Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 2.5 Tdi] Jak wymontować pompe wtryskową VP 44???

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 2.5 Tdi] Jak wymontować pompe wtryskową VP 44???

Post autor: Mariusz-MN » 29 wrz 2011, 12:15

Witam, padła mi pompa wtryskowa i musze i ją wymontować żeby oddac do serwisu. Prawdopodobnie to pompa. Podczas proby rozruchu cos chrupnelo,okazalo sie ze to mysz przemielilo. Silnik ciezko pali,trzeba dlugo krecic. Czasem zapali. Odpala i chodzi normalnie, reaguje na pedal gazu, ale okropnie kopci na bialo. Zero bledow na komputerze. Po zgaszeniu z trudnoscia znow zapala. Wszystko stalo sie nagle,do tej pory nie bylo problemow zadnych. Dowiedzialem sie ze to pompa do regeneracji i chce ja zdemontowac. Czy można zrobic to samemu? Jakie potrzebne sa narzedzia? Widziałem ze napewno sa 4 glowne sruby, trzeba odkrecic wtryski, zasilenie, powrot i kostke. A co z napedem,czy do regeneracji oddaje sie z zebatka? Napewno trzeba zablokowac rozrzad. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam. Mariusz
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Multifonika A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AJL 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Multifonika A6 » 29 wrz 2011, 16:12

Mariusz-MN, Przemielona mysz nie może popsuć pompy wtryskowej <lol> . W pierwszej kolejności musisz sprawdzić ustawienie całego rozrządu wraz pompą. Z wymontowaniem pompy się wstrzymaj aż sprawdzisz rozrząd.
ps. Jak już cię najdzie coby demontować pompę- pod żadnym pozorem nie demontuj koła zębatego !!

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 29 wrz 2011, 18:33

ale dzwonilem do 2 zakladow regeneracji pomp i mowia ze takie objawy ma zepsuta pompa, spotkalem sie tez z opiniami ze to wlasnie mogl przeskoczyc rozrzad. takze badz tu czlowieku madry :|
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Awatar użytkownika
krzycho0110
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: krzycho0110 » 30 wrz 2011, 14:27

Mariusz-MN pisze:ale dzwonilem do 2 zakladow regeneracji pomp i mowia ze takie objawy ma zepsuta pompa, spotkalem sie tez z opiniami ze to wlasnie mogl przeskoczyc rozrzad. takze badz tu czlowieku madry :|
Skoro odpala to bym zrobił tak
-ściągnąć obudowę od paska i oblukać czy wszystko jest ok włącznie z napinaczem od rolki paska pompy ..
Potem vaga i popatrzeć czy nie wywala jakiegoś błędu
Następnie zlogował kąt wtrysku na 4 kanale ,oraz 18 i 21 kanał(pompa)

Demontaż pompy zostawiam na sam koniec ,odnośnie demontażu to idzie jak po maśle ,ale jest trochę rozbierania (jestem świeżo po tym zabiegu) ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja