Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5 Allroad] [2004 2.7T] wibracje przy przyspieszaniu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
soolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ A6 C5 Allroad] [2004 2.7T] wibracje przy przyspieszaniu

Post autor: soolek » 11 lip 2011, 09:00

Cześć,

moje autko dostaje dziwnych drgań i wibracji przy przyspieszaniu, najbardziej jest to odczuwalne podczas jazdy na najniższym (1-ym) poziomie zawieszenia. Po podniesieniu autka do poziomu 2-ego wibracje są dużo mniejsze. Po kolejnym podniesieniu zawieszenia o jeden poziom znowu się wzmagają.
Drży całe auto, nie jestem w stanie wyczuć z której strony pochodzą drgania. Dzieje się tak tylko przy przyspieszaniu.

Co to może być?
Napewno odpadają opony i felgi bo w pierwszej kolejności je sprawdziłem przedwczoraj, wszystko proste i powyważane.

Pozdrawiam,
soolek

Awatar użytkownika
sebastian855
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Sebek
Rocznik: 1997
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: sebastian855 » 11 lip 2011, 16:42

soolek, sprawdź poduchy pod skrzynią i silnikiem, jak są wybite to będą wibracje
z silnika przechodzić na karoserie.
Na wolnych obrotach nie masz żadnych drgań na postoju?

soolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: soolek » 11 lip 2011, 16:50

sebastian855 pisze:soolek, sprawdź poduchy pod skrzynią i silnikiem, jak są wybite to będą wibracje
z silnika przechodzić na karoserie.
Na wolnych obrotach nie masz żadnych drgań na postoju?
Na wolnych nic się nie dzieje, nie ma drgań

Awatar użytkownika
sebastian855
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebastian855 » 11 lip 2011, 17:02

soolek, na początek sprawdź poduchy silnika i skrzyni,
bo to najprawdopodobniejsza opcja.

soolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: soolek » 11 lip 2011, 19:19

sebastian855 pisze:soolek, na początek sprawdź poduchy silnika i skrzyni,
bo to najprawdopodobniejsza opcja.
A dlaczego tak sądzisz? Zauważ, że moje auto ma regulowany poziom zawieszenia, na, poziomie 1 i 3 drgania są a na poziomie 2 są bardzo małe. Sądze, że przy uwalonych poduchach tak samo by drżało na wszystkich poziomach.
Ja mam inną teorie, zweryfikuje ją w czwartek bądź w piątek u mechaniora. Obstawiam, że to przegub wewnętrzny, który dla każdego poziomu zawieszenia jest inaczej ułożony i jeśli jest powybijany to tak się może zachowywać.

soolek

Awatar użytkownika
sebastian855
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: sebastian855 » 11 lip 2011, 20:46

soolek, moze masz rację, ale wydaje mi się że jakby to był przegub to bardziej byś odczuwał przy skręcaniu i do tego byś go słyszał,
sprawdź, bez sprawdzenia się nie dowiesz.

soolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: soolek » 11 lip 2011, 23:16

sebastian855 pisze:soolek, moze masz rację, ale wydaje mi się że jakby to był przegub to bardziej byś odczuwał przy skręcaniu i do tego byś go słyszał,
sprawdź, bez sprawdzenia się nie dowiesz.
Sprawdze pod koniec tygodnia, choć może być ciężko o diagnoze bo ponoć takie przypadki nie są łatwe do diagnozy.
Odnośnie przegubu i skręcania to dzisiaj właśnie troche pojeździłem pod tym i kątem i wydaje mi się, że przy skrecie w prawo bicie się nasila.
To co mi jeszcze sugeruje, że to może być przegub to fakt, że rok temu autko dostało w lewe koło i dla pewności wymieniłem wszystkie elementy zawieszenia/napędu po tej stronie, troche w tym było nowych części jak wachacze ale akurat półoś z przgubami wstawiłem uzywaną. Po tym zrobiłem geometrie i wszystko było w normie. Auto ma 106tys km przebiegu na 100% prawdziwego, więc mało prawdopodobne mi się wydaje aby przy takim przebiegu zaczęło się coś dziać z oryginalnymi częściami. A półoś używka nie wiadomo ile miała nalatane...

