uszczelnienie lamp obu żeby nie parowały. Jedna parowała ale zrobili już obie. Efekt poniżej :D
Obrazek
Obrazek

Oczywiście przy tej okazji założyłem taki zestaw :D
Obrazek
Obrazek
Efekt świecą świetnie :D

W sobotę jakiś dobry dobromir zrobił mi coś takiego :hit: :( :red:
Obrazek
Nie wiele brakło a przebił by mi oponę, kołpak uszkodzony no i błotnik praktycznie cały najbardziej w miejscu na zdjęciu nie wiele brakło i by urwany miałbym też zderzak brak mi słów po prostu :angry:

Poza tym auto przygotowane do zimy dostało 4 nowe opony zimowe no i zawias seryjny wygląda jak terenówka ale na zimę musi tak być :D mniej więcej tak auto wyglądało jak je kupiłem. Poprawiłem także cały przód z IC i wygląda to dużo lepiej niż poprzednio no i przy tym auto się uciszyło trochę bardziej poniżej fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i najważniejsza rzecz auto poszło do magika po wirusik no i wyszło ładnie tylko jest małe ale jak zawsze jak zobaczyłem wykres jak wyszła seria to normalnie padłem ;( ale osoba, która mi to robiła powiedziała że norma w tych silnikach w dobrej serii i tak na starcie było by ok 10 km mniej ale to mało ważne to co osiągnął i tak jest super bo jeździ jak szatan różnica jest ogromna liczyłem na trochę więcej ale co tam i tak jest dobrze :D :ok: poniżej wykres <3
Obrazek
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, 08:57 przez michal87tg, łącznie zmieniany 7 razy.

Awatar użytkownika
Borek123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Borek123 » 19 paź 2011, 14:41

michal87tg, wydech na całej długości ma 2", czy może od turbo do miejsca, gdzie kiedyś był katy ma 2,5"? Kratek chyba nie da rady włożyć, nie?

Dionizy
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Dionizy » 19 paź 2011, 16:42

ÂŁadna furka tylko te kratki postaraj sie wlozyc zeby tych czeronych lącznikow tak nie bylo widac. czekam na wykresik po nowym programie :) Pozdrawaim
Ostatnio zmieniony 19 paź 2011, 22:16 przez Dionizy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michałł
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Michał
Rocznik: 2013
Moje auto: Q5
Nadwozie: Van
Silnik: 2.0TDI CAHB 163KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Michałł » 19 paź 2011, 18:49

no dobra ja sie nie znam az tak dobrze co tobie dało ,ze to zrobiłes ?:P
Forum Audi A6
Klub A6
A6 Forum

michal87tg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal87tg » 19 paź 2011, 23:01

Borek123 od turbiny wychodzi 2" rura ale potem jest stopniowo redukowana co 1,5" i mam zrobione 2" na całej długości kata nie ma został tylko ostatni tłumik co do kratek to niestety nie da się założyć środkowej i tak bym nie zakładał a tam gdzie były halogeny będą nowe byłem u takiego magika co bawi się plastikami i dorobi mi takie kratki i przysłoni te kolana więc nie będzie tego tak widać...

Michałł co to dało pierwsze wrażenie auto lepiej się zbiera szybciej się wkręca i ładnie mruczy a przy nowym programie taki IC będzie przydatny więcej można będzie wycisnąć z auta...

Awatar użytkownika
Sejacz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Sejacz » 20 paź 2011, 00:26

dobrze lezy :]
Obrazek

Awatar użytkownika
Borek123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Borek123 » 20 paź 2011, 15:16

michal87tg, no ciekawe ile hamownia wypluje, a kiedy śmigasz na strojenie?

michal87tg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal87tg » 20 paź 2011, 17:20

Borek123 jak osoba która mi to będzie robić zbierze potrzebne rzeczy kości i co tam potrzebuje ma to zamówione ale powiedział że czasami trzeba poczekać na to...

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 23 paź 2011, 11:43

michal87tg, ciekawe mody <okok> pozdrawiam :)

mass

Post autor: mass » 23 paź 2011, 16:39

michal87tg, kozak mody <luzik>

michal87tg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal87tg » 21 gru 2011, 08:57

mały edit w pierwszym poście

Awatar użytkownika
_cichyy_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: _cichyy_ » 10 sty 2012, 16:05

michal87tg Hehe , a my to się chyba znamy z innego forum , co nie ? <lol>
Czyli jednak nie padło na 156 2.4 jtd , tylko Audik .... :)

No przyznać trzeba że furka się ładnie prezentuje , gratulacje <okok>
Teraz:
Audi A6 C6 Avant 3.0 TDI 233KM quattro, 2007r
Audi A8L D3, 4.2 TDI, 07r.

Było :
A6 C5 3.0 V6 220KM quattro, 2002r
A6 C5 Avant 2.7 Biturbo, 2000r.

michal87tg
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: michal87tg » 10 sty 2012, 22:35

A no coś kojarzę po niku :) no nie padało bo nie było nic ciekawego ale nic straconego następna będzie mam nadzieje 159 <lol>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja