[ All ] Przygotowania do zimy 2011/2012
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 FSI 210KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Ja pierdziu!! Ale ta glinka jest skubana!!
Machania jest sporo bo trzeba jeździć takim małym kawałkiem... ale efekt super!!
yukon, tak na próbę użyłem wody z szamponem z rozpylacza. Mam rozumieć, że nafta pomaga w szybszym rozpuszczeniu smoły, tak? Lakieru, czy plastikowych elementów / gumowych uszczelek się nie uszkodzi?
Machania jest sporo bo trzeba jeździć takim małym kawałkiem... ale efekt super!!
yukon, tak na próbę użyłem wody z szamponem z rozpylacza. Mam rozumieć, że nafta pomaga w szybszym rozpuszczeniu smoły, tak? Lakieru, czy plastikowych elementów / gumowych uszczelek się nie uszkodzi?
-
0x4B25A
M0NEER, jak efekty tej glinki? Co ona dokładnie daje, bo nie mam z nią doświadczeń... Ja często skrobię smołę paznokciami <załamka>. Mam nadzieję, że pokażesz końcowy efekt
Po uszczelkach i elementach plastikowych absolutnie bym naftą nie 'jeździł'... wysuszysz je i będą białe a uszczelki moga popękać...
Po uszczelkach i elementach plastikowych absolutnie bym naftą nie 'jeździł'... wysuszysz je i będą białe a uszczelki moga popękać...
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7

0x4B25A, polecam sklep TemaChem też trochę asortymentu mają na Allegro. Tutaj fajnie wszystko opisali na temat glinki. Zamówiłem tę najtańszą zółtą na spróbowanie. Jeżeli ktoś ma więcej niż jedno auto pod opieką to lepiej od razy zamówić 200g.
Przejedź normalnie dłonią po dolnej części drzwi -zapewne będzie czuć chropowatości przez przyklejone badziewia, których szampon nie usunie. Zastosujesz tam glinkę i masz wszystko gładkie i czyste!
Tu widać skuteczność glinki po zebranym osadzie z pozornie czystego lakieru:
BTW, raczej odradzam glinki w płynie, to nie to samo! Mam Turtle Wax ICE Liquid Clay Bar i to jest przereklamowana lipa... Może usunąć drobne ryski, pozostawia gładki lakier, ale nie usuwa smoły itp. Najwyżej warto zastosować w ramach przygotowań pod wosk, gdy glinkowanie nie jest konieczne.
Za to aplikator w zestawie jest praktyczny
![Obrazek]()
Przejedź normalnie dłonią po dolnej części drzwi -zapewne będzie czuć chropowatości przez przyklejone badziewia, których szampon nie usunie. Zastosujesz tam glinkę i masz wszystko gładkie i czyste!
Tu widać skuteczność glinki po zebranym osadzie z pozornie czystego lakieru:
BTW, raczej odradzam glinki w płynie, to nie to samo! Mam Turtle Wax ICE Liquid Clay Bar i to jest przereklamowana lipa... Może usunąć drobne ryski, pozostawia gładki lakier, ale nie usuwa smoły itp. Najwyżej warto zastosować w ramach przygotowań pod wosk, gdy glinkowanie nie jest konieczne.
Za to aplikator w zestawie jest praktyczny

Ostatnio zmieniony 06 paź 2011, 14:44 przez M0NEER, łącznie zmieniany 1 raz.
-
0x4B25A
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7

Raczej całość, bo na to przychodzi wosk, który ma wszystko zabezpieczyć -takie są moje plany.0x4B25A pisze:Rozumiem, że stosuje się ją tylko w miejscach, które wymagają wygładzenia a nie na całym aucie?![]()
Najgorsze są miejsca gdzie masz np.kropki smoły -trzeba trzeć i spryskiwać wodą, aż zejdzie... Na masce i innych powierzchniach raczej łatwo powinno pójść
Paznokciem można uszkodzić i porysować lakier
- yukon
- Forum Audi A6 / A7

- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI BPP 180KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
0x4B25A, auto spryskujemy całe naftą do poziomu klamek. nie gadaj głupot, że coś stanie się uszczelką jak nie próbowałeś
tylko żeby nikt nie wpadł na pomysł glinkować od razu, wcześniej spłukujemy naftę.
M0NEER, z szamponem jako lubrykant bardzo dobre posunięcie
i tak wziąłeś grubo tej glinki
można sobie wyglinkować nawet szyby...polecam
tylko żeby nikt nie wpadł na pomysł glinkować od razu, wcześniej spłukujemy naftę.
M0NEER, z szamponem jako lubrykant bardzo dobre posunięcie
można sobie wyglinkować nawet szyby...polecam
Społeczność forum Audi A6 i Audi A7 - https://a7klub.pl
-
0x4B25A
-
0x4B25A
- yukon
- Forum Audi A6 / A7

polecam Finish Kare #317 lub środki typowo do uszczelek.
- M0NEER
- Forum Audi A6 / A7

Dobrze, że wyjaśniasz bo ja zrozumiałem że natryskuję naftę (zamiast wody) i zaraz glinkuję...yukon pisze:tylko żeby nikt nie wpadł na pomysł glinkować od razu, wcześniej spłukujemy naftę.
I też zrozumiałem że chodzi o całe auto, stąd moje wątpliwości co do uszczelek/plastików.
Dzięki za kolejne pochwały! To nawet trochę motywuje,yukon pisze:M0NEER, z szamponem jako lubrykant bardzo dobre posunięciei tak wziąłeś grubo tej glinki
![]()
Dzięki za kolejne rady!yukon pisze:można sobie wyglinkować nawet szyby...polecam
Ja stosuje preparaty do opon -w końcu to tez guma1237709 pisze:A uszczelki jak można odnowić i uchronić przed zimą ?
- yukon
- Forum Audi A6 / A7

zewnętrzne i uszczelki. tutaj jest mały test w środku ale nie do tego został stworzony:
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... &start=165
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic. ... &start=165