marpis

Post autor: marpis » 11 lip 2011, 23:34

Soolek, powiedz kolego, czy mocno Ci to drga? I czy przy przyśpieszaniu przy każdej prędkości?
Bo powiem szczerze, że ja w pewnym zakresie prędkości przy przyśpieszaniu mam coś podobnego u siebie. Tak coś jakby koła były niewyważone dokładnie (a są na 100% wyważone, bo kilka dni temu wymieniałem opony)

Tylko, że ja te drgania odczuwam w niewielkim zakresie prędkości. Gdy gwałtownie przyśpieszam powyżej 120 km/h do około 160 km/h. Potem nic już nie drży ;-)

Kiedyś, dawno temu miałem takie stare audi, które dostawało właśnie takich "turbulencji" przy przyśpieszaniu. Wyważałem koła "tradycyjnie" i ciągle to samo. Pojechałem kiedyś do jednej firmy, która wyważa koła na samochodzie - bez demontażu. Od razu problem zniknął...

soolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: soolek » 11 lip 2011, 23:59

marpis pisze:Soolek, powiedz kolego, czy mocno Ci to drga? I czy przy przyśpieszaniu przy każdej prędkości?
Bo powiem szczerze, że ja w pewnym zakresie prędkości przy przyśpieszaniu mam coś podobnego u siebie. Tak coś jakby koła były niewyważone dokładnie (a są na 100% wyważone, bo kilka dni temu wymieniałem opony)

Tylko, że ja te drgania odczuwam w niewielkim zakresie prędkości. Gdy gwałtownie przyśpieszam powyżej 120 km/h do około 160 km/h. Potem nic już nie drży ;-)

Kiedyś, dawno temu miałem takie stare audi, które dostawało właśnie takich "turbulencji" przy przyśpieszaniu. Wyważałem koła "tradycyjnie" i ciągle to samo. Pojechałem kiedyś do jednej firmy, która wyważa koła na samochodzie - bez demontażu. Od razu problem zniknął...
U mnie wibracje są w zakresie od ok 70km/h - 150kmh, szybciej z takimi obajawami nie jeżdze bo się boje ;-)
Ale tak jak już pisałem auto ma regulowaną wysokość zawieszenia i rożnie drga przy każdej wysokości. Przy poziomie nr 2 prawie go nie czuć. Jesliby to były koła to waliłyby przy każdej wysokości zawieszenia i wydaje mi się, że niezależnie czy auto przyspiesza czy nie. U mnie dzieje się to tylko przy przyspieszaniu

Awatar użytkownika
phpbb3 forum A6
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Napęd: Quattro
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: phpbb3 forum A6 » 12 lip 2011, 21:51

nigdy nie miałem do czynienia z regulowaną wysokością zawieszenia ale na zdrowy(no może nie do końca) rozum to przy zmianie wysokości zmienia się charakterystyka całego zawieszenia , na pewno w jakiś sposób producent zadbał o prawidłowość ustawień po każdej zmianie ale możliwości jest sporo, tak jak podejrzewasz przegub ale pierwsze co jak siada to słychać go na skręconych kołach, inne jest ustawienie wahaczy więc może któryś z nich, na koła też działają różne siły zarówno przy przyspieszaniu jak i hamowaniu więc może i tutaj tkwi przyczyna sprawdź felgi i opony bo samo wyważenie może być ok ale jak felga jest krzywa też da się ją w końcu wyważyć a nie zniweluje to krzywizny, podobnie zużyta opona, która będzie biła, też da się koło wyważyć a przy obciążeniu będą negatywne skutki

soolek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: soolek » 28 lip 2011, 23:50

Dzisiaj wymieniłem przegub wewnętrzny łącznie z półośką i jest ok, wibracje ustąpiły :-) wreszcie normalna jazda :-)

Pozdro,
soolek

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja