[ A6 C5] Nie chce odpalać za pierwszym razem!
[ A6 C5] Nie chce odpalać za pierwszym razem!
Koledzy ratujcie! Przed wymianą rozrządu silniczek "na zimno" odpalał zawsze i wszędzie za pierwszym razem w sekundę!Teraz mogę go kręcić i kręcić i nie zaskoczy!Co ciekawe- jak odpuszczę i zakręcę jeszcze raz to zapala od razu <szok> O co chodzi?W czym tkwi problem?Niby da się z tym żyć ale chciałbym żeby było jak dawniej!Z góry dziękuję za wszyskie sugestie!
- Jarecki
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Henryk
- Moje auto: A6 C5
- Rocznik: 1999
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 AGA 165KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
IMOTHEP, nie ten dzial tu masz odpowiedni silniki-benzynowe-i-lpg-vf7.htm popros Moderatora o przeniesienie
Na pewno nie orginał ale i nie chińczyk!Facet podawał nazwę ale nie zapamiętałem! Ogólnie to zakład nie ma w zwyczaju montować prowizorek więc chyba to nie jest jakiś chłam!Dałem za nią 350 PLN bez montażu.Nie jeżdżę na rezerwie!Aha i temat się jeszcze pogorszył bo nie dość,że słabo odpala to jeszcze zaczął kuleć na benzynie:nierówna praca na wolnych obrotach i pogorszenie osiągów podczas jazdy w SPAM do LPG!Może ta pompka pompuję ale nie trzyma ciśnienia 4Bar?
IMOTHEP, a czy oby napewno rozrząd jest dobrze ustawiony? Pamietam w swoim starym aucie kiedyś był przesunięty o pół zęba za znacznik na bloku silnika (a powinien być pół przed) i podobnie sie zachowywał... ciężko zapalał, potem słaby był... Wiem, że to był VW starszy, no ale... może warto sprawdzić...
No dzisiaj to już w ogóle kicha była! Na noc zostawiłem GO/JÂĄ w trybie benzynowym i odpaliła za 8 razem po niezłym kręceniu i pomaganiu pedałem gazu! Potem było nieźle,jeżdżąc na LPG odpalała po krótkich postojach bez oporu.Mam dość!Fachman ją zabiera w poniedziałek i niech się gimnastykuje z tym tematem!Wszystkim dziękuję za dobre rady!Jak będzie po "wszystkiemu" to powiem co i jak!
-
- Forum Audi A6 / A7
Eeee...,tak też robiłem!Przez kilka dni eksperymentowałem.Wyniki:na początku nie miało znaczenia czy jeździłem w ciągu dnia na benzynie czy na gazie i w jakim trybie zostawiałem auto na noc-odpalał za drugim razem(zawsze!)!Wymieniłem w ciemno świece i filtr paliwa i zaczął odpalać za pierwszym razem na gazie i na benzynie ale przy pomocy dodawania gazu-strasznie miał nierówne wolne obroty.Po dwóch dniach z trybu benzynowego odpalił ledwo ,ledwo!Teraz odpala tylko z trybu gazowego ale też nie bez problemów!Nie wiem jaką MU to sprawia różnicę bo przecież w trybie gazowym też startuje z benzyny! <szok> Koledzy nie straszcie mnie tym rozrządem,co!
-
- Forum Audi A6 / A7
I problem rozwiązany! Ani LPG(cały układ był odłączany),ani rozrząd(ponownie sprawdzony!)!Pompka paliwa miała tylko 3,6Bara zamiast 4!Po wymianie pompki praca silnika na zimno na wolnych obrotach-miodzio tyle,że nadal zapalał za drugim razem! Okazało się,że po dłuższym postoju paliwo cofa się z pompki!Podobno przyczyną był jakiś zawór,chyba zwrotny który się zapchał syfem z filtra paliwa niewymienianego od 2002 r.(auto z 2000r.) Po wymianie zaworu/membrany zaworu wszystko jest SUPER już od kilku dni!Mechanik spisał się na medal-nie odpuścił(aczkolwiek miał już dość tej usterki)!Wszystkim udzielającym się w tym temacie bardzo dziękuję!