Koledzy pomóżcie... Robiłem trase 100km i po 10km wywaliło kontrolki i temperature 120stopni, dolałem płynu i ujechalem 10km i znów temperatura jak szalona. Okazało się po chwili, że musiałem dolać jeszcze 2litry wody. Jechałem i zaczynał się grzać, co włączyłem ogrzewanie na maksa to temperatura spadała i tak po 2 razach uspokoiło się i reszte - 60km mogłem ujechac z włączoną klimą.
Teraz co jakiś czas traci płyn, zbiornik łapie duże ciśnienie ale samochód nic nie kopci i nie traci mocy. Dodam, że czasem nawiew nie od razu dmuchał ciepło, albo po chwili się wyłączał, musiałem wtedy wyłączyć i włączyć ponownie.
Wybaczcie jeśli chaotycznie opisane. Liczę, że i tym razem wspólnymi siłami uda się uzdrowić : )
[A6 C5 1.9 Tdi] przegrzewa się
po pierwsze musisz go porządnie odpowietrzyć, i potem możesz działać dalej. Być może się tylko termostat zawiesił, a może coś nie tak jest z pompą wody, lub co najgorsze możliwe że uszczelka pod głowicą. Tak jak napisałem trzeba to wszystko posprawdzać. Na początek sprawdź jak silnik osiągnie około 90 stopni czy się otwiera termostat.
Chłopaki dzięki za pomoc, szczerze mówiąc nie znalazłem jeszcze nawet grama czasu by się tym zając. Sprawdze wisko i termostat w pierwszym punkcie i jak nic nie wyjdzie bede krzyczał o wsparcie. Co dziwne, ogrzewanie zaczyna się zacinać tzn. jak włacze i wylacze kilka razy to dopiero dmucha ciepłe powietrze, to moze po prostu ten termostat.
Gdyby termostat się blokował, to włączaniem i wyłączaniem ogrzewania nic byś nie zdziałał - termostat nie jest sterowany elektrycznie
. Jeśli zablokował by sie na zamkniętym, to non stop miał byś na max gorące, a jak na otwartym, to miałbyś problem z rozgrzaniem silnika do 90 C, ale i tak ciepłe powietrze by leciało.
Zrób nastawy podstawowe w klimatroniku i sprawdź czy nie masz błędów.

Zrób nastawy podstawowe w klimatroniku i sprawdź czy nie masz błędów.
Tata - 80 B4 SEDAN 1Z + A6 C5 SEDAN AWX
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"
brat - A4 B5 AVANT AFN -> A6 C5 AVANT AVF
ja - Było A6 C5 SEDAN AWX (Przekazane Tacie)
Jest: Czarne A6 C5 AVANT AVF
OOOO ..... mamy w genach
Jeśli pomogłem --> naciśnij "Pomógł"