Witam wszystkich forumowiczów. Mam pewien problem z 2,5 TDI AEL, ponieważ nie wiem czy mam dobrą przepływkę. Objawy były następujące, jechałem do roboty rano wszystko OK, wracałem do domu z pracy też OK, lecz jakieś 100 metrów przed domem spadła moc. Zainteresowany tym postanowiłem jechać dalej i sprawa wygląda następująco, do 2000 obr na min praktycznie żadnej mocy, powyżej 2000 idzie normalnie. Pomyślałem sobie może wpadł w tryb awaryjny i go wyłączyłem. Następnie go odpaliłem i już wcale nie było mocy ani do 2000 jaki i powyżej 2000 obr na min. Podpiąłem kumpa i sobie sprawdzam zapłon dawki no i przepływka. Oczywiście błędów brak. Jade znów na próbe i auto znów odzyskało moc powyżej 2000 obr, lecz do 2000obr tak trochę lepiej. Jadąc mierzyłem przepływkę i wyszły następujące wskazania:
do 2000 obr na min
wartość teoretyczna 830 mg R. wartość praktyczna 560
powyżej 2000 obr na min
wartość teoretyczna 966 wartość praktyczna 1060
Wartości te są oczywiście delikatnie przybliżone, i są one maksymalne jakie uzyskałem w danym zakresie obrotów.
Widać że do 2000 obr na min wartośc teoretyczna jakby tak kulała i właśnie nie wiem czy to może mieć wpływ na to czy nie. A i na wolnych obrotach wartość teoretyczna to 250 mg R a praktyczna 435 mg R. Bardzo proszę o sprawdzenie waszych samochodów, aby porównać te wartości do moich. Może już ktoś miał podobny problem to prosze dać znać bo może to nie być wcale przepływka tylko coś innego a mi się tylko uroiło.