Witam,
zauważyłem dzisiaj w moim audi że podczas hamowania z wiekszych prędkości czuć dość wyraźne drgania auta. nie jest to co ciekawe zawsze ale dość czesto... nie wiem czy ma to związek ale zauważyłem że przednie tarcze wycierają się tylko praktycznie od połowy klocka do zewnątrz. do wewnątrz jest pratycznie wcale nie wytarce i w lewym i prawym kole. Tył jest równy i ok. Sprawdzane klocki ok i tarcze proste. ma ktoś pomysł co to może być???
[ A6 C5] Wibrowanie i drgania Audi a6 podczas hamowania
-
- Forum Audi A6 / A7
- Slawek 100
- Forum Audi A6 / A7
nie masz luzów na prowadzeniu zacisku ?
polecam też czyszczenie i smarowanie (np smar ceramiczny) prowadnic klocków hamulcowych (i wyczyszczenie klocków w miejscach styku z prowadnicami)
prowadnice zacisków też warto obejrzeć i przesmarować
takie drgania mogą też pochodzić od luzów w zawieszeniu czy na przegubach półosi - szczególnie przeguby wewnętrzne mogą powodować wibracje które są tylko czasami a nie zawsze
gdybyś miał krzywe tarcze to wibracje powinny być powtarzalne za każdym razem
polecam też czyszczenie i smarowanie (np smar ceramiczny) prowadnic klocków hamulcowych (i wyczyszczenie klocków w miejscach styku z prowadnicami)
prowadnice zacisków też warto obejrzeć i przesmarować
takie drgania mogą też pochodzić od luzów w zawieszeniu czy na przegubach półosi - szczególnie przeguby wewnętrzne mogą powodować wibracje które są tylko czasami a nie zawsze
gdybyś miał krzywe tarcze to wibracje powinny być powtarzalne za każdym razem
nie przemycam linków 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wojtek
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUD 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
nie koniecznie, u mnie było ze jak osiągnęły temperaturę przy dłuższym hamowaniu (lub z większej prędkości) dopiero byly wibracje.Delikane hamowanie do np.przy podjeżdżaniu do świateł nie bylo nicgdybyś miał krzywe tarcze to wibracje powinny być powtarzalne za każdym razem

poszyl na reklamacje i problem znikl ale jak sie później dowiedziałem to po założeniu nowych tarcz powinno sie pierwsze kilometry nie hamowac ostro a ja postępowałem wrecz odwrotnie
![:] :]](https://a6klub.pl/images/smilies/kwadr.gif)
-
- Forum Audi A6 / A7