Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] Zapalanie świateł a regulacja ich wysokości ?

Elektryka
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[A6 C5] Zapalanie świateł a regulacja ich wysokości ?

Post autor: eneron » 29 paź 2008, 15:58

Wczoraj w garażu zauważyłem takie oto zjawisko, że gdy mam zgaszony silnik, i zechcę zapalić światła to po zapaleniu świateł w obu lampach załączają się na jakieś 2 - 3 sekundy silniczki korekcyjne :shock:

O co z tym chodzi?? Czyżby już dokonywały żywota czy może coś nie łączy ?
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 AGA 165KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Benzyna
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 30 paź 2008, 14:05

witka <rotfl2>
kolega ma autko wystawione na PJ i na jednym ze zdjec widac po kolorze swiatla tak jakby miał xenon ciekawe :?: ale spryskow brak....
kolego a jak zalaczasz swiatelka to rozjasniaja sie przez pare sekund czy odrazu swieca na maxa :?:
czekamy na info <piwo>

Awatar użytkownika
szwagier_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: szwagier_ » 30 paź 2008, 18:10

W mojej dziewczynce nie ma ksenonów, a po włączeniu świateł zawsze poruszają się najpierw w górę a później do pozycji jazdy. Trwa to może sekundę, może mniej. Nie wiem czy ma to znaczenie ale mam auto na poduszkach pneumatycznych i 4 czujniki poziomu. Kilka dni temu jeden z nich się zepsuł, lewy przód, co spowodowało że światła przestały się poruszać, tylko cały czas świeciły bardzo nisko. Po wymianie czujnika poziomu za 372 zł (sam wymieniałem) zgasła informacja na fisie o uszkodzeniu regulacji wysokości świateł i kontrolka od poziomu zawieszenia a światła normalnie po włączeniu poziomują się przez sekundę.
Obrazek

Awatar użytkownika
eneron
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
Paliwo: Diesel

Post autor: eneron » 31 paź 2008, 19:44

Nie przywiązywałem większej uwagi do tego... nie tak dawno przed odpaleniem silnika w garażu i zapaleniu świateł właśnie to zauważyłem, że przez jakies 2 do 3 sek silniczki brzęczą i jakby do góry się unosiły lampy. Xenonów nie mam tzn nie było, na lampach mam napisy D2S, sam założyłem HIDy bo wiadomo jak świecą H1 :evil: w starszych A6....

Co do zapalenia świateł to one w pierwszych sekundach świecenia świecą mizernie i dopiero po jakichś 8 - 10 sek świecą naprawdę jasno. Gdy włączam światła "na zimno" to na ścianie jest rozbłysk, po czym świecą ledwo ledwo, następnie w granicach do około 10 s (plus, minus 5 sek :mrgreen: ) już świecą pełną jasnością. Natomiast przy "rozgrzanych lampach" przy ich włączeniu przez jakieś 5 sek światło też jest słabe ale szybko się rozjaśnia.

No to opisałem to o co mnie pytaliście się a teraz wracając do brzęczenia silniczków czy u Was też tak jest? Gdy auto stoi na podwórku to ciężko jest cokolwiek usłyszeć, w garażu pośród ścian słychać to wyraźnie no i widać na ścianie ze coś tam do góry się podnosi

Właśnie chodziłem specjalnie do garażu dokładniej dowiedzieć sie co i jak.... a więc:
Gdy zapaliłem pierwszy raz światła strumień światła uniósł sie do góry, silniczki brzęczały okolo 2 sekund, po kilkukrotnym szybkim włączeniu i wyłączeniu silniczki odzywały sie dosłownie na pól sekundy.
Nie mam ori xenonów, chociaż na lampach jest napisane D2S i obok małym maczkiem HC/DC. Czy jak silniczki zdychają to takie objawy są możliwe? Wydaje mi sie, że to raczej silniczki zaczynają sie kończyć :-/
A6 C6 2.0TDI 170KM, 2011 Avant, Octavia 1 VRS 180KM, Touran 1.9 TDI oraz nieśmiertelne, pancerne, wiecznie żywe, bezawaryjne A6 C5 1,9TDI AFN 110KM - najlepsze jakie do tej pory miałem

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 31 paź 2008, 21:30

kurcze jak znajde czas to zobacze u mnie i napisze :mrgreen:

Awatar użytkownika
Jarecki
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: Jarecki » 01 lis 2008, 19:38

witaj eneron :mrgreen: sprawdzalem u mnie teraz lampy i nic sie nie rusza :-|

Awatar użytkownika
Toperz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damian
Silnik: 2.4 136KM
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: Toperz » 16 paź 2012, 14:03

czas odgrzać kotleta...

Jak założyłem u siebie hidy też to zaobserwowałem. na 103% nie mam żadnej automatyki do świateł. Tutaj pytanie czy ktoś znalazł przyczynę tego zjawiska??
Fuck Fuel Economy

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja