[ A6 C6] Broblem z eletrycznym bagażnikiem
[ A6 C6] Broblem z eletrycznym bagażnikiem
Witam, mój samochód Audi A6 C6 Avant 2007 rok 3,0 quattro 233km
Problem polega na tym, że przy otwariu bagażnika z pilotu, czy przycisku (bagażnik jest otwierany elektrycznie) to klapa bagażnika podnosi się nie do końca, gdzieś około połowy zakresu otwierania bagażnika. Przy zamykaniu wszsytko odbywa się prawidłowo, zamek dobyka bez żadnych zastrzeżeń, jak również otwiera. Podejrzewam, że problem jest w siłownikach lub teleskopach.
Czy może ktoś miał podobny problem i wie jak to rozwiązać?
Problem polega na tym, że przy otwariu bagażnika z pilotu, czy przycisku (bagażnik jest otwierany elektrycznie) to klapa bagażnika podnosi się nie do końca, gdzieś około połowy zakresu otwierania bagażnika. Przy zamykaniu wszsytko odbywa się prawidłowo, zamek dobyka bez żadnych zastrzeżeń, jak również otwiera. Podejrzewam, że problem jest w siłownikach lub teleskopach.
Czy może ktoś miał podobny problem i wie jak to rozwiązać?
- stifii
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tadeusz
- Rocznik: 2008
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Po prostu jest zakodowana taka wysokość, nic nie jest popsute;) Nie ma co sie martwić!
Sposób "naprawy" Twojego problemu:
1. Otwórz klape bagażnika czy to z pilota czy guziczkiem
2. Gdy juz sie otworzy to podnieś ja RęCZNIE(nie bój się nic się nie popsuje) do góry do takiego położenia, do jakiego chciałbyś aby się otwierała
3. Jak już masz ta pozycję to wciśnij i przytrzymaj kilka sekund (conajmniej 4) guzik od zamykania klapy.
4. Sprawdź czy już sie otwiera tak jak chcesz i czy udało mi się pomóc
2. Gdy juz sie otworzy to podnieś ja RęCZNIE(nie bój się nic się nie popsuje) do góry do takiego położenia, do jakiego chciałbyś aby się otwierała
3. Jak już masz ta pozycję to wciśnij i przytrzymaj kilka sekund (conajmniej 4) guzik od zamykania klapy.

Dziękuję bardzo za pomoc. W 100% trafiona porada. Wszystko zrobiłem jak napisałeś i teraz bagażnik otwiera się do normalnej wysokości. Superstifii pisze:Po prostu jest zakodowana taka wysokość, nic nie jest popsute;) Nie ma co sie martwić!

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
Przeskanuj auto VCDS i zobacz jakie są błędy - może walnął Ci jeden siłownik, a jak nie to musisz szukać obu siłowników elektrycznych, prawdopodobnie będą takieslawekG pisze:Siema.. moze ma ktos numery seryjne teleskopow bo nie moge nigdzie znalesc . A mam elektrycznie otwierana ale podnosi sie do polowy a potem pomalu opada i trik z przyciskiem nia zadzialal...
4F9 827 851 F
4F9 827 852 F
ale dla pewności zdejmij końcówkę tapicerki na suficie - wyjmij lampkę > odkręć śrubkę i szarpnij do tyłu ten pasek tapicerki, tam będą siłowniki i sprawdzisz jakie mają nr.
Każdy siłownik oprócz tego że podnosi klapę elektrycznie to jeszcze ma sprzęgło - żeby można było w razie awarii otworzyć lub zamknąć klapę.
Witam,
mam pytanie czy po numerach obecnie zamontowanych siłowników mogę dowiedzieć się jakie są inne kompatybilne?
Prawie za każdym razem przy otwieraniu klapy trzeba jej trochę pomóc. Przy zamykaniu jest podobnie. Te zwykłe siłowniczki zostały już wymienione i nic nie pomogło.
Driver
4F9 959 945
4F9 910 591
Passenger
4F9 959946
4F9 910 592
mam pytanie czy po numerach obecnie zamontowanych siłowników mogę dowiedzieć się jakie są inne kompatybilne?
Prawie za każdym razem przy otwieraniu klapy trzeba jej trochę pomóc. Przy zamykaniu jest podobnie. Te zwykłe siłowniczki zostały już wymienione i nic nie pomogło.
Driver
4F9 959 945
4F9 910 591
Passenger
4F9 959946
4F9 910 592
A6 C6 Avant 3.0 TDI ASB (program Abt) Quattro Tiptronic 2006r. S-line
A6 C5 Avant 2.5 TDI AKE Quattro Tiptronic 2001r. FL
A6 C5 Avant 2.5 TDI AKE Quattro Tiptronic 2001r. FL
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 3.6 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
Ja mam natomiast inny problem
Przy otwieraniu klapy w jakikolwiek sposob, klapa otwiera się na kilka centymetrów po czym opada i zamyka się.
Miał ktos taki problem?
Nadmiernie, że jak lekko ręką pomogę to otwiera się normalnie.
Podejrzewam teleskopy gazowe, czy jak to się tam nazywa bo w sumie nic innego chyba nie ma z tym związku.
Dzieki
Przy otwieraniu klapy w jakikolwiek sposob, klapa otwiera się na kilka centymetrów po czym opada i zamyka się.
Miał ktos taki problem?
Nadmiernie, że jak lekko ręką pomogę to otwiera się normalnie.
Podejrzewam teleskopy gazowe, czy jak to się tam nazywa bo w sumie nic innego chyba nie ma z tym związku.
Dzieki