[A6 C6] Parktronic - co potrzeba?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 4.2 326KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Multitronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Ja widzę: masz powiercony zderzak który nie powinien być nawiercanyAndyA6 pisze:Widzisz jakieś mankamenty w zderzaku przerabianym (wierconym) przy zastosowaniu ori uchwytów pod czujniki?smooc666 pisze: a ja na twoim miejscu bym wziol i zainwestowal w zderzak:-)
Chętnie wysłucham wszystkich sugestii ?

oryginalnie czujniki włażą w uchwyty które są tak spasowane (zgrzane) z plastikiem zderzaka że tworzą tulejki bez widocznej przerwy

Wiercąc dziury i przyklejając uchwyty (bo trudno wyobrazić sobie jak to zgrzać żeby nie było widać refleksów na pofalowanym plastiku) poza wszystkim (względy estetyczne) - musisz się liczyć z tym że dziadostwo odpadnie przy mrozie, deszczu, obskianiu przez psa sąsiadów itd... :lol:
Pamiętaj też o tym że również po nawiercenu otworów wypadało by polakierować zderzak, a nie tylko kółka wokół dziur. W końcu to nie ÂŻuk, któremu takie rozwiązania dodają tylko wdzięku 8-)
...ale jak to mawiają: każdy jest panem swego losu... i każdy podejmuje decyzje za siebie.
pozdr
Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- bixenony (+AFS) z poziomowaniem i zmywaniem, LED
- MMI High, Navi, BT, TV, DVD, AMI
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
Hmm, przekonałeś mnie 
Zaczynam szukać zderzaka. Mam jeszcze problem z przewodem (tym od modułu do kompa). Z tego co wyczytałem sam sobie taki zrobiłeś, masz może jakiś schemat i ewentualnie namiary na odpowiednią wtyczkę? Nie mam o tym za dużego pojęcia, a elektryk który ma to podłączyć nie zrobi mi tej wiązki
Będę wdzięczny za wszelką pomoc

Zaczynam szukać zderzaka. Mam jeszcze problem z przewodem (tym od modułu do kompa). Z tego co wyczytałem sam sobie taki zrobiłeś, masz może jakiś schemat i ewentualnie namiary na odpowiednią wtyczkę? Nie mam o tym za dużego pojęcia, a elektryk który ma to podłączyć nie zrobi mi tej wiązki

Będę wdzięczny za wszelką pomoc

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi
- Rocznik: 2007
- Moje auto: S6 C6
- Silnik: 4.2 326KM
- Skrzynia: Multitronic
- Kontakt:
http://www.kufatec.de/shop/product_info ... A6-4F.html
ja sobie zrobiłem bo lubię grzebać tam gdzie nie potrzeba
w linku powyżej masz gotową wiązkę do modułu za parę złotych.
Jak chcesz poćwiczyć - podaj @ na PW. Podeślę schemat do "grzebania samemu" i numery wtyczek (od buzzerka też jest
ja sobie zrobiłem bo lubię grzebać tam gdzie nie potrzeba

w linku powyżej masz gotową wiązkę do modułu za parę złotych.
Jak chcesz poćwiczyć - podaj @ na PW. Podeślę schemat do "grzebania samemu" i numery wtyczek (od buzzerka też jest

Wykonane mody
:
C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak

C6:
- lustreko fotochrom
- elektryczne stołki
- parktronic plus
- ogrzewanie postojowe
- ori kamerka cofania
- TPMS
C7:
- ori kamerka, ori hak
Podepnę sie pod temat choc moj problem dotyczy modelu C5.Zamontowałem PDC w moim avancie na podzespołach:
1. okablowanie (wiązka do czujników i wiązka sygnałowa do modułu) - kufatec.de
2. czujniki z allegro typ:7H0 919 275
3. buzzer nówka z ASO
4. sterownik używany: 8Z0 919 283
typ czujników i modułu zgodny z ETKa dla mojego modelu i rocznika.Po podłączeniu wszystkiego do kupy system nie działał. Po wbiciu wstecznego nie było żadnej reakcji ,ani pikania przy zblizaniu do przeszkody, ani ciągłego sygnału błędu, - cisza. sprawdzałem czujniki metoda "organoleptyczna" - żadnych drgań, nic. próbowałem połączyć się z modulem przez VAGa (moduł 76- Park assist) - bez skutku. Ponownie sprawdziłem sygnały na kostce do modułu: zasilanie, masa, wsteczny, CAN L-H, linia K - wszystko ok, a system nie dziala. wszystko wskazywalo na to ze sterownik jest zwalony. Kupilem nowy sterownik w ASO. Po podlaczeniu niestety to samo , zero reakcji i brak możliwości połączenia przez VAG. Próbowałem rożnych wersji VAG-COMa (3.11, 4.09) na roznych laptopach z roznymi kabelkami- bezskutecznie. Koledzy co tu jest grane , dlaczego to nie dziala
? macie jakies pomysly bo ja juz sie poddalem? Miala to byc bulka z maslem, niedrogi i przydatny upgrade auta a wyszedl koszmar.
1. okablowanie (wiązka do czujników i wiązka sygnałowa do modułu) - kufatec.de
2. czujniki z allegro typ:7H0 919 275
3. buzzer nówka z ASO
4. sterownik używany: 8Z0 919 283
typ czujników i modułu zgodny z ETKa dla mojego modelu i rocznika.Po podłączeniu wszystkiego do kupy system nie działał. Po wbiciu wstecznego nie było żadnej reakcji ,ani pikania przy zblizaniu do przeszkody, ani ciągłego sygnału błędu, - cisza. sprawdzałem czujniki metoda "organoleptyczna" - żadnych drgań, nic. próbowałem połączyć się z modulem przez VAGa (moduł 76- Park assist) - bez skutku. Ponownie sprawdziłem sygnały na kostce do modułu: zasilanie, masa, wsteczny, CAN L-H, linia K - wszystko ok, a system nie dziala. wszystko wskazywalo na to ze sterownik jest zwalony. Kupilem nowy sterownik w ASO. Po podlaczeniu niestety to samo , zero reakcji i brak możliwości połączenia przez VAG. Próbowałem rożnych wersji VAG-COMa (3.11, 4.09) na roznych laptopach z roznymi kabelkami- bezskutecznie. Koledzy co tu jest grane , dlaczego to nie dziala

Pozdrawiam Borowny!
Witam,
No dobra koledzy, mam kable , sterownik, ale kto mi powie jak to wszystko podłączyć?
w sterowniku sa 3 gniazda: 1-16 pinowe, 2-12 pin, 3- 12 pin,, najbardziej mnie interesuje gdzie podpiąć wiazke od PDC ?
![Obrazek]()
gdzie wpiąć: 1 Kl.30; 2. Kl.15; 3. RF; 4. Diag.; 5.Can Bus; 6. Gala?
Ktoś to przerabiał?
No dobra koledzy, mam kable , sterownik, ale kto mi powie jak to wszystko podłączyć?
w sterowniku sa 3 gniazda: 1-16 pinowe, 2-12 pin, 3- 12 pin,, najbardziej mnie interesuje gdzie podpiąć wiazke od PDC ?
gdzie wpiąć: 1 Kl.30; 2. Kl.15; 3. RF; 4. Diag.; 5.Can Bus; 6. Gala?
Ktoś to przerabiał?
mody:
-MMI 5507-PL;
-Tempomat;
-LED przód;
-LED tył;
-Parktronic Plus przód-tył;
-Lusterko wew. fotochrom;
-nawigacja mapa 2012+lektor PL
-Licznik lift
-bluetooth
ciężko jest żyć lekko
-MMI 5507-PL;
-Tempomat;
-LED przód;
-LED tył;
-Parktronic Plus przód-tył;
-Lusterko wew. fotochrom;
-nawigacja mapa 2012+lektor PL
-Licznik lift
-bluetooth
ciężko jest żyć lekko
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
Czy ktoś może udostępnić schematy elektryczne PDC? Ja mam ori tylny, a chcę dołożyć przód. Czy wystarczy wymienić moduł na taki, który obsługuje 8 czujników i pociągnąć kable? Nie trzeba będzie rzeźbić przy kości 16 pinowej (z tego co widziałem u siebie tam jest 5-6 kabli podpietych)? Gdzie wpiąć przycisk wyłączania przedniego PDC?
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Obecnie Q8 3.0 55 TFSI 2020
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2015
- Moje auto: Allroad C7
- Silnik: 3.0 TDI 204KM
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Jeżeli chodzi o moduł to polecam hobot serwis. Poszukaj na necie. Gość konkretny i napewno pomoże.shogun pisze:Czy ktoś może udostępnić schematy elektryczne PDC? Ja mam ori tylny, a chcę dołożyć przód. Czy wystarczy wymienić moduł na taki, który obsługuje 8 czujników i pociągnąć kable? Nie trzeba będzie rzeźbić przy kości 16 pinowej (z tego co widziałem u siebie tam jest 5-6 kabli podpietych)? Gdzie wpiąć przycisk wyłączania przedniego PDC?
- shogun
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2019
- Moje auto: Inne
- Nadwozie: SUV
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: 4WD
- Skrzynia: Tiptronic
temat znany, ale P. Hobot tu nie pomoże. Programowanie nam nic nie da bo moduły na 4 czujniki nie mają elektroniki na obsługę 8, mimo, że mają na nie wtyki. Cała wiązka już zamówiona w kufatec, myślę, że w przyszłym tygodniu będzie na miejscu.
wcześniej C6 2.4 BDW FWD 2005 i C6 2.7 TDI CANC Quattro S-line virus 230KM 470Nm, Merc W205 C200T 4matic 2016
Panowie pomóżcie proszę z tą kuftekową wiązką biegnącą od PDC do CANa. Gdzie dokładnie te kabelki trzeba podłączyć ?
tmr podeślesz mi proszę schemacik wtyczek. Może sam sobie je wytworzę
Z góry
[ Dodano: 2011-06-16, 21:54 ]
Orientujecie się może jak VAGiem ustawić dystans między czujnikami a przeszkodą. Moje czujniki pikają stale przy gdzieś tak 40 cm. Chciałbym zmniejszyć ten dystans ale nie wiem jak.
tmr podeślesz mi proszę schemacik wtyczek. Może sam sobie je wytworzę

Z góry
[ Dodano: 2011-06-16, 21:54 ]
Orientujecie się może jak VAGiem ustawić dystans między czujnikami a przeszkodą. Moje czujniki pikają stale przy gdzieś tak 40 cm. Chciałbym zmniejszyć ten dystans ale nie wiem jak.
Mam tak samo jak ty... swoje audi 

EDIT: Nvm, już sobie poradziłem...
Przepraszam że odkopuję tak stary temat, ale potrzebuję Waszej porady. Montuję u siebie APS na tył i nie mogę dojść do porozumienia ze schematami.
Problem 1: Do sterownika parktronika idą 2 plusy, jeden z bezpiecznika SF11 znajdującego się z bagażniku i drugi z bezpiecznika SC7 znajdującego się z przodu po stronie pasażera. Czy muszę przeciągać przewód przez całą długość samochodu, czy może bez żadnych konsekwencji mogę podpiąć się pod któryś z bezpieczników znajdujących się w bagażniku blisko sterownika parka?
Problem 2: W/g schematów CANy parktronika należy podłączyć do wtyczki T46b/14L i T46b/14H. Połączenia przechodzą przez punkty B406 (CAN LOW) i B397 (CAN HIGH), ale za cholerę nie wiem gdzie je znaleźć. Widzę po schematach, że podłączone są tam też CANy np. od modułu Komfortu czy sterownika przyczepy. Mogę się z CANami wpiąć np. we wtyczkę do sterownika przyczepy?
Przepraszam że odkopuję tak stary temat, ale potrzebuję Waszej porady. Montuję u siebie APS na tył i nie mogę dojść do porozumienia ze schematami.
Problem 1: Do sterownika parktronika idą 2 plusy, jeden z bezpiecznika SF11 znajdującego się z bagażniku i drugi z bezpiecznika SC7 znajdującego się z przodu po stronie pasażera. Czy muszę przeciągać przewód przez całą długość samochodu, czy może bez żadnych konsekwencji mogę podpiąć się pod któryś z bezpieczników znajdujących się w bagażniku blisko sterownika parka?
Problem 2: W/g schematów CANy parktronika należy podłączyć do wtyczki T46b/14L i T46b/14H. Połączenia przechodzą przez punkty B406 (CAN LOW) i B397 (CAN HIGH), ale za cholerę nie wiem gdzie je znaleźć. Widzę po schematach, że podłączone są tam też CANy np. od modułu Komfortu czy sterownika przyczepy. Mogę się z CANami wpiąć np. we wtyczkę do sterownika przyczepy?