Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wizyta rzeczoznawcy u sprawcy kolizji ?

Wszystko związane z ubezpieczeniem naszych aut. AC, OC, NW, wypadki, stłuczki, odszkodowania itp.
Tepeen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Wizyta rzeczoznawcy u sprawcy kolizji ?

Post autor: Tepeen » 13 wrz 2011, 10:48

Witam
Mam takie pytanie jak sie ma uszkodzenie auta sprawcy kolizji do ubezpieczalni?
A mianowocie chodzi mi o to czy rzeczoznawca przyjezdza rowniez do sprawcy kolizji na ogledziny auta jesli szkoda jest pokrywana z jego OC?
Wiadomo ze sprawca musi naprawic auto na wlasny koszt, tylko czy moze to zrobic od razu czy moze zaistniec sytuacja, w ktorej rzeczoznawca bedzie chcial przyjechac obejrzec auto sprawcy.
Czy sprawca musi cos zalatwiac procz oswiadczenia czy na oswiadczeniu sie konczy ?

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 13 wrz 2011, 11:00

jesli jest jasno ustalone kto sprawca a kto poszkodowany to rzeczoznawca do sprawcy nie jedzie chyba, ze chce naprawic z AC

Tepeen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tepeen » 13 wrz 2011, 11:19

Jest jasno ustalone, z tym ze problem tkwi w tym ze auto zostało uderzone nie autem tylko drabiną, która wystawała z bagażnika i wgniecenie na aucie wyglada dwuznacznie. Oczywiscie na oswiadczeniu jest napisane ze kolizja przy parkowaniu bez uwzglednienia tej drabiny, zeby nie bylo ewentualnie problemów.

CHodzi mi glownie o to czy rzeczoznawca moze sie doczepic, nawet jesli pomiedzy sprawca a poszkodowanym nie ma zadnego problemu.

ArabaT
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ArabaT » 13 wrz 2011, 11:24

rzeczoznawca sam z siebie nie dochodzi takich rzeczy, reprezentujesz poszkodowanego czy sprawce? Z drabina jest analogicznie jak z przyczepa

Tepeen
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Tepeen » 13 wrz 2011, 11:31

Reprezentuje nikogo. Zdarzenie rozegralo sie pomiedzy moimi kolegami na parkingu firmy w ktorej pracuja.

[ Dodano: 2011-09-13, 12:02 ]
Moj kolega dzwonil teraz do ubezpieczalni i powiedzieli mu ze OC pokryje szkody ale mozliwe jest ze beda kazali mu oddac pieniadze. Czy to mozliwe?

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 13 wrz 2011, 20:58

Tepeen pisze:Czy to mozliwe?
Tak.
Jeżeli ubezpieczalnia wyśle rzeczoznawce, to oznacza że ma jakieś niescisłości, czyli w celu poteiwierdzenia zdarzenia i może się okazać że sprawa trafia do sądu :) Jedny słowem szukają haka, żeby nie dać pieniędzy. Tak miał mój kumpel wysłali rzeczoznawce do sprawcy, RZeczoznawca powiedział że nie pasują mu ślady na dwóch samochodach i z pieniędzmi koleg asię pożegnał :(
Więc jeżeli nie pisaliście nic o drabinie to pokombinujcie tak żeby to nie wyszło, bo jak zmienisz teraz zeznania to już na starcie masz po pieniądzach,a dodatkowo zrobią Ci sprawe o wyłudzenie., Zapomniałęm dodać że tego mojego kolego tak podali właśnie, nie dość, że pieniędzy nie dostał, to jeszcze musiał się bronić, że nie chciał wyłudzić pieniędzy.

