Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] LPG - konsumpcja benzyny podczas jazdy na gazie

Wszystko co dotyczy instalacji lpg dla wszystkich modeli z silnikami benzynowymi a6 i a7.
ODPOWIEDZ
Jacek_max
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Jacek
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.3 133KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

[ A6 C5] LPG - konsumpcja benzyny podczas jazdy na gazie

Post autor: Jacek_max » 01 paź 2011, 11:36

Podczas jazdy na LPG samochód pobieraz benzynę. Gazownicy nie mogą ustawić żeby nie pobierał i dali minimum tj 0,1% czy jakoś tak czyli co 10-y cykl pobieraz benzynę... instalacja BRC...
i nawet nie robiłbym problemów gdyby nie fakt że jadąc poprostu zatankowany po korek samochód wyraźnie zużywa paliwo i to w tępie błyskawicznym...
Jadąc np w trasie 1200km... zużył prawie połowę zbiornika paliwa...

ponad miesięczna obserwacja pokazała że na 100km zużywa 9litrów LPG oraz 4,5 litra benzyny... i w tej sytuacji muszę coś zrobić z tym bo nie po to zakładałem instalację za 5700,- żeby jeździć na benzynie heheh...

Gazownik mówi że można odciąć pompe paliwa - i to chyba dobry pomysł - co myślicie ??
Ja zasugerowałem również wymianę instalacji z BRC na jakąś inną która się nie podpiera tak benzyną... oczywiście na sugestie że niewydajna instalacja to od razu piszę że reduktor do 300KM i wtryski na które nie żałowałem więc instalacja nawet przy jeździe na emeryta bierze paliwo... poprostu z informacji które znalazłem ten typ BRC tak ma i koniec...

Szkoda że wcześniej tego nie wiedziałem bo jeżdzę na gazie już długo ale nigdy nie konsumował benzyny w trakcie jazdy.

co myślicie jakie wyjście będzie najsensowniejsze ?? ?? ?? - odciąć pompę paliwa czy zmienić instalacje ?? a może macie lepszy pomysł na wyeliminowanie pobierania benzyny podczas jazdy (oczywiście poza odpaleniem i rozgrzewaniem oczywiście)...

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 01 paź 2011, 18:31

Podejrzewam że masz źle dobrane wtryski i reduktor dlatego plug&drive podpiera się benzyną. Podaj co jest pod maska. A że producent podaje że reduktor do 300km to wcale nie znaczy że tak jest. Jeśli graty są ok to pozostaje jeszcze odpowiednie ustawienie lpg najlepiej na korekty vag.

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 02 paź 2011, 22:13

Wymien instalacje na jakas madrzejsza np. Stag lub LPGTech z dobrymi wtryskiwaczami gazu np Hana, no i gazwnia rowniez zmien.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6/A7 - LPG”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja