Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C6] Zniekszatałcony dzwięk wysokich tonów z CD

Car Audio
ODPOWIEDZ
CannibaL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C6] Zniekszatałcony dzwięk wysokich tonów z CD

Post autor: CannibaL » 06 maja 2011, 11:41

Witam,
to mój pierwszy post więc wybaczcie gdy będę mało rzeczowy lub precyzyjny w opisie swojego problemu. :>

Przeszukałem nasze forum i nie udało mi się odnaleźć informacji, które mogły by mi pomóc.
Otóż mam dość dziwny problem z dźwiękiem. W autku jest oryginalne fabryczne radio audi z dużym kolorowym wyświetlaczem wraz ze zmieniarką na 6 płyt umieszczoną w schowku przed pasażerem. Gdy słucham radia dźwięk jest czysty, natomiast gdy odtwarzam płyty CD (nie mp3) głośniki emitują zniekształcony dźwięk wysokich tonów. Na początku myślałem, że może mam padnięte "gwizdki" ale na radiu jest OK.
Może ktoś miał podobny problem i podsunie rozwiązanie. Czy jest to problem połączenia zmieniarki z radiem, czy też może brudny napęd lub laser. Nie podejmowałem jeszcze żadnych prób czyszczenia ani sprawdzania połączeń. Testowałem kilka płyt CD i wszystkie graja tak samo.

Będę wdzięczny za pomoc.

Tomas

Post autor: Tomas » 06 maja 2011, 11:55

bardzo proste , MMI jest tak zbudowane ze na kazdy system, radio ,tuner tv ,cd ma oddzielną regulacje dzwięku tonow niskich wysokich balance itd.wchodzisz w ustawienia na cd w dzwiek i po klopocie :) Obrazek

CannibaL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: CannibaL » 12 maja 2011, 09:16

Hmmm dzięki kolega za odpowiedź ale chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Owszem wiem, że każde źródło dźwięku można regulować (basy, wysokie tony itp.) ale mi chodzi o jakość dźwięku z CD. Zmniejszenie wysokich tonów tylko w nieznacznym stopniu poprawia dźwięk. Poza tym nawet gdy przy odtwarzaniu CD są przejścia między utworami (czyli teoretycznie cisza) w głośnikach słychać lekkie "skwierczenie". Trudno mi jest to wyrazić słowami ale określenie "skwierczenie" najbardziej to oddaje.
Zastanawiające jest to dlaczego podczas słuchania radia nie ma tego objawu.
Czekam na inne sugestie.

m737
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m737 » 12 maja 2011, 09:21

z opisu brzmi jak cykanie od lasera
zacząłbym kolego od wyczyszczenia górnej soczewki - w bardzo wielu przypadkach pomaga

rozumiem że pojawiło się to nagle a wcześniej było OK ?

czasami takie cykanie może być słychać przy problemach z okablowaniem typu przycięta masa ale tu jak rozumiem nie było nic grzebane , rozbierane i jak fabryka dała tak sprzęt siedzi w aucie - więc to raczej nie od uszkodzonego przewodu
nie przemycam linków :)

Tomas

Post autor: Tomas » 12 maja 2011, 09:44

CannibaL pisze:Poza tym nawet gdy przy odtwarzaniu CD są przejścia między utworami (czyli teoretycznie cisza) w głośnikach słychać lekkie "skwierczenie". Trudno mi jest to wyrazić słowami ale określenie "skwierczenie" najbardziej to oddaje.
w takiej sytuacji stawiam na laser :)

CannibaL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: CannibaL » 12 maja 2011, 13:37

Tak nic nie było grzebane przy radiu ani zmieniarce - przynajmniej przeze mnie :> .
Samochodzik mam od stycznia 2011 roku i problem był od momentu nabycia. Nie wiem jak jest jego geneza. Czy stało się to nagle czy powoli z biegiem czasu.
Padły tu rady żeby wyczyścić laser. Można to zrobić taką specjalną płytką CD do czyszczenia (z pędzelkiem na spodniej stronie)? Czy też raczej tego się nie poleca z uwagi, iż może ona utknąć w zmieniarce?

m737
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: m737 » 12 maja 2011, 14:49

jeśli potrafisz rozebrać zmieniarkę - lepiej to zrobić i wyczyścić laser bezpośrednio

płyta czyscząca nie powinna utknąć w zmieniarce , wbrew pozorom w środku jest więcej miejsca niż w zwykłym radiu 1din ze slotem na płytę - spróbować nie zaszkodzi
nie przemycam linków :)

majster_klepka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: majster_klepka » 14 maja 2011, 22:47

Witam.

Na moje oko to wygląda na bardzo częstą w tych zmieniarkach usterkę elektroniki.

Niestety zmieniarka do wymiany.

pozdrawiam
przemek

Damyk

Post autor: Damyk » 16 maja 2011, 14:51

A ja bym zaczął od aktualizacji softu w MMI.

qwq
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: qwq » 26 maja 2011, 16:58

Witam,
Z tego co czytam mam chyba identyczny problem ze zmieniarka, takie trzeszczenie lecz tylko i wyłącznie na tonach wysokich i odtwarzaniu muzyki z płyty. Samochód już kupiłem z tą usterką, ale zdarzyło mi się dosłownie może z 5 razy (jeżdżę autem od 2007 roku) kiedy płyty były odtwarzane normalnie tzn. bez trzasków. Nie wiem co miało wpływ na takie chwilowe uzdrowienie ponieważ nie zmieniałem płyt w zmieniarce - po prostu raz włączyłem i było ok, a później znów trzeszczenie.
Dodam, że VCDS nie pokazuje żadnego błędu. Zakupiłem też płytę czyszcząca, ale niestety zmieniarka jest chyba z tych mądrzejszych i nie odtwarza płyt bez zapisanych ścieżek, słychać może jeden obrót płyty i potem staje.
MMI mam zaktualizowane.

Pozdrawiam i czekam na Wasze opinie w tej sprawie.

majster_klepka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Grzegorz
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: majster_klepka » 26 maja 2011, 19:27

Witam.
Tak jak pisałem wcześniej jest to częsta usterka tego typu zmieniarek i niestety nadaje się ona do wymiany.

pozdrawiam

CannibaL
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: CannibaL » 28 lip 2011, 10:18

Witam po dłuższej nieobecności.
Udało mi się naprawić problem z dźwiękiem. Zrobiłem dwie rzeczy i nie wiem czy pomogła jedna z nich czy obie na raz więc opisze obie. Otóż:
- po pierwsze zakupiłem płytę czyszczącą CD w markecie (koszt ok 13 zł) taką z "pędzelkiem" po spodniej stronie gdzie czyta laser i włożyłem ja do napędu. Wprawdzie odtwarzacz nie odczytał ścieżki na CD ale słyszałem jak się kręciła więc z pewnością trochę oczyściło laser,
- po drugie będąc ostatnio w warsztacie mechanik podpinał kompa żeby wykasować inspekcję (świeciła się gdyż rozszczelnił mi się intercooler) kasując kolejne błędy zauważyłem, że wśród nich jest błąd czegoś co nazywa się "Media Player...." czy jakoś tak. Poprosiłem go o wykasowanie tego błędu.

Po tych operacjach ciesze się czystym dźwiękiem.

Dziękuje forumowiczom za zainteresowanie moim tematem.
Pozdrawiam
CannibaL

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja