Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[ A6 C5] brak świateł cofania

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jigitt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomi
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

[ A6 C5] brak świateł cofania

Post autor: Jigitt » 15 wrz 2011, 21:10

Witam!! Sorki, jeśli temat już był gdzieś wcześniej opisywany, ale nie mogę znaleźć wszystkich potrzebnych mi informacji...
Otóż nie mam w aucie świateł cofania... sprawdzałem bezpieczniki, są ok, podobnie żarówki...
Domyślam się, co też czytałem w innych postach że to prawdopodobnie czujnik świateł cofania... Tylko szczerze nie wiem gdzie go szukać, jak wygląda i jak już go znajdę jak sprawdzić czy to na pewno on jest powodem tej usterki...
Z góry dzięki za pomoc.
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...

Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,

jest znów C5FL :D

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 16 wrz 2011, 22:18

szukaj gdzie wchodza jakies kabelki to skrzyni biegow,kostka jakas. Albo na wybieraku.Moze sie kable przetarly albo kostka wypiela.
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

Awatar użytkownika
Jigitt
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomi
Silnik: 1.8T AWT 150KM
Napęd: FWD
Paliwo: Benzyna

Post autor: Jigitt » 17 wrz 2011, 17:55

Mariusz-MN pisze:szukaj gdzie wchodza jakies kabelki to skrzyni biegow,kostka jakas. Albo na wybieraku.Moze sie kable przetarly albo kostka wypiela.
Mariusz-MN dzięki za podpowiedzi, poszukam... powiedz tylko jeśli wiesz, gdzie znajduje się sam czujnik świateł cofania, też gdzieś w okolicach skrzyni?? Jeszcze nie zaglądałem pod spód auta więc nie wiem dokładnie...
Mówisz QUATTRO...
Myślisz AUDI...

Było: 80-B2, 100-C3, 100-C3, 100-C4, C5, C5FL, C6,

jest znów C5FL :D

Awatar użytkownika
Mariusz-MN
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Mariusz-MN » 17 wrz 2011, 23:22

A o co ci chodzi pod pojeciem czujnik swiatel cofania?? Bo jesli chodzi o wlacznik swiatel cofania to jest to mechaniczne urzadzenie w skrzyni ktore w okreslonej pozycji wybieraka poprostu zalacza wlacznik zamykajacy obwod i sie swieca swiatla cofania.proste urzadzanko...nie wiem gdzie w tym silniku moze byc ale napewno gdzies go widac i niekoniecznie musi byc od dolu,poszukaj wybieraka,albo tych ciegiel od lewarka.napewno znajdziesz:)
A6 Avant 2.5 TDI S-line
Skóra, Xenony, Parktronic, DAY-LED'y, CB, NAVI, Podgrzewane fotele ...

bzyku7
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: bzyku7 » 18 wrz 2011, 10:49

miałem ostatnio taki problem wtyczka do czujnika biegu wstecznego jest po prawej stronie skrzyni biegów musisz ja wypiąć będzie brudna zaśniedziała i nie ma styku więc nie ma świateł cofania wiem jak to jest.
potraktuj ja WD40 lub innym środkiem podrap cienkim wkrętakiem powinno zadziałać.
jeśli nie to masz czujnik do wymiany

icedfan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Silnik: 2.8 ALG 193KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: icedfan » 30 gru 2013, 20:32

jest taka opcja aby dojść do tego samemu? u mnie działa tak że muszę mocno wcisnąć wsteczny i trzymać wciśnięte to by świeciło, a jak wrzucę to tylko mignie i gaśnie. chodzi mi o to czy da się dojść do skrzyni do tego włącznika może jest dobry.. tylko nie łączy coś.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 04 sty 2014, 13:49

icedfan pisze:jest taka opcja aby dojść do tego samemu? u mnie działa tak że muszę mocno wcisnąć wsteczny i trzymać wciśnięte to by świeciło, a jak wrzucę to tylko mignie i gaśnie. chodzi mi o to czy da się dojść do skrzyni do tego włącznika może jest dobry.. tylko nie łączy coś.
Być możę u Ciebie wysunął się z ori pozycji, lub jest niedokręcony (nie wiem jak to jest u Ciebie rozwiązane). Ja do czujnika byłem w stanie dojść z kanału, i myślę że w Twojej wersji również będzie to wykonalne.

Na forum kilkuktornie przewinął się temat biegu wstecznego i były nawet wstawiane zdjęcia skrzyni. Spróbuj przejrzeć zasoby forum raz jeszcze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl