Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C6] Spolszczenie do Audi MMI Professional

Nawigacja fabryczna
ODPOWIEDZ
jim morrison
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jim morrison » 14 lip 2011, 09:23

Witam wszystkich jestem nowym forumowiczem. Zwracam się z prośbą ponieważ mam problem po wykonaniu spolszczenia -mam na odwrót informacje kierowca-pasażer na MMI. Gdy zwiększam lub zmniejszam temperaturę klimatronikiem po stronie kierowcy na wyświetlaczu pisze, że to pasażer. Dodam, że nawiewy działają poprawnie. Szukałem chyba wszędzie ale nie znalazłem informacji co z tym fantem zrobić, a strasznie mnie to denerwuje. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika
Modrzej
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.8 174KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna

Post autor: Modrzej » 15 lip 2011, 00:33

musisz vagiem zmienic kodowanie na europe jest na forum <okok>

body
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: body » 16 lip 2011, 20:42

Witam serdecznie mam takie pytanie do znawców marki. Znajomy poprosł mnie o wgranie języka polskiego do A6 2004 lecz nie wiem jakie miał soft wgrany do mmi. Czy bez aktualizacji strace kodowanie do kierownicy wielo-funkcyjnej parktroników przód tył sensoru deszczu oraz sterowanych 2 foteli wraz z pamieciami ?
Jeżeli bedzie to wersja <5150 to trzeba updatować i jest możliwośc stracenia kodowań
-=5150 wszystkie kodowania zostaną nie usunięte
>5150 downdate spowoduje wywalenie kodów ?

Jeżeli będe miał z tym problem będe mógł liczyc na pomoc z waszej strony z do programowaniem? Nie posiadam VAG'a ani VCDS tylko urzadzenie diagnostyczne x431 można nim też coś zdziałac?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Raaadek76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Raaadek76 » 18 lip 2011, 23:22

Parę stron wcześniej tego postu zauważyłem problemy związane ze spolszczeniem i znikające funkcje po aktualizacji. Zdziwiło mnie, że w niektórych autach w menu CAR > SETUP jest informacja o poziomie naładowania akumulatora. W swoim samochodzie nie zauważyłem tego w tym menu. Może ktoś wie dlaczego? Czy tą funkcję mają wszystkie modele C6? Nie wiem czy poprzedni właściciel wtykał rączki i przez przypadek wyłączył tą funkcję. Nie wyglądał na takiego co chce zepsuć swój samochodzik.

Awatar użytkownika
Adxs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2009
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Adxs » 18 lip 2011, 23:25

Raaadek76 pisze:Parę stron wcześniej tego postu zauważyłem problemy związane ze spolszczeniem i znikające funkcje po aktualizacji. Zdziwiło mnie, że w niektórych autach w menu CAR > SETUP jest informacja o poziomie naładowania akumulatora. W swoim samochodzie nie zauważyłem tego w tym menu. Może ktoś wie dlaczego? Czy tą funkcję mają wszystkie modele C6? Nie wiem czy poprzedni właściciel wtykał rączki i przez przypadek wyłączył tą funkcję. Nie wyglądał na takiego co chce zepsuć swój samochodzik.
Raaadek76 to normalne po ugradzie softu... Masz już odblokowane "zielone menu" ? Jak tak to stan akumulatora sobie już prosto włączysz...

Awatar użytkownika
Raaadek76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Raaadek76 » 19 lip 2011, 09:30

to normalne po ugradzie softu... Masz już odblokowane "zielone menu" ? Jak tak to stan akumulatora sobie już prosto włączysz...
Może źle się wysłowiłem, chodzi o to, że jeszcze nie upgrade'owałem softu i nie wgrywałem spolszczenia. Cały czas się zastanawiam czy mi to jest potrzebne. Mój poziom znajomości j. ang pozwala na bezproblemowe poruszanie się po menu.
Zdziwiło mnie jednak, że w jednych samochodach jest ta pozycja w Menu a w innych jej nie ma. Swoją drogą ciekawe od czego to zależy? Od rocznika, modelu, wyposażenia czy tylko od indywidualnych ustawień i od tego jaki majster w fabryce ma humor w dniu wypustu auta...???

Awatar użytkownika
Adxs
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adam
Rocznik: 2009
Silnik: 2.8 FSI 220KM
Kontakt:

Post autor: Adxs » 19 lip 2011, 09:34

Raaadek76 pisze:Zdziwiło mnie jednak, że w jednych samochodach jest ta pozycja w Menu a w innych jej nie ma. Swoją drogą ciekawe od czego to zależy? Od rocznika, modelu, wyposażenia czy tylko od indywidualnych ustawień i od tego jaki majster w fabryce ma humor w dniu wypustu auta...???
Ty może nie upgradowałeś, ale skąd wiesz czy poprzednik tego nie robił ? Napisz lepiej jaki masz soft to będzie wszystko jasne.

Co do spolszczenia to jak uważasz - jest to fajna opcja ale bez niej też po angielsku sobie dasz rade...

Awatar użytkownika
Raaadek76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Raaadek76 » 19 lip 2011, 12:40

Już wcześniej napisałem, że CYTUJę: Nie wiem czy poprzedni właściciel wtykał rączki i przez przypadek wyłączył tą funkcję. Nie wyglądał na takiego co chce zepsuć swój samochodzik.

Jeśli chodzi o soft to mam SW Ver. 4220
Adxs, Jeśli wiesz jak włączyć funkcję pokazywania wizualnego poziomu naładowania akumulatora to podziel się tą wiedzą. Będę wdzięczny.

antonio_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: antonio_ » 19 lip 2011, 14:56

Może ktoś z was się orientuje jaki soft MMI może być w A4 B8 2008 rok???

pytam bo aktualnie nie jestem przy aucie. auto będzie dopiero za dwa dni

i jak to jest z tym spolszczeniem z 1 strony jeżeli soft byłby niższy niż 5150 ??? Uda się wgrac PL język???

Awatar użytkownika
Raaadek76
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Raaadek76 » 20 lip 2011, 15:42

Wracając do wcześniejszej wypowiedzi ze str.23 informuję kolegów, że udało mi się odblokować VCDS-em zielone menu serwisowe oraz przywrócić do menu CAR wskazanie poziomu naładowania akumulatora. A wszystko za sprawą kabelka do VCDS od kolegi JAKOS78.
Przy okazji pobawiłem się programem i amatorsko zdiagnozowałem swoją nową bryczkę. Na szczęście wszystko gra gitara. Oby jak najdłużej ten stan się utrzymał.

[ Dodano: 2011-07-28, 14:07 ]
Wracając do tematu.
W dniu dzisiejszym ni stąd ni zowąd ... tak od niechcenia wgrałem ta aktualizację i spolszczenie. Wszystko przebiegło miło, gładko i przyjemnie. Cała operacja trwała 5 minut łącznie ze sprawdzeniem czy spolszczenie MENU nie spowodowało zaniku którejś z funki samochodu. Miałem poprzednio soft SW 42.20 wiec wgrywałem bezpośrednio bez konieczności zejścia na niższy soft (Downgradu). Ku memu zdziwieniu po zresetowaniu MMI wszystko działa jak należy. Nie straciłem absolutnie żadnej funkcji tak jak pisali wcześniej inni, że po operacji spolszczenia przestała działać kierownica multifunkcyjna albo parktronic.
Dziękuję wszystkim za swoje wskazówki i uwagi w tym temacie. Naprawdę nie ma się czego bać. Trzeba powiedzieć sobie RAZ KOZIE ÂŚMIERć i po prostu to wykonać.

Awatar użytkownika
shogun
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Tomek
Rocznik: 2019
Moje auto: Inne
Nadwozie: SUV
Silnik: 3.0 TFSI 310KM
Napęd: 4WD
Paliwo: Benzyna

Post autor: shogun » 30 lip 2011, 22:16

Ponawiam zapytanie odnośnie odwrotnego wyświetlania kierowca-pasażer na MMI, jak widzę nie jestem z tym problemem sam, a komentarze "zmień kodowanie na europę - było na forum" są delikatnie mówiąc lekceważące. Otóż przejrzałem, wydaje mi się, wszystkie sterowniki, które mogą mieć kodowane "strony kierownicy" lub właśnie nawiewy m.in. control head front high, comfort, instrument cluster, heating/ac... Wszędzie mam europę, próbowałem nawet kodować już wlk. brytanię, aby odwrócić to parszywe wyświetlanie za każdym razem resetując MMI i nic. Dalej mam na odwrót choć nawiewy działają prawidłowo. Czy ktoś może w końcu napisać skąd i który sterownik bierze te dane do wyświetlania tych komunikatów? Wszyscy przecież wgrywamy ten sam soft i u większości jest OK więc problem leży gdzie indziej.
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Obecnie Q8 3.0 55 TFSI 2020

Lysy123
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Lysy123 » 02 sie 2011, 22:38

Zamierzam nauczyć polskiego moje autko ale przed tym chciałbym was zapytać o pewną rzecz. Aktualnie mam MMI w wersji 4220. Na drugiej stronie tmr radzi aby najpierw zaktualizować MMI do wersji 5150 z oryginalnego softu, a potem dopiero wgrać polski język. Problem polega na tym, że nie udało mi się znaleźć na necie nigdzie czystej wersji 5150. Znalazłem natomiast 5570 i teraz nie wiem czy lepiej było by wgrać najpierw 5570 i potem downgrade do 5150 czy po prostu wrzucić płytkę z polskim 5150 i w czerwonym menu kliknąć SwUpdate? Z tego co wyczytałem to Raaadek76 wybrał tą prostszą opcję i jest zadowolony ale chciałem się upewnić czy to na pewno dobry sposób.

fabiano82
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Paweł
Rocznik: 2006
Silnik: 2.0TDI 140KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Kontakt:

Post autor: fabiano82 » 03 sie 2011, 10:33

Aktualizacja 5570 to 3 cd na pierwszej jest wlasnie 5150.
Wykonane mody Audi A6
-MMI high
-grill s line
-tylne lampy led
-navi
-ami
-zderzak 2009
-lampy LED 2010
-lusterka mat chrom
-zegary kolor FIS
-DAB
Plany
-tv

shaqal
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: hmm?
Rocznik: 2021
Moje auto: Inne
Nadwozie: Inne
Silnik: 4.2 360KM
Napęd: Brak
Skrzynia: Brak
Paliwo: Brak
Kontakt:

Post autor: shaqal » 05 sie 2011, 01:10

Mógłby ktos na PW podać pewne linki do menu pl w mmi w A6 z 2008 roku?

jaro661
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: jaro661 » 10 sie 2011, 20:58

mam problem z pl menu przy wgrywaniu na koniec wywala mi błąd
soft świeżo wgrany 5150 , pl menu wgrywam według wcześniejszych wskazówek
nie mam pojęcia o co chodzi
Soft wgrał się bez problemu 5150 nie wiem czy z coś nie tak robię czy coś z spolszczeniem nie tak
chociaż płytke nagrywałem dwa razy z różnych źródeł .
po restarcie mmi chodzi i pl jest ale nie wszystko nie wiem czy to ma tak być
Proszę o pomoc

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja