Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[C5 2.8]Tiptronik

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
jacbla1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[C5 2.8]Tiptronik

Post autor: jacbla1 » 02 kwie 2008, 00:03

witam, mam problem z moja ASB,gdy staje np.na swiatlach i samochod juz prawie sie zatrzyma jest takie tapniecie(uderzenie)dzieje sie to tylko gdy staje itylko na cieplym silniku,dodam ze podczas jazdy jest ok A6 C5 2.8Q 160 tys.

Przywitaj sie w odpowiednim dziale
Ostatnio zmieniony 04 sie 2008, 23:27 przez jacbla1, łącznie zmieniany 2 razy.

Robert
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Robert
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T APU 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Robert » 02 kwie 2008, 10:34

u mnie jest to samo wyglą;da to tak jak w manualu na 1 przed zatrzymaniem wbić lekkie pukniecie . Ja sprawdziłem wszystko przeguby , podpory wału i doszedłem do wniosku że jest to luz na skrzyni biegów ew. na tylnym moscie efekt zużycia przekładni no chyba że się mylę czekam na wasze opinie

Huan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Huan » 02 kwie 2008, 13:19

censored pisze:witam, u mnie dzieje się to samo i dodatkowo pedał hamulca drży.....auto było podpięte pod vag-a i wszystko jest ok.
może to jakaś mechaniczna sprawa??
A moze to ten cholerny czujnik znajdujacy sie pod nad pedalem hamulca? Nie jestem pewien czy moze to miec zwiazek z tym drganiem hamulca.
Ty wyprzedzasz, ja sie delektuje...
Obrazek

Awatar użytkownika
paveu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paveu » 04 sie 2008, 22:14

Czesc,

czy wyjasnily sie moze Wasze problemy? Ja u siebie zaobserwowalem podobna sprawe, ale przy puszczaniu hamulca a nie naciskaniu. Dzieje sie to tylko i wylacznie na zimnym silniku tuz po odpaleniu. Trzymam noge na hamulcu, odpalam silnik, puszczam hamulec i wtedy dosc wyraznie slysze z okolic pedalow taki charakterystyczny dzwiek khhhffft! Dzieje sie to tylko raz i zawsze tuz po odaleniu. Jakby sie cos odblokowywalo. Potem juz nic nie slychac, nawet jak hamuje do zera i ruszam.

Czy to moze byc kwestia tego czujnika hamulca? Czy tez moze to byc cos kompletnie innego?

Dodatkowo mam jeszcze tak, ze zanim nie uslysze tego khhhffft! to mam wrazenie ze samochod gorzej reaguje na wcisniecie pedalu gazu. Tzn, normalnie jak puszcze hamulec to woz zaczyna sie toczyc. A przed tym khhhffft! nie. Musze dodac gazu zeby ruszyl. A po tym khhhffft! dziala juz OK.

Co Wy na to? Macie jakis pomysl?

Pozdrawiam :)
Specyfiki na poprawe pamieci maja jedna wade - trzeba pamietac zeby je zazywac...

Awatar użytkownika
paveu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: paveu » 05 sie 2008, 09:35

czesc censored :)

w takim razie bede czasem zagladal do tego watku ;) a jesli mnie sie uda wczesniej wybadac co to jest to tez dam znac.

pozdrawiam!

[ Dodano: 2008-10-21, 19:20 ]
witam,

no coz :( dzis moja skrzynia przestraszyla mnie wiec czym predzej umawiam sie na wizyte w serwisie ASB.

wsiadlem do wozu, przekrecilem kluczyk i zanim odpalilem silnik zaczelo mi mrugac podswietlenie wszystkich biegow :( jak odpalilem silnik to nadal mrugalo. przestalo dopiero jak wrzucilem R potem D a potem znow R.
kiedy dojechalem na miejsce wylaczalem jeszcze i wlaczalem silnik ale objaw juz sie nie powtorzyl.
dodakowo zauwazylem ze zaczelo coraz bardziej szarpac przy zmianie R->N->D, D->N->R. zglosze to wszystko plus to slynne "khffft!" w serwisie i zobaczymy. skrzynka ma 100K km i nie byl w niej zmieniany olej - moze po zmianie oleju i filtra bedzie lepiej...

pozdr!
P.
Specyfiki na poprawe pamieci maja jedna wade - trzeba pamietac zeby je zazywac...

gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 26 wrz 2011, 22:12

panowie sorry za odgrzewanie kotleta, ale też mam takie tąpnięcie jak Jacbla1, przy dojeżdżaniu do świateł, ale tylko i wyłącznie jeśli dojeżdżam bez wciśniętego hamulca, jeśli trzymam auto na hamulcu to redukuje biegi płynnie i jedynkę też wrzuci płynnie i cicho, jak jadę bez hamulca i auto się toczy to skrzynia jedynkę wbije ze stuknięciem. rozwiązał ktoś ten problem ?

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 27 wrz 2011, 20:48

Sprawdź poziom oleju, kiedy był wymieniany?
Jest to bardzo precyzyjne urządzenie które do prawidłowej pracy potrzebuje dobrego oleju i czystego filtra aby móc wytworzyć odpowiednie ciśnienie. Jeśli nie było wymiany to na początek polecam to zrobić, nie zaszkodzi a potrafi wiele problemów usunąć.

gietek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: gietek » 27 wrz 2011, 21:16

olej był wymieniany jakieś 40 tyś km. temu, nie wiem czy z filtrem. może rzeczywiście zacznę od tego.

Forum Audi A7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: A6 Forum
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Forum Audi A7 » 28 wrz 2011, 19:41

Ważne aby założyć dobry filtr, polecam z aso, no i oczywiście odpowiedni poziom oleju, jest na forum dokładna instrukcja.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja