[ A6 C5] pisk w lewym przednim kole
[ A6 C5] pisk w lewym przednim kole
czesc,
po przejechaniu kilkudziesięciu km zaczyna piszczeć lewe przednie (tak mi i sie wydaje) koło. jeżeli wcisnę hamulec przestaje, jeżeli podciągnę delikatnie ręczny przestaje. jeżeli wyprostuje kierownice (mam ja skrzywiona bo ściąga mi auta w prawo) przestaje. co jest grane? czy nie powinienem zacząć od wymiany końcówki drążka kierownicy? wymieniłem ostatnio klocki i tarcze i nic nie pomogło
po przejechaniu kilkudziesięciu km zaczyna piszczeć lewe przednie (tak mi i sie wydaje) koło. jeżeli wcisnę hamulec przestaje, jeżeli podciągnę delikatnie ręczny przestaje. jeżeli wyprostuje kierownice (mam ja skrzywiona bo ściąga mi auta w prawo) przestaje. co jest grane? czy nie powinienem zacząć od wymiany końcówki drążka kierownicy? wymieniłem ostatnio klocki i tarcze i nic nie pomogło
Powiem szczerze ze mam cos bardzo podobnego co kolega, lecz wydaje mi sie ze to z prawej strony tylko nie wiem czy z tylu czy z przodu;/ geometrie koł mam dobrze bynajmniej tak mi sie wydaje. Wymienilem wahacze z przodu na ktorych byly luzy ale to nie pomoglo, jezli kto wie lub podejrzewa co to moze byc prosze o pomoc.
[ Dodano: 2011-09-15, 17:58 ]
Byłem dzisiaj u mechanikai okazalo sie ze klocki hamulcowe byly zapieczone takze kolego adrianlee sprawdz to.
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-09-15, 17:58 ]
Byłem dzisiaj u mechanikai okazalo sie ze klocki hamulcowe byly zapieczone takze kolego adrianlee sprawdz to.
Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2007
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 ASN 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Ja mam chyba podobny kłopot.
Czasami słychać ni to pisk ni to buczenie, taki dźwięk średniej częstotliwości. Najczęściej, najgłośniej przy cofaniu na mocno skręconych kołach, czasem również na wyprostowanych kołach ale tylko przy cofaniu.
Dzisiaj zrobiłem geometrię bo była trochę rozjechana, poprzedni właściciel jej nie zrobił po wymianie wahaczy
Myślałem też o klockach ale dlaczego to słychać tylko przy cofaniu?
Może ktoś podsunąć jakiś pomysł gdzie szukać i co to może być?
Zaczyna mnie to trochę martwić
Czasami słychać ni to pisk ni to buczenie, taki dźwięk średniej częstotliwości. Najczęściej, najgłośniej przy cofaniu na mocno skręconych kołach, czasem również na wyprostowanych kołach ale tylko przy cofaniu.
Dzisiaj zrobiłem geometrię bo była trochę rozjechana, poprzedni właściciel jej nie zrobił po wymianie wahaczy

Myślałem też o klockach ale dlaczego to słychać tylko przy cofaniu?
Może ktoś podsunąć jakiś pomysł gdzie szukać i co to może być?
Zaczyna mnie to trochę martwić

adasn, być może problem jest w delikatnym hamowaniu... a przy okzji duzo stoimy na hamulcu co znaczoąco podnosi temperature... być może dlatego tak jest... U mnie na zimnych tarczach/klockach też czasem przy max skręcie i hamowaniu lekkim słychać taki dziwny dźwięk... oczywiście przy minimalnej prędkości... wystarczy, że się rozgrzeja i jest już OK. W piątek mam serwis to sprawdze czy przypadkiem nie jest już czas na te klocki/tarcze bo ORI i od nowosci nie zmieniane jeszcze a już prawie 80k przejechane...
witam czytam Wasze wypowiedzi i powiem Wam ze u mnie w audi w przednim prawym kole tez piszczy ale tylko rano przy ruszaniu albo jak dluzej stoi naj czesciej jak jest wilgotno:( i tak wymieniłem tarcze klocki łozysko i dalej piszczy;( oczwyscie po gwaltownym hamowaniu ustepuje albo po energicznych ruchach kierownica ale ile tak mozna robic;( Pomomocy jezeli ktos wie jak to rozwiazac bardzo prosze o rade pozdrawiam;)
Tylko Audi