Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[A6 C5] dokrecenie pokrywy dekli

Silniki benzynowe
ODPOWIEDZ
matelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

[A6 C5] dokrecenie pokrywy dekli

Post autor: matelek » 08 maja 2011, 01:31

Witam , na zalaczonym podgladowym zdjeciu jest pokazana lewa strona silnika - u mnie chodzi o prawa (tam gdzie zbiorniczek z plynem)

Mam wyciek oleju w miejscu zaznaczonym kolkiem (widac zaciek na sciance i bialy dymek wychodzacy spod zbiorniczka z chlodziwem)
Czy na dole tez sa jakies srubki takie jak sa u gory (zaznaczylem kolkiem ) zeby docagnac pokrywe?
Gdyby mogl ktos wkelic jakies zdjecie z zaznaczonymi srubami wszystkimi to bede bardzo wdzieczny :)
Te srubki u gory zaznaczalem z pamieci wiec moglem cos przekrecic.

Przy okazji zaznaczylem na zielono (tu juz chodzi o strone pokazana na zdjeciu) miejsce gdzie mam swiezy olej, olej ten jest nad srubka ale ta srubka jest dokrecona - z czego moze sie tam saczyc olej ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Fontesen

Re: dokrecenie pokrywy dekli

Post autor: Fontesen » 08 maja 2011, 13:41

matelek pisze:Witam , na zalaczonym podgladowym zdjeciu jest pokazana lewa strona silnika - u mnie chodzi o prawa (tam gdzie zbiorniczek z plynem)

Mam wyciek oleju w miejscu zaznaczonym kolkiem (widac zaciek na sciance i bialy dymek wychodzacy spod zbiorniczka z chlodziwem)
Czy na dole tez sa jakies srubki takie jak sa u gory (zaznaczylem kolkiem ) zeby docagnac pokrywe?
Gdyby mogl ktos wkelic jakies zdjecie z zaznaczonymi srubami wszystkimi to bede bardzo wdzieczny :)
Te srubki u gory zaznaczalem z pamieci wiec moglem cos przekrecic.

Przy okazji zaznaczylem na zielono (tu juz chodzi o strone pokazana na zdjeciu) miejsce gdzie mam swiezy olej, olej ten jest nad srubka ale ta srubka jest dokrecona - z czego moze sie tam saczyc olej ?
Tak, na dole p[okrywy sąrównież 3 śróbki na 10 kluczyk. Są rozmieszczone identycznie jak na górze dekla.
A ten wyciek świerzego oleju, to mam to samo i nei wiem co i do czego to jest.

Awatar użytkownika
A6 Forum - fassi1
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Forum Audi A6
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Silnik: 2.6 ABC 150KM
Paliwo: Diesel

Post autor: A6 Forum - fassi1 » 08 maja 2011, 14:02

Niskiej jakości uszczelki, źle przygotowane i wyczyszczone pokrywy i głowica przed złożeniem, zły moment dokręcenia śrub i po jakimś czasie gdzieś popuści.
Jak dawno nie był wymieniany ezektor to proponuję to zrobić.
Najlepiej to sprzedać Audi i kupić jakiegoś japończyka np. Honde, nie znajdziesz kropli oleju, silnik suchy jak pieprz.

matelek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Henryk
Rocznik: 1996
Moje auto: A6 C5
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: matelek » 08 maja 2011, 14:45

ok jutro bede szukal srub i dokrecal :)
ja jeszcze uszczelek pod deklami nie wymienialem - nie bylo potrzeby(wedlug historii ASO wymienialo w 2005 roku)
Denerwuje tylko to pocenie na dole pod zbiorniczkiem (smrod spalonego oleju) oraz po lewej u gory ten swiezy olej.
Ezektor wymienlem przy okazji wymieniania odmy.

edit: jesli chodzi o ten swiezy olej u gory - tam nic nie dymi ten olej poprostu jest.
Myslalem nad wyczyszczeniem strony prawej i dania tam silikonu (naprawilem tak zaslepke od walka co jest z tyl silnika i trzyma juz kupe czasu)
Orientacyjnie ile moze kosztowac wymiana takiej uszczelki ?
Trzeba robic dwie strony czy mozna jedna tylko ?

Co do hondy - moj szwagier ma prelude v gen 2.2 200 hp vtek (a tam sie silnika wogole nie oszczedza :) ) i rzeczywiscie silnik suchy jak pieprz - olej ubywa ale to normalne podczas ciaglego zalacznia trzecego walka :)
Fakt jest to fajna kosiarka ale tylko do szalenstwa - ja preferuje wiecej miejsca oraz komfort podruzowania, pozatym tyle kasy wpakowalem w audi ze juz mi sie nie oplaca sprzedawac - czysty rachunek ekonomiczny:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja