Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5 1.9 Tdi] Dziwny dzwiek z silnika zwiazany z klimatyza

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
diego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[A6 C5 1.9 Tdi] Dziwny dzwiek z silnika zwiazany z klimatyza

Post autor: diego » 20 wrz 2011, 01:13

Zdaje sobie sprawę, ze to jak wróżenie z fusów ale przed wizyta u mechanika zapytam Was
może jakieś sugestie, zawsze będę wiedział co mechanikowi zasugerować

Otóż niedawno robione było sprzęgło klimatyzacji i mam wrażenie ze od tego momentu to słychać, a rozrząd totalnie wszystko z 10tys temu

zawsze gdy wyłączam klime zaczyna być słychać z okolic rozrządu taki jakby traktorek tyrtyrtyr, dość szybko, wyraźnie i dość głośno, włączam klime i przestaje tyrkotac ale na włączonej potrafi czasem tez terkotac
Jak jadę z włączona klima to raz słychać raz nie i tak na zmianę, co pol minuty słychać albo nie, mam wrażenie ze częściej słychać jak przyspieszam i raczej poniżej 2tys obrotów, a dźwięk ma stalą częstotliwość niezależną od obrotów

co to możne być?

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 20 wrz 2011, 08:42

Albo taka charakterystyka pracy spreżarki (jesli to ją słyszysz)... albo... łożysko na sprężarce ew. innym elemencie leżącym na wielorowkowym pasku... np. napinacz lub coś innego, co pod obciążeniem/odciążeniem (klimy) zaczyna inaczej pracować...

diego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diego » 20 wrz 2011, 16:21

Mechanik nie klimatyzacyjny stwierdził, że łożysko sprężarki
a klimatyzacyjny uważa że nie, bo jak sprzęgło wymieniłem to z łożyskiem czy jakoś tak
i jutro mu mam zostawić do rozebrania
choć coś mi się wydaje, że sprężarka też ma łożysko nie związane z kółkiem pasowym, które zwę sprzęgłem, choć nie wiem czy się nie mylę

0x4B25A

Post autor: 0x4B25A » 20 wrz 2011, 18:19

diego pisze:choć coś mi się wydaje, że sprężarka też ma łożysko nie związane z kółkiem pasowym, które zwę sprzęgłem, choć nie wiem czy się nie mylę
Tego to nie wiem, ale tak jak wspomniałem obstawiał bym to łożysko, chyba że coś skopali przy tym sprzęgle... pamiętaj, że ono cały czas się obraca, czy to z włączona czy wyłaczoną klimą... a inny dźwięk może zależeć od jego obciążenia...

diego
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: diego » 22 wrz 2011, 11:23

Okazało się, że coś w sprężarce stuka, już prawie rozwalone nowe(2 miesiące) sprzęgło od sprężarki, i sprężarka będzie do wymiany, bo ponoć nie naprawi się takiej
Temat można ewentualnie przenieść do klimatyzacji

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja