sorki coś nie doczytałem :oops:Darek_v6 pisze:Przecież Marus_27 napisał ,że kupił juz auto z założona instalacją... :roll:junior13 pisze:Marus_27, a przed założeniem instalacji ile auto spalało benzyny przy podobnej jeździe? Napisz jeszcze co dokładnie Ci założył gazownik-reduktor,wtryski,komp
[a6 c5] wysokie spalanie gazu
witam
od niedawna posiadam a6 c5 4,2 i mam pytanie do osób , które mają jakieś doświadczenia z tym silnikiem w połączeniu z LPG.
Założyłem niedawno instalację na stagu 300 i wtryskach hana (czy jak tam się to pisze) , marki reduktora nie pamiętam. Od montażu zrobiłem ok 1000 km i z każdą setką auto coraz więcej spala. Zaczęło od 18,5 (co jest dobrym i satysfakcjonującym wynikiem) ale teraz doszło już do 27 litrów na 100 km po mieście jeżdząc dość ekonomicznie.
Dodam,że wcześniej jeżdżąc na benzynie auto spaliło mi najwięcej 22 litry benzyny nie oszczędzając w ogóle.
Wszystkie podzespoły są sprawne - przepływomierz i sondy są ok - testowane 2 urządzeniami diagnostycznymi i do tego vagiem.Auto ma 165 tys przebiegu.
Czy regulacja wystarczy czy szukać przyczyny gdzie indziej?
od niedawna posiadam a6 c5 4,2 i mam pytanie do osób , które mają jakieś doświadczenia z tym silnikiem w połączeniu z LPG.
Założyłem niedawno instalację na stagu 300 i wtryskach hana (czy jak tam się to pisze) , marki reduktora nie pamiętam. Od montażu zrobiłem ok 1000 km i z każdą setką auto coraz więcej spala. Zaczęło od 18,5 (co jest dobrym i satysfakcjonującym wynikiem) ale teraz doszło już do 27 litrów na 100 km po mieście jeżdząc dość ekonomicznie.
Dodam,że wcześniej jeżdżąc na benzynie auto spaliło mi najwięcej 22 litry benzyny nie oszczędzając w ogóle.
Wszystkie podzespoły są sprawne - przepływomierz i sondy są ok - testowane 2 urządzeniami diagnostycznymi i do tego vagiem.Auto ma 165 tys przebiegu.
Czy regulacja wystarczy czy szukać przyczyny gdzie indziej?
witam , od 22 do 25 L/100 to normalne przy 4,2l, gazu powinien spalić 20% więcej niż pb więc jak Ci spalał 18-20 l/100 pb to 22 lub 25 lpg to norma, lepiej żeby spalał troszeczkę więcej niż miałby mieć za ubogo (będzie dłużej żył )zajac109 pisze:Dodam,że wcześniej jeżdżąc na benzynie auto spaliło mi najwięcej 22 litry benzyny nie oszczędzając w ogóle.
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
toom_ek
polataj trochę dynamiczniej zobaczysz czy zmieni się diametralnie spalanie, a i tak po ok. 1500 km masz pierwszy darmowy przegląd niech Ci sprawdzą czy nie masz nieszczelności w układzie lpg , i najlepiej jak byś był przy tym , kiedyś przy innym samochodzie niż mam obecnie po zamontowaniu lpg była właśnie nieszczelność przy parowniku.
toom_ek
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 Forum
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 ARJ 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
grzemo, po zamontowaniu jeździli i zgrywali te mapy itp
dziś byłem u gazowników i skasowali 1 mapę i jeździł z 30 minut i ustawiał , zatankowałem do pełna i zobaczymy ile weźmie na 100 km,
coś tam mówił o czasach że są ok
[ Dodano: 2011-09-20, 21:58 ]
no i pojeździłem 2 tygodnie i nie mogę zejść niżej niż 23 litry na 100 km , i teraz moje pytanie czy tyle ma taki motor palić ?
Nawet jeżdżąc oszczędnie tyle pali. Nie spodziewam się 15 litrów ale koło 20 było by ok.
Nie wiem czy to robi różnicę ale mam odłączone w ECU tylne sondy i opony 255/40/17
dziś byłem u gazowników i skasowali 1 mapę i jeździł z 30 minut i ustawiał , zatankowałem do pełna i zobaczymy ile weźmie na 100 km,
coś tam mówił o czasach że są ok
[ Dodano: 2011-09-20, 21:58 ]
no i pojeździłem 2 tygodnie i nie mogę zejść niżej niż 23 litry na 100 km , i teraz moje pytanie czy tyle ma taki motor palić ?
Nawet jeżdżąc oszczędnie tyle pali. Nie spodziewam się 15 litrów ale koło 20 było by ok.
Nie wiem czy to robi różnicę ale mam odłączone w ECU tylne sondy i opony 255/40/17