[ All ] [S6 C5 4.2] Problem ze skrzynia po wymianie oleju
[ All ] [S6 C5 4.2] Problem ze skrzynia po wymianie oleju
Witam , dnia dzisiejszego wymieniałem olej w skrzyni biegów w ponoć dobrym zakładzie, niestety po przejechaniu 100km stało się coś dziwnego auto wchodziło na obroty ale nie jechało do przodu, zatrzymałem się aby bardziej nie pogorszyć usterki, wsteczny działa ok ale jak wrzucę D to od razu zapala się tryb awaryjny i auto stoi nie rusza do przodu , przy przełączaniu R D S N wyrażnie czuć jak rzuca autem...
Oleju weszło 6 litrów tyle mam na rachunku , do tego filtr i uszczelka czym to może być spowodowane ?
p.s. nie dało mi to spokoju i odpaliłem auto po ok 2h i ku mojemu zdziwieniu normalnie zmienia biegi....pewnie ma to jakies znaczenie ....
Pozdrawiam
Oleju weszło 6 litrów tyle mam na rachunku , do tego filtr i uszczelka czym to może być spowodowane ?
p.s. nie dało mi to spokoju i odpaliłem auto po ok 2h i ku mojemu zdziwieniu normalnie zmienia biegi....pewnie ma to jakies znaczenie ....
Pozdrawiam
RIP : A6 C5 1998 2,4 B+G 165KM
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: MaTyS
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Jak dawno i czy wogóle miałeś zmieniany olej w skrzyni... ? Spotkałem się opiniami, że wymiana oleju przy dużych przebiegach bez wymiany, może spowodować jej uszkodzenie. Twoja skrzynia to chyba 5HP24A (11 l oleju), więc jak na wymianę statyczną to weszło tak w miarę w normie... . Przy 6HP19A (9l oleju) przy statycznej wchodzi około 5 l.
Przebieg 170kkm, olej nie wymieniany od nowości, zachciało mi się zapobiegawczo wymienić... skrzynia już podejrzewam wyjęta bo rano jeszcze dojechałem do mechanika 40km/h bez trybu awaryjnego, błąd na kompie coś z synchronizacją, teraz pytane czy ja to wina? oleju w skrzyni była odpowiednia ilość...
RIP : A6 C5 1998 2,4 B+G 165KM
dobrze kombinujesz chłopie...matelek pisze:pewnie nie trzymali sie temperatury i zalali na cieplej skrzyni dlatego jak sie zagrzeje to auto nie jedzie - strzelam w ciemno, ale nie zmienia to faktu ze fachowcy do dupy.. reklamacja ci zostaje - gorzej jak skrzynka do roboty bedzie
oczywiście zacząć od sprawdzenia poziomu oleju zgodnie z procedurą
ps: MaTyS odnośnie wymiany oleju w TIPie, który ma duży przebieg, że niby uszodzi skrzynię i po kilkudziesięciu km wysypie się to bzdura... oczywiście serwis skrzyni jest droższy niż wymiana więc jakbyś miał firmę, która się w tym "specjalizuje" to co byś proponował... Jeszcze wymiana statyczna nikomu nie zaszkodziła nawet z przebiegami 500kkm - Takie małe OT.
[ Dodano: 2011-07-03, 23:41 ]
123zxc pochwal się gdzie wymieniałeś... jaka firma/adres
-
- Forum Audi A6 / A7
panton
Może bzdura, może zbieg okoliczności, ale często spotykana przypadłość. Mi np w ASO odradzano wymianę... . SS stanowczo odradzał tylko dynamiczną, no ale znając twoją opinie o nich zaraz napiszesz, że też bzdura... .
Co do niskiego poziomu oleju to kolega już ci napisał, że "oleju w skrzyni była odpowiednia ilość..."
Może bzdura, może zbieg okoliczności, ale często spotykana przypadłość. Mi np w ASO odradzano wymianę... . SS stanowczo odradzał tylko dynamiczną, no ale znając twoją opinie o nich zaraz napiszesz, że też bzdura... .
Co do niskiego poziomu oleju to kolega już ci napisał, że "oleju w skrzyni była odpowiednia ilość..."
ASO to ma taką wiedzę na temat skrzyń automatycznych, że pozwolę sobie pominąć komentowanie tego fragmentu. Odnośnie SS to podzielam ich opinię i w skrzyni z dużym przebiegiem wymiana dynamiczna (a dokładnie płukanie jej środkami czyszczącymi co powinno mieć miejsce przy dynamicznej) może zaszkodzić ale wymiana statyczna (nowy filtr i wymiana oleju, tego który jest w misce) tak jak napisałem "nikomu nie zaszkodziła"MaTyS pisze:panton
a gdzie ja napisałem o niskim poziomie oleju? jeżeli poziom byłby za niski to na "zimnym" skrzynia pracowałaby źle a na rozgrzanym pracowałaby poprawnie tutaj mamy sytuację odwrotną - na rozgrzanym zaczynają się akcje... postał 2h i skrzynia zaczęła "żyć"MaTyS pisze: Co do niskiego poziomu oleju to kolega już ci napisał, że "oleju w skrzyni była odpowiednia ilość..."
-
- Forum Audi A6 / A7
Nie mam dostępu do info o datach pojawiania się kolejnych wersji softu do skrzyń, wiem natomiast, że towarzyszyły jej zmiany rodzaju oleju. Czy zawsze 
Auto mam z 2007 i teoretycznie mam aktualny soft, weryfikowane na początku tego roku w ASO, więc tych aktualizacji nie ma chyba znowu tak wiele... . Czy kolega 123zxc ma aktualny okaże się jak wkońcu zdecyduje się na wymianę
panton
No dobra nie napisałeś "za niski", i tak nie ma to znaczenia bo kolega napisał, że był prawidłowy... .

Auto mam z 2007 i teoretycznie mam aktualny soft, weryfikowane na początku tego roku w ASO, więc tych aktualizacji nie ma chyba znowu tak wiele... . Czy kolega 123zxc ma aktualny okaże się jak wkońcu zdecyduje się na wymianę

panton
No dobra nie napisałeś "za niski", i tak nie ma to znaczenia bo kolega napisał, że był prawidłowy... .
Ostatnio zmieniony 04 lip 2011, 11:17 przez MaTyS, łącznie zmieniany 3 razy.
Oczywiście, że tak... wymiana softu jest zawsze zalecana i nie ma jednoznacznego związku z wymianą oleju lub przejściu na inny rodzaj. Oczywiście upgrade skrzyni spowoduje wyczyszczenie adaptacji, która powinna być wykonana po takim zabiegu. Tylko pewnie zaraz usłyszysz, że w tiptronicu nie wykonuje się adaptacji tylko wystarczy jeździć a skrzynia się "sama" zaadoptuje.vonito pisze:no a zakładając że skrzynia pracuje na zuzytym oleju który ma inne właściwości od całkiem nowego nie powinno się zapakować nowego softu i rozpocząć nowej adaptacji ?