_Marek_

Post autor: _Marek_ » 13 wrz 2011, 23:57

Tepeen pisze:Oczywiscie na oswiadczeniu jest napisane ze kolizja przy parkowaniu bez uwzglednienia tej drabiny, zeby nie bylo ewentualnie problemów.
rzeczoznawca przyjezdza do poszkodowanego, aby ustalic co kwalifikuje sie do naprawy w powstalej szkodzie. co wpisaliscie w oswiadczenie - jak powstalo uszkodzenie?
rzeczoznawca generalnie jak zobaczy, ze uszkodzenie nijak pasuje mu do zdarzenia drogowego typu kolizja. w uproszczeniu bedzie widac, ze po prostu uszkodzenie nie moglo powstac w wyniku uderzenia przez inne auto, to porobi słit focie, spisze protokol, potem przekaze likwidatorowi, ze szkoda nie mogla powstac w zdarzeniu, ktore zgloszono i likwidator wysle do poszkodowanego pismo, ze towarzystwo nie moze wyplacic odszkodowania, argumentujac, ze uszkodzenie nie moglo powstac w wyniku tej kolicji.
rzeczoznawca, gdy przyjezdza, to wie jakie sa okolicznosci powstania szkody, wiec ciezko bedzie mu wmowic, ze np. 2 wgniecenia podobnego ksztaltu powstaly od uderzenia lampy innego auta.

zalezy co jest wpisane w oswiadczeniu - jakie okolicznosci oraz jakie sa uszkodzenia.

rzeczoznawca moze zadac okazania pojazdu sprawcy w momencie, kiedy ma niejasnosc, co do uszkodzen. weryfikuje uszkodzenia sprawcy z uszkodzeniami poszkodowanego. gdy nie pasuja - brak podstaw do wyplaty, wyludzenie.
gdy pasuja - nie powinno byc odmowy.

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Lipton » 17 wrz 2011, 13:06

a ja mam pytanie z innej beczki co jest z przyczepką gdy przyczepka jest na osobę X a osoba Y jedzie swoim autem z tą przyczepką i np. bd cofać i rozwali komuś auto tą przyczepką to szkody pokrywane są z OC przyczepki osoby X czy z OC samochodu osoby Y ??
Obrazek

tomaszek99

Post autor: tomaszek99 » 17 wrz 2011, 17:02

Z oc przyczepki, na wała się nieźle nadaje :)

Awatar użytkownika
Lipton
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI 115KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Lipton » 18 wrz 2011, 11:46

bo ta osoba która jest posiadaczem przyczepki ma tylko przyczepkę na siebie zarejestrowaną
Obrazek

Awatar użytkownika
Maszto
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Maszto » 18 wrz 2011, 23:52

Właśnie nie ! Ubezpieczenie leci z OC samochodu ciągnącego przyczepkę. Tak niestety jest zawiłe nasze prawo;/ Niestety przeżyłem to na własnej skórze.
W wakacje, facetowi jadącemu z naprzeciwka urwało się koło z przyczepki. I uderzyło w moje lewe przednie koło. Facet się zatrzymał, szkodę spisaliśmy. Następny dzień zgłosiłem szkodę do OC przyczepki będąc pewny że pokrywa to Oc przyczepki ( w końcu z niej sie koło oderwało) Przyjechał rzeczoznawca wszystko pięknie i elegancko.Wysłali wycenę. I zamiast kasy dostałem pismo że szkodę spowodował samochód ciągnący ! I należy zglosić szkodę do innego ubezpieczyciela (samochodu). No i suma sumarum wszystko trwało ponad 2 miesiące.... zanim otrzymałem kase. Ile to nerwów kosztowało to już nie mówie :[

Tak więc podsumowując.
Art. 37. 1. Jeżeli szkoda zostaje wyrządzona ruchem zespołu pojazdów mechanicznych, ubezpieczeniem OC posiadacza pojazdu mechanicznego ciągnącego jest objęta szkoda spowodowana przyczepą, która:
1) jest złączona z pojazdem silnikowym albo
2) odłączyła się od pojazdu silnikowego ciągnącego i jeszcze się toczyła.
2. Ubezpieczeniem OC posiadacza przyczepy są objęte szkody spowodowane przyczepą, która:
1) nie jest złączona z pojazdem silnikowym ciągnącym albo
2) odłączyła się od pojazdu silnikowego ciągnącego i przestała się już toczyć.
3. Przepis ust. 1 stosuje się również w razie złączenia pojazdów mechanicznych w celu holowania.
Mam nadzieje że coś ci rozjaśniłem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl