[A6 C5 1.9tdi] Montaż czujników parkowania.
[A6 C5 1.9tdi] Montaż czujników parkowania.
Witam wszystkich!!!
Postanowiłem doposażć moje autko w czujniki parowania i zastnawiam sie jak moge wprowadzić kable od czujników z tyłu do wnętrza auta. Czy jest jakiś otwór z tyłu pod bagażnikiem którym mógłbym sie posłużyc?? Może ktoś z was montował u siebie i oriętuje się jak to zrobić?? Jeśli ktoś ma jakieś dobre pomysły to prosze o pomoc!!! I czy można czujniki parkowania zamontowac bardzo nisko to znaczy na tej najniższej części tylnego zdeżaka pomimo tego że zalecane jest montowanie na wysokości ok 50 cm nad ziemią, czy bedzie to działało poprawnie???? Może ma ktoś doświadczenia związane z tym tematem i podzieli sie????
Dzieki serdeczne i pozdrawiam!!!!!
Postanowiłem doposażć moje autko w czujniki parowania i zastnawiam sie jak moge wprowadzić kable od czujników z tyłu do wnętrza auta. Czy jest jakiś otwór z tyłu pod bagażnikiem którym mógłbym sie posłużyc?? Może ktoś z was montował u siebie i oriętuje się jak to zrobić?? Jeśli ktoś ma jakieś dobre pomysły to prosze o pomoc!!! I czy można czujniki parkowania zamontowac bardzo nisko to znaczy na tej najniższej części tylnego zdeżaka pomimo tego że zalecane jest montowanie na wysokości ok 50 cm nad ziemią, czy bedzie to działało poprawnie???? Może ma ktoś doświadczenia związane z tym tematem i podzieli sie????
Dzieki serdeczne i pozdrawiam!!!!!
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Witam
Mam zapytanie odnośnie czujników. Konkretnie to mam C5 2000r i nie działa mi jeden z czujników. Chciałbym go wymienić i cieszyć się działającym systemem ale nie mam pojęcia jak zdemontować tą listwę w której są czujniki, przed liftem ta listwa wygląda inaczej niż po lifcie. Ja mam tą starszą. Jak to u was wygląda? Czy możecie coś poradzić? Ja po odkręceniu wkrętów trzymających listwę pod spodem nie potrafiłem jej zdemontować, a nie chciałem nic pourywac więc odpuściłem. Ile kosztuje taka nowa listwa gdybym uszkodził?
Z góry dzięki
Pozdro
Mam zapytanie odnośnie czujników. Konkretnie to mam C5 2000r i nie działa mi jeden z czujników. Chciałbym go wymienić i cieszyć się działającym systemem ale nie mam pojęcia jak zdemontować tą listwę w której są czujniki, przed liftem ta listwa wygląda inaczej niż po lifcie. Ja mam tą starszą. Jak to u was wygląda? Czy możecie coś poradzić? Ja po odkręceniu wkrętów trzymających listwę pod spodem nie potrafiłem jej zdemontować, a nie chciałem nic pourywac więc odpuściłem. Ile kosztuje taka nowa listwa gdybym uszkodził?
Z góry dzięki
Pozdro
Ostatnio zmieniony 02 lis 2008, 21:12 przez A6 Forum - fassi1, łącznie zmieniany 1 raz.
W wersji po lifcie wystarczy podnieść auto do góry i można bez trudu powyjmować czujniki bez odkręcania blendy. ÂŻeby wyjąć blendę lepiej zdjąć zderzak bo zamocowana jest z góry na zatrzaskach które można połamać. Blenda w ASO kosztuje około 100zł czujniki nowe po 100zł kupowałem.
A6 2,5 TDI V Power
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
A jak to wygląda w modelu przed liftem. Raz już próbowałem demontować tą blendę ale odpuściłem bo nie chciałem niczego połamać, a bez demontażu nie widziałem możliwości demontażu czujników.janman1 pisze:W wersji po lifcie wystarczy podnieść auto do góry i można bez trudu powyjmować czujniki bez odkręcania blendy. ÂŻeby wyjąć blendę lepiej zdjąć zderzak bo zamocowana jest z góry na zatrzaskach które można połamać. Blenda w ASO kosztuje około 100zł czujniki nowe po 100zł kupowałem.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
janman1, czy mógłbyś napisac czy oprócz wiercenia w zderzaku było coś jeszcze?? to znaczy czy jak włożyłeś czujniki to z drugiej strony kabeli do centraliki można wyciągnąć od spodu za zderzakiem ciągnąc je do tej zaśleki czy należy jeszcze coś przewiercić?? Troche namieszałem ale mam nadzieje że wiesz o co mi chodzi...Pozdrawiam!!!!
Acha czy możesz podać stronkę z modelem na jaki sie zdecydowałeś??
Acha czy możesz podać stronkę z modelem na jaki sie zdecydowałeś??
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki za chęciJarecki pisze:heja fasi1 zobaczylem i mam przykrecana na ok 8 wkretach na torxtyle tylko moge pomoc

Może którys z chłopaków trudniących się montarzem czujników w swoich autkach wiedzą coś na ten temat? Przypomne chodzi mi o model przed liftem.
