Chciałem opisać swój problem z silnikiem 2.0tdi BLB w Audi A6 C6 2006r S-line być może ten post pomoże innym w podjęciu decyzji jeśli już pojawi się metaliczny świst wydobywający się z pod silnika. Mianowicie chodzi o źle rozwiązany napęd pompy oleju więcej na ten temat:
http://www.a4club.eu/index.php?topic=7394.0.
Okazało się ze wymiana pompy wraz z napędem (już poprawionym)to koszt ok 5 tys. zł + robocizna cennik ASO.
Jedynym rozsądnym wyjściem wydawało się przekładka silnika. Postanowiłem więc poszukać silnika. Znalazłem Warsztat w Nowym Sączu (namiary mogę podać na pw) który pomógł mi w zakupie silnika i zobowiązał się do wymiany silnika.
Przechodząc do konkretów:
- Silnik 2.0 tdi BKD z 2008r. z przebiegiem 48 tys km(widziałem samochód z którego był wyciągnięty i myślę ze był to realny przebieg) +turbo z tego silnika- 5000zł
- reszta osprzętu pozostała ze starej jednostki
- Robocizna 1200zł w tym Wymiana paska rozrządu dla świętego spokoju wymiana oleju i płynu chłodniczego.
Udało się z stary silnik zostawić w rozliczeniu wspomnę tylko iż w misce olejowej znajdowały się już opiłki. a więc cena za stary silnik to 1300zł nie wiem czy dużo czy mało ale nie chciało mi się bawić z rozkręcaniem i sprzedażą na allegro.
w sumie 6200zł - 1300zł =4900zł
Wrażenia z jazdy po wymianie silnika:
Niby ta sama pojemność ta sama moc ale w porównaniu to padającego BLB który miał tylko 145tys km przebiegu (przebieg udokumentowany i potwierdzony na wszystkie możliwe sposoby) duża:)
Cały zabieg zakończony pozytywnie Autko obecnie ma przejechane od chwili wymiany 5 tys. km i nie ma żadnych problemów a co najważniejsze nie buja karoserią na wolnych obrotach( przypadłość BLB)
A więc jak już A6 Dostało nowe "serce" przypomnę ze jest to wersja S-line(pełen pakiet na 19" BBS, Audi Bose wszystko w oryginale) bardzo dobrze utrzymana dlatego nie chciałem się jej pozbywać. Przy zakupie wiedziałem ze te silniki maja wady ale nie wiedziałem ze tak szybko się ujawnią

Kolejnym krokiem - skoro mam już "zdrowy" silnik

Sprawdzenie komputera jazda testowa i hamownia wykazały że jest to bardzo zdrowa jednostka. Wynik modyfikacji :
182KM 392NM. Wrażenia z jazdy bezcenne

Podsumowując nie żałuje wydanych pieniędzy
Na marginesie po wymianie silnika dowiedziałem się ze w gdańsku jest warsztat zajmujący się przeróbką nieszczęsnych BLB i po tej przeróbce wszystko chodzi jak należy. koszt takiej przeróbki to ok 2- 2,5 tys zł. Dla zainteresowanych posiadam namiary na ten warsztat.
Przepraszam za nieprecyzyjne określenie niektórych tematów gdyż jestem Strażakiem a nie Mechanikiem.