Witam, Mam dwa problemy i może uda wam się mi pomóc, auto jakim jeżdżę to audi a6 c4 2.0 B+LPG kod silnika ABK 115KM ( w aucie są wymienione miesiąc temu kable, świece, palec kopułki), instalacja LPG jest 2 generacji zakładana była w 2003r. i jak się nie mylę posiada podzespoły z firmy Tomasetto: Reduktor ma oznaczenie AGC01 , sonda lambda to LECHO MAXI, ten komputerek co się przełącza z Pb na lpg posiada 5 diod ( jedna rezerwa i resztę która informuje mnie ile mam lpg z zbiorniku, i oto moje problemy:
1. Auto dławi się na benzynie ( sam nie wie czy chce jechać czy nie), ciężko mu nabrać prędkości, najgorzej jest na 3 biegu wzwyż . ( Samochód na ludzie dobrze trzyma obroty)
2. Czasami przełącza mi się samoczynnie z LPG na PB i po chwili mogę z powrotem przełączyć na LPG ( często dzieje się to powyżej 100km/h) 3 razy stało mi się to jak jechałem 50 km/h na 4 biegu obory silnika wtedy ok. 2000 na min. ( silnik na luzie chodzi elegancko)
witam. podstawa to vag podłączyć do kompa i sczytać błędy o ile są jak są i nic ci nie powiedzą to przedstaw je w tym temacie na pewno ktoś pomoże .można gdybać że filtr paliwa że pompa nie daje rady .podstawa vag .pozdro
Hmmm... Może masz zawór w butli w złym miejscu? I podczas przyspieszania paliwo ucieka? Taka moja propozycja. Akurat VAG tu niewiele zda. Trzeba się podpiąć pod instalację LPG.
Ale najszybciej to mówię z tą butlą. Chyba że dzieje się tak przy pełnej butli. A jak nie to może przy pełnym bucie instalacja nie domaga po prostu? Od tego bym zaczął
witam. poszukaj na forum kogoś z twojego regionu z kompem a na pewno ci pomoże .pozdro
[ Dodano: 2011-04-23, 17:18 ]
witam. kolega napisał że auto dławi się na benzynie to nie rozumiem dlaczego niby vag tu jest niepotrzebny .a to że trzeba sprawdzić lpg w drugim punkcie nawet bardziej niż oczywiste .pozdro
Z Gazem już byłem panowie stwierdzili że padła ta SONDA LEcho maxi i odłączyli od niej zawór ( taki do któego z 2 stron dochodziły przewody gumowe od lpg) i zamienili go na jakiś zwykły którego nie trzeba podłączać pod tą sondę. Na Koniec powiedzieli że teraz będzie już wszystko działało jak należy. Kłamali
owczarekniemiec, ale powiedz dokladniej czy i na gazie masz takie problemy z przydlawianiem, czy tylko na benz?
Ja u siebie dosc dlugo walczylem wlasnie z dlawieniem sie motoru i wina byla pompa paliwowa.
Audi A6 C4
Lexus RX300
Subaru Legacy IV H6
Citroen C4 Grand Picasso
Kolego na gazie auto chodzi dobrze fajnie przyśpiesza i nie dławi się (tylko czasami przełącza się samoczynnie na benzynę jak jadę powyżej 100km/h ) natomiast jak przełączę na benzynę i próbuje jechać to się mocno dławi, ja mu daje gazu a mu nawet obroty nie idą wzwyż tylko samochód zwalnia.
[ Dodano: 2011-04-26, 09:51 ]
Dzisiaj pojechałem pod vaga i wyskoczyły 3 błędy:
1.sonda lambda
2.czujnik stukowy
3.czujnik obrotu wału korbowego ( mechanik powiedział ze przy LPG top normalny błąd)
Jutro jadę jeszcze i będzie mi mierzył ciśnienie na pompie paliwa.
Filtr paliwa to ta srebrna puszka po lewej stronie jak otwierasz maske;p W sonde mozesz zainwestowac nowa mi strasznie szarpalo silnikiem tylko ze ja mialem ori sonde przy 300 tysiacach kilometrow;p sprawdz jeszcze przeplywomierz bo moze sie blokuje bo kiedys dostal strzal z gazu.
kolego do wymiany masz przełącznik lpg/pb/lpg i obiawy które opisujesz to nic innego jak zwarcie i auto w tym momęcie dostaje jednocześnie pb i lpg dlatego się dławi bo niemoże przepalić.pozdr