[A6 C4] Przy docisniecu czarny Dym
[A6 C4] Przy docisniecu czarny Dym
Witam, wczoraj zauważyłem ze po wciśnięciu mocniej pedała gazu (automat) i w zakresie około 3,5 tysiąca pojawia się czarny dym ( nie jest za mną co prawda noc) ale jest to denerwujące. Co może być przyczyna, dzisiaj jeszcze ja przegonie może sadza osiadła w tłumikach itp, bo ost jeżdżę dużo po mieście, jak myślicie co może być przyczyna. Auto pali na dotyk nie ważne jaka pogoda czy temp, moc ma i zbiera się ładnie. Słyszałem ze AEL-e lubią poszczać dymka ale znam gości który nie maja takiego problemu.
Audi 100 C4 Sedan
Audi 80 B2 Sedan
Audi 80 B3 Sedan
Obecnie - Audi A6 C4 Avant
W planach Audi S6 C5
Audi 80 B2 Sedan
Audi 80 B3 Sedan
W planach Audi S6 C5
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 1995
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.5TDI 115KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
hm? ja tam sie nie przejmuje że leci za mną
jak sie turlam i sie nazbiera tego w wylocie to jak przyłożę mu to zapomij że coś zobaczysz z tyłu,owszem można go skrócić ale po co
?
sadza to jedna z przyczyn
a i konstrukcja tego silnika nie jest na tyle złożona żeby ograniczała dawkę do ilości powietrza w dolocie wiec to chwilowe zadymienie jest normalnym efektem jak mu przyłożysz buta

sadza to jedna z przyczyn
a i konstrukcja tego silnika nie jest na tyle złożona żeby ograniczała dawkę do ilości powietrza w dolocie wiec to chwilowe zadymienie jest normalnym efektem jak mu przyłożysz buta
Hmmm, a swoją drogą AEL w automacie? Pierwszy raz słyszę...
No chyba że się mylę
U mnie jak kopcił okazało się że pęknięta jest rura od intercoolera do turbo, ale poza kopceniem odczuwalny był spadek mocy, zwiększone spalanie a po otwarciu szyby i obr. ok 2-3 tys. słychać było jakby odkurzacz.
Ale u Ciebie nie ma spadku mocy więc pewnie to coś innego, ale nie pomogę.
Może zapchany kat?
No chyba że się mylę

U mnie jak kopcił okazało się że pęknięta jest rura od intercoolera do turbo, ale poza kopceniem odczuwalny był spadek mocy, zwiększone spalanie a po otwarciu szyby i obr. ok 2-3 tys. słychać było jakby odkurzacz.
Ale u Ciebie nie ma spadku mocy więc pewnie to coś innego, ale nie pomogę.
Może zapchany kat?
Proponowalbym jeszcze sprawdzic filtr powietrza,czesto sie o tym zapomina ale ten filter tez nalezy wymieniac,moj audik tez dosc znaczaco kopcil ale po wymianie filtra jest duzo lepiej,stary filter byl zaslepiony i auto dostawalo mniejsza dawke powietrza a wieksza paliwa i dlatego tak kopcil.
AUDI- auto z charakterem:D
Problem rozwiązany, przedmuchałem ja i jest ok. Odidodi Tak w automacie występowały w roku 97 z skrzynia DCF albo DFC. Ori był u mnie ATT ze skrzynia CRE ale zostało zamienione na AEL-a ze skrzynia DCF;) pozdro.
Audi 100 C4 Sedan
Audi 80 B2 Sedan
Audi 80 B3 Sedan
W planach Audi S6 C5
Audi 80 B2 Sedan
Audi 80 B3 Sedan
W planach Audi S6 C5
Lipton tak dokładnie kawałek prostej drogi i pedał w podłogę:) Wiem że powróci szczególnie ze ost. cały czas po mieście jeżdżę. Odidodi swap był robiony ale przez poprzedniego właściciela ja mam ja od lutego 

Audi 100 C4 Sedan
Audi 80 B2 Sedan
Audi 80 B3 Sedan
W planach Audi S6 C5
Audi 80 B2 Sedan
Audi 80 B3 Sedan
W planach Audi S6 C5