Z góry dzięki.
Pozdro
- mawrick
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jerzy
- Rocznik: 2006
- Silnik: 2.7TDI 180KM
kolego tu masz link do aukcji i zobacz jak zderzak wyglada od srodka moze ci to cos pomoze,a tak z ciekawosci zapytam czy nie da sie tego uszkodzonego czujnika wypchnac i wymienic czy trzeba cala listwe to tego zdejmowac
http://moto.allegro.pl/item468762031_zd ... opole.html
sorki zapomnialem wkleic :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 02 lis 2008, 18:38 przez mawrick, łącznie zmieniany 1 raz.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki za linka, działa.mawrick pisze:kolego tu masz link do aukcji i zobacz jak zderzak wyglada od srodka moze ci to cos pomoze,a tak z ciekawosci zapytam czy nie da sie tego uszkodzonego czujnika wypchnac i wymienic czy trzeba cala listwe to tego zdejmowac
Ja mam jednak taki zderzak,czyli z modelu przed liftem
http://moto.allegro.pl/item467301002_au ... rakow.html
Spróbuje obejrzeć mój zderzak i porównać z fotami z aukcji.
Co do wypchnięcia to nie wiem.Szczerze to leżałem trochę pod tym moim autem i kombinowałem jak tu do tego podejść i szczerze nie widziałem tam możliwości dostania się do czujników bez demontażu co najmniej tej listwy. Słyszałem że po lifcie da się je jakoś wypchnąć i dostać do nich od spodu ale jak na razie nie wiem jak to jest u mnie.
[ Dodano: 2008-11-02, 21:19 ]
Jak zdemontowałeś starą blende i zamontowałeś nową? Czy demontowałeś zderzak?janman1 pisze:Ja założyłem nową fabryczną blendę pod czujniki. Mam ona uchwyty do czujników. Ja założyłem ori czujniki. Co do wiercenia to nie dotknąłem nawet wiertarki kable preciągnąłem z lewej strony jest tam pod zderzakiem taka gumowa zaślepka przygotowana do przewodów.
Jaki masz model, przed liftem czy po?
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Udało mi się dostac do jednego z czujników, tego po stronie rury wydechowej czyli skrajny lewy. No i na szczęście według vaga ten jest walniety. Mam jednak pytanie bo jak pojechałem do elektryka to ten powiedział mi że lewy skrajny i lewy środkowy czyli dwa lewe czujniki a tez podłączał do vaga. Ja jednak sam zdobyłem vaga(fakt po angielsku) i kabel i sam podłączyłem się do auta. Wyszukałem sterownik parktronika i przeszukując błędy vag mówi że walnięty jest :sensor rear left - czujnik lewy tył, czyli moim zdaniem jest to jeden czujnik do którego się dosrtałem. Wydaje mi się że elektryk poprostu chciał mnie naciągnąć na jeszcze jednego :?: Jak vag bedzie pokazywał że walnięty jest jeden z dwóch środkowych czujników, jak będzie je nazywał? Może być po angielsku. Czy ktoś wie coś takiego.
Z góry dzięki.
Pozdro
Tak przy okazji ile kosztuje taki jeden nowy czujnik w serwisie?
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
[ Dodano: 2008-11-07, 22:55 ]
Wymieniłem wkońcu ten uszkodzony czujnik, ale to nie pomogło bo jego somsiad lewy środkowy czujnik jest też walnięty (czyli elektryk mnie nie nabijał w butelkę). Dziwna sutuacja bo przed wymianą tego lewego skrajnego czujnika vag mówił że zepsuty jest tylko lewy skrajny. Po wymianie go na nowy vag mówi że walnięty jest też lewy środkowy, czyli w sumie to co mówił mi elektryk że walnięte są dwa lewe. Te środkowe jest ciężej wymontować ale jak już się za to zabrałem to nie odpuszcze i jutro się za niego zabieram.
Pozdro
[ Dodano: 2008-11-12, 23:49 ]
Czujniki zamontowane, system działa.
Sukces
Pozdro
Z góry dzięki.
Pozdro
Tak przy okazji ile kosztuje taki jeden nowy czujnik w serwisie?
http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... s%C5%82any.
[ Dodano: 2008-11-07, 22:55 ]
Wymieniłem wkońcu ten uszkodzony czujnik, ale to nie pomogło bo jego somsiad lewy środkowy czujnik jest też walnięty (czyli elektryk mnie nie nabijał w butelkę). Dziwna sutuacja bo przed wymianą tego lewego skrajnego czujnika vag mówił że zepsuty jest tylko lewy skrajny. Po wymianie go na nowy vag mówi że walnięty jest też lewy środkowy, czyli w sumie to co mówił mi elektryk że walnięte są dwa lewe. Te środkowe jest ciężej wymontować ale jak już się za to zabrałem to nie odpuszcze i jutro się za niego zabieram.
Pozdro
[ Dodano: 2008-11-12, 23:49 ]
Czujniki zamontowane, system działa.
Sukces
Pozdro