[ A6 C5] Jaka skrzynia, jaki olej?
[ A6 C5] Jaka skrzynia, jaki olej?
Mam od miesiąca A6 C5 130 KM z 2003, skrzynia 6-biegowa automatyczna (TIPTRONIC). Planuję wymienić olej w skrzyni i po przeczytaniu kilkudziesięciu postów sam już nie wiem co mam w samochodzie.
Gdzie jest problem?
Znam ceny w SAMKO i w kilku innych punktach, ale polecono mi jeszcze jednego fachowca od automatycznych skrzyń, który stwierdził, że mój model Audi (2003r - modelowo 2002) nie mógł mieć skrzyni automatycznej 6-biegowej, bo ten rodzaj skrzyń robiony był od 2004 r. Auta jeszcze nie widział i umówiliśmy się na wizytę. Facet twierdzi, że przy 5-biegowym automacie wymiana kosztuje nieco ponad 300 zł, natomiast w moim ok. 800. I podobno jest tylko jeden rodzaj oleju za 80 z 1 L.
Komu wierzyć i jak to sprawdzić?
Gdzie jest problem?
Znam ceny w SAMKO i w kilku innych punktach, ale polecono mi jeszcze jednego fachowca od automatycznych skrzyń, który stwierdził, że mój model Audi (2003r - modelowo 2002) nie mógł mieć skrzyni automatycznej 6-biegowej, bo ten rodzaj skrzyń robiony był od 2004 r. Auta jeszcze nie widział i umówiliśmy się na wizytę. Facet twierdzi, że przy 5-biegowym automacie wymiana kosztuje nieco ponad 300 zł, natomiast w moim ok. 800. I podobno jest tylko jeden rodzaj oleju za 80 z 1 L.
Komu wierzyć i jak to sprawdzić?
Naczytałem się już i na 100% mam multitronic. Co prawda jeździ się świetnie, ale jak padnie i przyjdzie mi wyjąć 6-10 k z portfela na remont to się można się załamać, albo wymienić na manuala za 4,5 k (robocizna i części).
Rozmawiałem ponownie z tym mechanikiem. On stwierdził, że skrzynia multitronic jest bezobsługowa i jak skrzynia nie cieknie i działa poprawnie to tylko jeździć zostaje. Stwierdzając przy tym, że lepiej jej nie dotykać jak wszystko działa ok. No a jak zaczną się kłopoty, to albo kosztowna naprawa albo wymiana skrzyni na manuala.
Byłem też w SANKO (W-wa, Połczyńska) i facet z serwisu z uporem twierdzi, że wymiana oleju (statyczna) kosztuje 300 zł i nie ma znaczenia czy multitronic czy tiptronic. Leją ten sam olej (Shell) do obu skrzyń. A jeśli chcę płukanie całej skrzyni to koszt 1900 zł
z filtrem 2200. Ale wspomniał, że w tych skrzyniach filtra się nie wymienia. Sam już nie wiem w co wierzyć....
A jeśli chodzi o serwis skrzyni to sprawdzałem przez zakupem historię po VIN. W ASO w AUDI (u Niemca) skrzynia była wyjmowana dwa razy (przy 50 tyś i przy 130 tyś.) ale nie wiem co było robione. Teraz mam 200 k na liczniku (ale nie wiem czy to oryginał bo auto w Polsce jeździło 1,5 roku przede mną).
Generalnie wpadłem trochę w dołek po wiadomości o multitroniku
Jak tego używać żeby pojeździć? Czy jest jakiś spis dobrych praktyk?
Rozmawiałem ponownie z tym mechanikiem. On stwierdził, że skrzynia multitronic jest bezobsługowa i jak skrzynia nie cieknie i działa poprawnie to tylko jeździć zostaje. Stwierdzając przy tym, że lepiej jej nie dotykać jak wszystko działa ok. No a jak zaczną się kłopoty, to albo kosztowna naprawa albo wymiana skrzyni na manuala.
Byłem też w SANKO (W-wa, Połczyńska) i facet z serwisu z uporem twierdzi, że wymiana oleju (statyczna) kosztuje 300 zł i nie ma znaczenia czy multitronic czy tiptronic. Leją ten sam olej (Shell) do obu skrzyń. A jeśli chcę płukanie całej skrzyni to koszt 1900 zł

A jeśli chodzi o serwis skrzyni to sprawdzałem przez zakupem historię po VIN. W ASO w AUDI (u Niemca) skrzynia była wyjmowana dwa razy (przy 50 tyś i przy 130 tyś.) ale nie wiem co było robione. Teraz mam 200 k na liczniku (ale nie wiem czy to oryginał bo auto w Polsce jeździło 1,5 roku przede mną).
Generalnie wpadłem trochę w dołek po wiadomości o multitroniku

ronnie77, moim zdaniem przede wszystkim jak w każdej skrzyni wymiana oleju. Ja mam w książce serwisowej, że jeśli jest Multitronic, to wymiana oleju co 60kkm... Wiem... mam C6, ale jednak... Co do oleju proponował bym udać się do ASO i spytać o olej do niej... Dobrze by było wiedzieć, co było w niej robione... po co wyciągana i czy zmianiany olej... bo różnie to bywa, gdy się długo nie zmienia oleju a nagle zmieni...
W tipie niby się nie wymienia u mnie a wymieniłem i jest o niebo lepiej... pomimo przebiegu ledwo 80kkm (ORI)...
Jak jeździć? Każdy automat lubi delikatne traktowanie... taka prawda. Jeśli chcesz mu depnąć... to nie rób tego od 0km/h ale daj mu troche się rozpędzić itp. To są moje rady użytkownika... ktoś może powiedzieć, że to bzdura... a Ty zrobisz jak chcesz... ja tak w każdym razie użytkuję auto z automatem... Im wyższy moment obrotowy w silniku, tym gorzej dla Multitronica, dlatego lepiej bym go nie chipował...
W tipie niby się nie wymienia u mnie a wymieniłem i jest o niebo lepiej... pomimo przebiegu ledwo 80kkm (ORI)...
Jak jeździć? Każdy automat lubi delikatne traktowanie... taka prawda. Jeśli chcesz mu depnąć... to nie rób tego od 0km/h ale daj mu troche się rozpędzić itp. To są moje rady użytkownika... ktoś może powiedzieć, że to bzdura... a Ty zrobisz jak chcesz... ja tak w każdym razie użytkuję auto z automatem... Im wyższy moment obrotowy w silniku, tym gorzej dla Multitronica, dlatego lepiej bym go nie chipował...
do multi jest inny olej niż do tipa,Byłem też w SANKO (W-wa, Połczyńska) i facet z serwisu z uporem twierdzi, że wymiana oleju (statyczna) kosztuje 300 zł i nie ma znaczenia czy multitronic czy tiptronic. Leją ten sam olej (Shell) do obu skrzyń. A jeśli chcę płukanie całej skrzyni to koszt 1900 złz filtrem 2200. Ale wspomniał, że w tych skrzyniach filtra się nie wymienia. Sam już nie wiem w co wierzyć....
Olej spełniający normę/specyfikację AG 052 180.
zapytaj o tą normę, według mnie nie ma oleju uniwersalnego oleju do multi i tipa.
Może ktoś potwierdzi lub zaprzeczy ten stan rzeczy.
pozdrawiam
szerokiej drogi
mc
poprzedni właściciel wymieniał 2 razy w ASO, (znajdę fv to podam cenę) mnie również w najbliższym czasie czeka wymiana.
Niespodzianek nie miałem żadnych, skrzynia chodzi bdb i niech tak zostanie.
Oznaczenie skrzyni FRY.
Nie ścigam się ze świateł, bo tego wszystkie automaty nie lubią, po ruszeniu można pozwolić sobie na więcej,
w górach lepiej mi się jeździ w trybie ręcznym + -
Nie przejmuj się aż tak bardzo,
dla pocieszenia większość wątków dotyczących awarii automatów poruszanych na forum dotyczy skrzyń tiptronic.
Co nie oznacza że są one gorsze.
pozdrawiam
Niespodzianek nie miałem żadnych, skrzynia chodzi bdb i niech tak zostanie.
Oznaczenie skrzyni FRY.
Nie ścigam się ze świateł, bo tego wszystkie automaty nie lubią, po ruszeniu można pozwolić sobie na więcej,
w górach lepiej mi się jeździ w trybie ręcznym + -
Nie przejmuj się aż tak bardzo,
dla pocieszenia większość wątków dotyczących awarii automatów poruszanych na forum dotyczy skrzyń tiptronic.

Co nie oznacza że są one gorsze.
pozdrawiam
mc, dlatego, że jest ich więcej... mało jest skrzyń multi 
I tak jak wcześniej wspomniałem... jedź do ASO po olej... On jest relatywnie tani do Twojego Multi... na pocieszenie Ci powiem, że ORI do mnie to 230 PLN/l... I nie daj sobie wmówić jakiś Shelli... jeśli już bym miał coś innego lać to tylko ZF LifeGuard odpowiedni numer...

I tak jak wcześniej wspomniałem... jedź do ASO po olej... On jest relatywnie tani do Twojego Multi... na pocieszenie Ci powiem, że ORI do mnie to 230 PLN/l... I nie daj sobie wmówić jakiś Shelli... jeśli już bym miał coś innego lać to tylko ZF LifeGuard odpowiedni numer...
podłącz VCDSa i sprawdź jaką masz wersję softu i sterownika to powiem Ci czy masz multi 6 czy 7ronnie77 pisze:Dowiedziałem się w Auto Viva (W-wa), że na początku 2006 przy przebiegu ok. 150 tys. wymieniono mi skrzynię na nową (też oczywiście multitronic), wszystko u ASO u Niemca.
Naczytałem się już trochę i pytanie czy w mojej nowej skrzyni może być już 7-lamelek ?
ps: w B6 multi - nalatane ponad 200kkm bez wymiany oleju (nic nie dotykane - 6 lamel) więc aż takiej tragedii nie ma.... wszystko zależy od użytkowania i użytkownika... jest to skrzynia delikatniejsza dlatego do Q audi tego nigdy nie wstawiało...