[A6 C6] OLEJ
[A6 C6] OLEJ
Witam! Mam takie pytanie. Miałem zalany wcześniej olej long life castrola 5w30. Troszkę oleju w aucie ubyło. Przez moją pomyłkę dolałem olej też castrola 5w30 ale edge czyli zwykły. Czy popełniłem poważny błąd. Czy mogę dalej tak jeździć i dolewać edge czy szybko wymieniać. Dzięki z góry za odpowiedź. Pozdr!
co ma być to będzie. LIVE IS BRUTTAL 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2000
- Moje auto: Allroad C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI 155KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
ja na Twoim miejscu nie zmieniałbym oleju. long to 30 tys do wymiany zwykły to przeważnie 10 tys więc poczekaj i śmiało zmieniaj po roku lub po tych 10 tys przebiegum, z tym że przy wymianie zmień filtr i to wszystko w ciągu roku Twój portfel nie odczuje tego wcale. parametry oleju są te same, chodzi tylko o jego żywotność i to tyle. choć znam ludzi, którzy na oleju zwykłym robią longlife 

Rozmawiałem bezpośrednio z Castrolem i powiedzieli, ze najważniejsze to trzymać sie norm jakie zakładają producenci samochodów - w tym wypadku obydwa oleje je spełaniają. Co do różnicy w SLX a normalnym Edge - główna różnica to cena, druga to inna grafika na butelce...i to chyba wszystko. Sa to podobno dokładnie te same oleje tylko stosowany jest inny marketing i inna grupa docelowa odbiorców.
Rozmawiałem w serwisie i powiedziano mi, że jeśli dolewam co kawałek olej (obecnie ok 1l/1tys km) to tak na prawde do tych 30 tys nie zostanie mi nic ze starego i nie ma znaczenia czy jest to long life czy nie i jak najbardziej moge dolewac zwykły Edge a nawet mieszać je między sobą.
Rozmawiałem w serwisie i powiedziano mi, że jeśli dolewam co kawałek olej (obecnie ok 1l/1tys km) to tak na prawde do tych 30 tys nie zostanie mi nic ze starego i nie ma znaczenia czy jest to long life czy nie i jak najbardziej moge dolewac zwykły Edge a nawet mieszać je między sobą.
- karol24
- Forum Audi A6 / A7
Mam longlife i zmieniam też co 15k, ale bardzej ze względu na sposób użytkowania ( 80% miasto, krótkie odcinki), niż z obawy. Poprzedni właściciel niemiec ( znajomy), wymieniał co 30k, ale 80% robił na autobanie.
Co do mieszania, nawet instrukcja a6 mówi, że jeżeli w zaistniałej okoliczności mamy zwykły olej o tych samych paramertach to można jednorazowo dolać.
ciekawostka: serwis longlife i podstawowy ten sam olej vw 504 00
Co do mieszania, nawet instrukcja a6 mówi, że jeżeli w zaistniałej okoliczności mamy zwykły olej o tych samych paramertach to można jednorazowo dolać.
ciekawostka: serwis longlife i podstawowy ten sam olej vw 504 00