witam! mam problem z pompą powietrza wtórnego a mianowicie: vag wykrył bląd pompy oddałam auto do mechanika okazało się ze pompa jest sprawna tylko wąż był przetarty, wymieniono go na nowy i było kilka dni ok.
Potem ponownie wyskoczył bład na kompie. Podjechałam do innego z mechaników i wrzuciło 2 błędy:
system wtrysku dodatkowego powietrza bank 1
system wtrysku dodatkowego powietrza bank 2
Pan wystłumaczył mi iż bank 1 i bank 2 oznacza iz silnik nie dostaje powietrza z 2 stron i ze w tym modelu robionym na USA sa prawdopodobnie 2 pompy.
wiec mam pytanko (bo mechanicy mają rozbieżne zdania) czy silniki a A6 C5 w wersji amerykańskiej różnią sie czymś od wersji europejskiej bo ja szczerze mówiąc mysłałam iż auta te różnią sie tylko nadwoziem.
I jaka moze byc przyczyna tych blędów jesli pompa powietrza jest sprawna.
[A6 C5] 4,2 amerykan system wtrysku dodatkowego powietrza
Miałem taki problem i dość długo się z tym bujałem.Szukałem przekaźnika pompy itp.Samą pompę 3 razy sprawdzałem podpinając na krótko.
W ogóle załącza się ona u ciebie przy pierwszym odpaleniu zimnego silnika ?
ÂŚwieci się check engine ?
Po pierwsze dokładnie sprawdź wszystkie wężyki podciśnienia.Te co odchodzą od kolektora dolotowego w szczególności.U mnie był zsunięty wężyk z pojemnika podciśnienia (tego niebieskiego przy nadkolu). Klapy w kolektorze dolotowym wtedy nie dawały zmiennych faz.
Jak coś to dawaj na pw.Dam ci kom i pogadamy. Problem jest prosty do rozwiązania.
W ogóle załącza się ona u ciebie przy pierwszym odpaleniu zimnego silnika ?
ÂŚwieci się check engine ?
Po pierwsze dokładnie sprawdź wszystkie wężyki podciśnienia.Te co odchodzą od kolektora dolotowego w szczególności.U mnie był zsunięty wężyk z pojemnika podciśnienia (tego niebieskiego przy nadkolu). Klapy w kolektorze dolotowym wtedy nie dawały zmiennych faz.
Jak coś to dawaj na pw.Dam ci kom i pogadamy. Problem jest prosty do rozwiązania.